Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Нора Гавазова: Обяснявайте на децата разликата между играта на война и реалността

„Къде стоят децата ни, когато светът около тях върви към разруха?” Това е един от въпросите, които ще постави онлайн среща тази вечер с писателя Георги Господинов. Темата на събитието „Невидимото дете” и е част от поредицата „Демокрация и образование” на Фондация “Калейдоскоп” и Академия за Родители. Един от най-успешните и вълнуващи съвременни български писатели Георги Господинов ще сподели гледната си точка по темите за паметта, разтърсващото съвремие и страха за бъдещето.

Темата за войната много бързо навлезе в живота и на децата, те вече са много в контакт с медии и няма как да ги спрем. Забелязахме, при децата с които работим, че особено момчетата, които са свикнали с игрите на война, те са нещо архетипно и всяка пръчка може да се превърне в меч или в оръжие, при тях беше нужно време за да се изгради някаква бариера, че едното е фикция и игра, обаче ние тук, всъщност имаме една война, която е съвсем реална и тя бушува в съседство. За детето е важно да се изгради тази представа на реалност, за която никой не беше подготвен, за да се получи това разграничение между играта и реалността, между фантазията и опасността, която представлява това да считаш насилието за някакво нормално средство да постигнеш целите си.  Това каза Нора Гавазова от Фондация Калейдоскоп, тя психолог и специалист по ранна педагогика в интервю за Радио Варна.


За да може образованието да достигне този капацитет, който е заложен в него е важно да се развиват основни неща като критическото мислене, човешката емпатия, умението да боравим с информация, което стана много стана много ключово сега, сподели още Нора Гавазова.

Един друг въпрос, който дискутирахме напоследък е да говорим ли с децата за войната. Това е някакъв много малък аспект от критическото мислене и мже би тук големият въпрос е: говорим ли въобще с нашите деца, колко говорим, кога говорим, има ли теми табу? Защото наистина голяма част от хората са свикнали с това да има теми табу. И каква е гледната ни точка, която носим за детето – дали това е едно крехко същество, което аз искам да захлюпя и то да не разбере, че светът е едно лошо, страшно място или е човекът, в който виждам някаква гражданска отговорност и лична отговорност за промяна. Аз мисля, че нашите деца, поставени в нашата ситуация, да могат да имат много ясна мисъл за това кое е правилно и кое грешно, от нормата, която задава етиката, а не геополитиката. Много важно е тази етична норма и тя се изгражда през разговора”.

Уебинарът е част от #ДемокрацияИобразование 2022 - годишна инициатива на Фондация “Калейдоскоп”, която изследва връзките между памет, общество и образование.

Онлайн събитието започва в 19 часа. Линк за безплатен достъп ще намерите тук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20

Соня Йончева: Душата ми се отвори, щом пристигнах в България

Соня Йончева в една от най-въздействащите опери на Пучини – „Мадам Бътерфлай“, е кулминационен момент в програмата на Опера в Летния театър – Варна 2024. След главната роля на Мими в „Бохеми“ на 6 август, във второто заглавие с нейно участие на 10 август оперната дива, под диригентството на Найден Тодоров, ще изпълни ролята на Чо-Чо-Сан за първи път в..

публикувано на 09.08.24 в 08:00

Константин Вълчев от WWF: Борбата с пожарите е като война

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на ЕС от началото на 2024 г. Това сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари н ад 38 хил. хектара или 380 хил. дка българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

Капка Панайотова: 20 години, отдадени на гребането

През далечната 1976 година на Олимпийските игри в Монреал две варненки в четворката с кърмчия в академичното гребане донесоха сребърен медал за България. Сред тях е и рулевият Капка Панайотова, която още си спомня с огромно вълнение за случилото се. Знае, че са били на крачка от златото, но е щастлива и от второто място.  Медалът и днес стои на специално..

публикувано на 07.08.24 в 07:00
Провадия-Солницата

Започна 20-ият археологически сезон на „Провадия-Солницата“

В началото на месеца започна 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. С неговото начало обектът отваря врати и за посещения на туристи. Посещения ще се организират всеки ден, без неделя, като на всеки кръгъл час може да влиза група до 50 души. Посетителите се водят от екскурзовод, който ги..

публикувано на 06.08.24 в 09:30