Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спряха прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир

| обновено на 18.04.22 в 17:28
Снимка: БГНЕС

Спряха прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир. Административният съд във Варна отмени решения на Общинския съвет (ОбС) , с които се дава съгласие Община Варна да стане акционер в "Пълдин туринвест" АД, съобщиха от съда. Припомняме, Община Варна получи акциите в Пловдивския панаир, за да бъде направена замяна за акции от т.нар "Търговски дом", по известен във Варна като Дупката.

През 2016 година второто правителство на Борисов прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собственост върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив получи 11 607 385 броя акции, представляващи 20,63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, а община Варна – 16 314 400 броя акции, които са 29% от капитала на дружеството.

В мотивите си съдът сочи, че оспорените решения на ОбС-Варна са приети при допуснати в хода на производството съществени нарушения на процесуалните правила и са нарушени принципи на административния процес за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост. "Допуснато съществено процесуално нарушение в производството по издаване на акта е самостоятелно основание, налагащо неговата отмяна като унищожаем административен акт", се посочва в решението на съда.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщението до страните. 

Делото бе образувано по жалба на областния управител. 

Припомняме още, вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова през декември изпрати писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021г. и вписването в Агенция по вписванията. С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин туринвест" АД.

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъкна тогава вицепремиерът. 
Дупката между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден" се появи в края на 80-тте години на миналия век именно с идеята тук да бъде построен варненския ЦУМ. Археологическите находки, обаче, осуетили строителството. В изкопа е намерена част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост, в съседство пък са руините от сгради от късната античност - IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период. Открити са и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

След серия от прехвърляне на акции и увеличаване на капитала апетитният терен става собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Дълго продължиха опитите на варненската администрация да си върне имота, така теренът бе откупен през 2018 година за близо 43 млн. лева с пари, осигурени от държавния бюджет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС реши: Отиваме на избори за район "Приморски"

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на ОИК-Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му.  Решението е окончателно и не..

публикувано на 24.07.24 в 16:55

Във Варна организират кампания за пострадалите от пожарите в с. Воден

Варненският бизнесмен Панайот Цветков и неговите служители за втори път организират кампания за дарения за пострадалите от пожарите в село Воден, община Болярово. Цветков разпространи съобщение в социалните мрежи, че заминава за Воден и ако някой иска, може да се присъедини към инициативата. Събират се консервирани храни и..

публикувано на 24.07.24 в 16:20

Земеделски производители заявиха протестна готовност, настояват за спешни действия на правителството

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако..

публикувано на 24.07.24 в 15:54

Настаняват в хотели пострадали от пожарите, общините трябва да изготвят справки за щетите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев, цитиран от БНР.  Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 15:33

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той.  Тротоарът е..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Откритият на плажа саркофаг е бил боядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30