Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Благотворителен великденски базар в Балчик събра близо 3000 лв. в помощ на недоносени близнаци

Снимка: Pixabay

2575 лева са събрани от благотворителния великденски базар, организиран от Общинското читалищно сдружение в Балчик в помощ на близнаците Рая и Пресиян Хаджийски от Балчик. Момиче и момче, родени от високорискова бременност в 28 гестационна седмица, с екстремно ниско тегло. Подложени на ежедневни прегледи, имат нужда от редовна рехабилитация и работа с различни специалисти.
В навечерието на великденските дни се проведе още една милосърдна акция по инициатива на клуба на хората с увреждания "Света Марина" и БСП - Балчик. Базарът, в помощ на Димитър Стоев от с. Оброчище, събра 1217,90лв. Организаторите благодарят на гражданите, които се отзоваха на поканата и дариха средства. Парите ще се използват за рехабилитациите, нужни на Митко за пълното му възстановяване, в сръбския град Ниш.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Очна болница-Варна получи високоспециализиран апарат от "Българската Коледа"

Провеждането на скрининг за ретинопатия на всички недоносени и незрели деца е най-ефективният метод за ранно откриване и превенция на необратимите усложнения, но съществуват редица трудности за осъществяването му.  Благодарение на благотворителната инициатива "Българската Коледа" варненската Специализирана болница по очни болести вече разполага със..

публикувано на 11.12.23 в 17:00

Лесна работа: Защото е декември

Вървях по алеята. Музикант свиреше втория валс и всичко се подреждаше в такт с музиката. Сякаш хора, природа и мелодия съществуваха във великолепна хармония. Той свиреше, а мислите на минувачите политаха нагоре, раменете им се изправяха, лицата грейваха в усмивка. Всеки, когото случайността беше побутнала към това място, продължаваше пътя си,..

публикувано на 11.12.23 в 16:37

Подаръци за децата в онкологиите във Варна, Пловдив и София чрез фондация "Добротворци"

"Надбягвайте се само с вятъра! И оставяйте следи по пътя си!“ Дори в студа това е мотото на Невена Иванова- председател на фондация „Добротворци“. Тя не само го спазва, а вече опакова подаръци за Коледа .  Такива ще има за всички деца от онкологиите във Варна, София и Пловдив. Репортерът ни Ваня Славова..

публикувано на 11.12.23 в 15:23
Проф. Христо Пимпирев

Христо Пимпирев: Антарктида е богата на злато, нашите учени имат принос за голямото откритие

В скалите на Антарктида има много злато. Това е една много перспективна област за добив на злато и редки метали. Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на българската антарктическа експедиция. Той подчерта, че големият принос за важното откритие е именно на нашите учени. Качихме на кораба стотици килограми скали. Пристигнахме във Варна с образци и..

публикувано на 11.12.23 в 12:48

Свинското месо е поскъпнало с около 10%

С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за Радио Варна Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините. "Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки..

обновено на 11.12.23 в 08:55

Резервации на коледна почивка - какви са подводните камъни и как да ги заобиколим?

Коледните празници наближават, а с тях и желанието почивните си дни да бъдат прекарани на по-специални места. Да се внимава това желание да не се превърне от мечтан блян в кошмар, съветва Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“. За БГНЕС тя припомня какво да имат предвид потребителите, които резервират почивка извън града: „Преди всичко,..

публикувано на 11.12.23 в 08:12

Старт на благотворителната кампания на PTPI "Делфините" в подкрепа на пекарна "Радост"

Благотворителна кампания в подкрепа на социално предприятие пекарна „Радост“ стартира от днес и ще продължи до 22 декември във Варна. Инициатори са у чениците от доброволческата организация PTPI „Делфините“ във Варна.  Базар с ръчно изработени коледни картички и играчки ще има в шест търговски обекта в града.  Средствата, които „Делфините“ ще..

публикувано на 11.12.23 в 15:30