Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилници по градско компостиране и днес във Варна

„Международна седмица на компостирането“ се провежда и у нас в началото на месец май. Темата за 2022 година е “Рецепта за регенеративност: Компост”. Във Варна събитията са две - днес в рамките на Фермерския пазар начинаещите и опитните любители на градското компостиране имаха възможност давидят натурален компост и да научат полезни техники в тази област. Днес, 02.05.2022 г. от 15 до 20 часа ще се проведат “Почвени срещи” в ReBonkers.

В практическа работилница ще изградят компостер

КомпостУчастниците ще научат подробности за градското компостиране и видовете компостери, а в практическа работилница ще изградят компостер. Ще бъде открита детска изложба с тема “Почвата - живото богатство под краката ни”. А в 18:30 ч. ще бъде прожектиран филмът “Kiss the ground”, който проследява лечебните свойства на здравата почва и защо това е ключът към решаването на съвременните глобални климатични проблеми.

Сред организаторите на „Международна седмица на компостирането“ е Фондация"Корен", чиито представител Велислава Славова разказа за целите на кампанията:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Максимална температура в неделя във Варна 33°

През денонощието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Главно през деня, ще има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от запад и северозапад, който следобед ще се преориентира от североизток. Минимални температури между 19° и 24°, а максимални от 28° до 33°. За Варна минимална..

публикувано на 03.08.24 в 15:27

Затвориха за кратко пътя Варна-Бургас

Жители на село Попович, община Бяла, затвориха за кратко пътя Варна-Бургас в района на Бяла, като преминаха многократно през пешеходната пътека и скандираха,че искат спешно да се завърши пътят до селото им. Проектът на общината за ремонт на пътя е прекратен през миналата година и остава близо километър, който е целият в дупки. Хората..

публикувано на 03.08.24 в 14:02

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

Партията на Бойко Борисов няма да подкрепи третия мандат, стана ясно след близо 3-часовата среща на ИТН и ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. По-рано ИТН представи пред ГЕРБ-СДС приоритетите си в правосъдието, енергетиката и външната политика. Очаквайте подробности.

публикувано на 03.08.24 в 13:58

Тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас, има загинал

Един човек загина при тежка катастрофа на Пoдбалканския път София- Бургас в района на гр. Николаево.  Инцидентът стана днес по обяд.  Вероятната причина е навлизане в насрещното движение на лек автомобил, който се врязва в предницата на ТИР с румънска регистрация, предаде БГНЕС. При удара водачът на..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Хиляди се събират за гайдарското надсвирване в Гела

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на..

публикувано на 03.08.24 в 11:36

Буря в Словения отнесе покриви, изкорени дървета и далекопроводи

Опустошителна буря премина през Словения през последните 48 часа. Най-засегната е североизточната част на страната. На отделни места силният вятър отнесе покривите на къщите, изкорени дървета, а в някои населени места има и наводнени жилища. В определени места имаше и прекъсване на електричеството..

публикувано на 03.08.24 в 11:26

Планински спасители помогнаха на пострадала туристка от Гърция в Пирин

Планински спасители са оказали помощ на туристка от Гърция в Пирин планина, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба. Случаят е от вчера на обяд.  Жената е била на разходка в района на водопад „Свети Никола“ над Добринище. След подаването на сигнала към нея моментално е изпратен на помощ отряд планински спасители от Банско ...

публикувано на 03.08.24 в 09:50