Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски ученици по стъпките на Евлоги и Христо Георгиеви

Как един футболен залог ражда инициативата "В помощ за всеки"

Васил Василев е ученик в дванадесети клас в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. Асен Златаров" във Варна. Преди малко повече от месец, 19-годишния варненец създава организацията "В помощ на всеки", чиято основна цел е да подкрепя хора в нужда.

Всичко започва с един спечелен футболен залог

През февруари, Васил Василев печели сериозна сума от футболен залог. И тъй като младият варненец е вярващ, решава да се отблагодари за късмета като дари част от спечелените пари за благотворителност. Васил създава страница във фейсбук за да търси граждани, които се нуждаят от помощ. Не след дълго постъпват и първите молби. Тъй като му е трудно да се справя сам, към организацията се присъединява неговия съученик Явор Георгиев, с когото делят един чин от 5 години.

"Няма нищо случайно", казва с усмивка Васил.

"В днешно време хората харчат парите си за щяло и нещяло, а междувременно има много граждани, които се нуждаят от помощ. Аз разсъждавам по друг начин. Когато аз имам, не мога да си представя друг човек да няма", сподели 19-годишния варненец.

Всяко начало е трудно

В първите дни, след създаването на организацията "В помощ за всеки", Васил и Явор са още никому неизвестни и започват сами да търсят хора, на които да помагат.

"Свързвахме се с различни общини в областта за да получим информация за семейства в затруднено положение, които обаче не са били одобрени за социална помощ. Казахме си, че след като общината не може да им помогне, ще го направим ние", коментира Васил.

Двамата младежи успяват да помогнат на две семейства, както с финансови средства, така и с дрехи и храни. Жестът им не остава незабелязан и скоро започват да "валят" молби за помощ.

"Главно към нас се обръщат хора, които са в много затруднено положение. За помощ ни търсят самотни майки с едно, две или повече деца. Търсят ни и хора, които не са социално слаби, но точно в този момент нямат възможност да си покрият някои разходи. Помагам им с цел да предотвратя евентуално тяхно затъване", каза още Василев.

Организацията помага и на хора, нуждаещи се от лечение.

"Вече успяхме да помогнем на човек, който страда от сънна апнея. Мъжът от години наред не можеше да си закупи специализиран апарат, който помага при това заболяване. Първо защото е скъп и второ, защото държавата не му помага по никакъв начин. Ние обаче успяхме да намерим такъв апарат. Човекът беше толкова щастлив и изненадан как двама ученици са успели да направим за един месец нещо, което на държавните институции отнема години", сподели Васил Василев. 

Опитите за измами не закъсняват

За съжаление, наред с молбите на наистина нуждаещи се хора, постъпват и такива, които целят да злоупотребят с добрината на момчетата.

"Имаше случай, в който една жена ни помоли за помощ, тъй като имала огромна сметка за ток. Освен това ни поиска и хладилник, микровълнова печка и други електроуреди. Това ме усъмни, но все пак й помогнах с малка сума пари. Впоследствие се оказа, че жената е измамница", каза с разочорование Васил. Все пак с времето, той успява да отсява истински нуждаещите се от тези, които спекулират. 

От известно време към организацията се присъединява и младата Александра Симеонова, която е изключително дейна и помага на момчетата в тяхната благородна инициатива.

На фейсбук страницата "В помощ на всеки" има публикувани банкова сметка и други начини, по които хората могат да даряват средства в помощ на инициативата.

"Хората могат да даряват и дрехи, храни, детски играчки и други неща, които не са им в употреба, но могат да са от полза на нуждаещи се", поясни Васил.

Заключен в колата с камара от дрехи

Не липсват и куриозните ситуации в дейността на Васил и неговите съмишленици. Той разказа за забавна случка, когато отишъл до Белослав за да вземе дрехи като дарение от негова позната.

"Тя ми каза, че е подготвила малко дрехи за нашата организация. "Малкото" дрехи се оказаха ... 30 чувала. Едвам ги натъпках в колата ми, която обаче има проблем с ключалката. Когато влязох в автомобила шофьорската врата се заключи, а заради натрупаните чували не можех да стигна до някоя от другите врати за да си отключа и да изляза. Стоях повече от 15 минути в колата в неистова жега. Единствения ми шанс беше да чукам по стъклото и да помоля някой случаен минувач да ми отвори вратата", спомни си с усмивка Васил.

Работа, училище и благотворителност

Той работи в обект за бързо хранене, а скоро му предстоят държавни изпити и абитуриентски бал. Това обаче не му пречи да съчетава тези неща и с благотворителната дейност.

"Ядосвам се когато видя как хората пишат всякакви неща в социалните мрежи и се оплакват от държавата, от управлението и от живота си. Там не е мястото. Ако искаш нещо да се промени, трябва да действаш, да направиш и ти нещо", каза 19-годишният варненец, който цитира и Васил Левски, че "дела трябват, а не думи".

Въпреки че неговата майка има успешен бизнес в Полша, Васил не смята да заминава в чужбина. Той се издържа и абсолютно сам.

Преди време е трябвало да замине за Нидерландия, където да работи едно лято при леля си, но в последния момент пътуването пропада. И Васко не съжалява за това, защото тогава е можело нещата да се развият по други начин и кой знае - благотворителната организация да остане една неосъществена идея.

Веднага след гостуването си в "Радио Варна", младият варненец бързаше да се прибере за да продължи да приема молби за помощ, на които да откликне.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с Васил Василев:









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столетницата Стоянка Райчева: На никого зло не съм направила

Стоянка Райчева, която живее от 22 години във Варна, навърши достолепните 100 години. Тя има две дъщери, петима внуци и шестима внуци и споделя, че рецептата за дълголетие е много проста. "На никого зло не съм направила - на мен са правили, но аз не отмъщавам", коментира Райчева.  Силният характер на столетницата крепи цялата фамилия. Работила..

публикувано на 14.10.24 в 09:36

Да видиш света през призмата на фотографията

Кино-Фотоклуб ВАРНА е клуб с дълга и славна история, мястото в морската столица, където се събират хора с интереси в областта на киното и фотографията. Това е уникален за страната ни клуб, чиято дейност е свързана с изложби, благотворителност, проекти с други варненски творци, пленери, участия и награди от конкурси. Ангел Ненов ръководи..

публикувано на 12.10.24 в 17:10

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25

Колекционери на лули показват над 200 вида в изложба във Варна

На 11 октомври варненските колекционери на лули ще проведат обща изложба, отбелязвайки една година от първата си среща. Изложбата ще се проведе в бръснарското ателие на Тони Боксеров в жк „Св. Иван Рилски“ и ще бъде отворена от 18:00 до 20:30 ч.  Очаква се да бъдат изложени над 200 лули и аксесоари, включително ръчно изработени и машинни..

публикувано на 08.10.24 в 12:59