Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

През май ще е готов временният дом за котки в Балчик

| обновено на 14.04.22 в 12:14
Петър Добрев

До края на април общинско предприятие "Благоустрояване и комунално стопанство" - Балчик ще е готово да предостави част от базата си на улица "Варненска" за нуждите на временния дом за котки. Припомняме, че в началото на годината местният парламент даде разрешение да се ползва част от общинската база от неправителствената организация "Малките големи", отправила искане за развитие на дейност в защита на животните.

На отреденото място животните ще бъдат подслонявани, лекувани и ще чакат своите осиновители на безопасно и топло място.

"Благодарим на Общината, че ни предостави сграда.  Оттук следва по-сложната част, защото трябва да започнем кампания за събиране на средства. Ние сме изцяло доброволна организация, без никакво официално финансиране. Ние сме доброволци, всеки от нас има своя професия и е доста трудно събирането на пари за всякакви каузи, особено за голяма, каквато е обзавеждането на един приют за котки. Трябват ни доста средства за довършителни работи по сградата, консумативи, храна, обезпаразитяване, ваксини" - споделя Петър Добрев, председател на сдружение "Малките големи".

Той е доволен, че на първо място е създаден един добър колектив, който да се занимава с бездомните животни в Балчик - основно котки и от време на време кучета. Отзовават се и на спешните случаи с бежанци, които са принудени да изоставят домашните си любимци. "Ние разбираме проблема на бежанците и сме приели две украински котки. Техните стопани не знаят къде ще са. На такива сигнали няма как да не помогнем" - казва Добрев.

Доброволецът обърна специално внимание на недобросъвестното отглеждане на животни. "Не е особено хуманно да не кастрираш котката си и всяка година да изхвърляш по около 20 котенца. Да ги стоварваш на някоя организация или да ги оставиш на сигурна и мъчителна смърт. Ако не можеш да се грижиш за тях, по-добре кастрирай домашната си котка. Няма нищо нехуманно, това е начинът твоят