Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

| обновено на 10.05.22 в 16:36
4
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки
Снимка: Личен архив

Проектът Decarbonizer, разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. Проектът е на варненските инженери Калин Николов и Михаил Симов и за него бяха наградени в последното издание на програмата „Предприемачи в науката“. Decarbonizer ще бъде представен и на 20-ти май в София на технологичния форум Innovation Starter, посветен на нулевите отпадъчни емисии.

До 30 % по-малко емисии и до 10 % спад в разхода на гориво

Декарбонизаторът произвежда оксиводород, който през всмукателната система на двигателя участва в горивния процес. Като допълнителен източник на енергия, газта води по по-ефективно изгаряне на горивната смес и съответно до намалени емисии, обясни инж.Николов.

Системата ще е най-ефективна в корабоплаването

„Основната ни цел е изграждането и внедряването на такива клетки в корабни двигатели, защото при тях ефектът от намаляването на емисиите ще бъде най-голям, а и самата корабна индустрия е под голям институционален натиск да намали вредните газове“, разказва инж. Николов.

Първият прототип вече е инсталиран на автобус на община Дългопол

Това е община, която има няколко награди за иновативни политики и ние сме благодарни, че ни дадоха възможност да тестваме нашия продукт, за да можем да го подобрим, каза още Калин Николов. Той допълни, че в момента преговарят с варненска фирма корабособственик на рибарски кораб, на който да започнат изпитания и на вода.

Транспортният сектор е от основните замърсители след енергетиката. Делът на въглеродните емисии се равнява на 16% от общия дял на парниковите газове. А декарбонизацията на производството на водород е възможно да се осъществи посредством използването на електроенергия, получена от възобновяеми енергийни източници чрез електролиза на водата, коментира инж. Николов.

Създават и лаборатория за изследване на водород в Техническия университет

Иноваторите създават в ТУ-Варна отделна лаборатория за изследване производството на водород и водородни производни (HyLab), като изцяло ново направление в университета. Лаборатория дава възможност за тестване и анализ на водородно оборудване, но и ще въвежда студентите във водородни технологии чрез практически методи и работа с бизнеса.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Теди Кацарова: "Един за друг" ще е следващата моя нова песен

Теди Кацарова е редовен гост в предаването на Доно Цветков "Може би ДА", особено когато има участие във Варна, с усмивка и позитивизъм зарежда всички. И днес спази тази отколешна традиция. И посети първо студио на Радио Варна. "Имам ли теб, аз имам крила" звучи често като поздрав по време на сватбите, които през последните две години ту се..

публикувано на 22.05.22 в 13:26

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София. Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи..

публикувано на 20.05.22 в 12:29

"Светецът светкавица" с две прожекции във Варна в четвъртък

Две прожекции на авторския си филм "Светецът светкавица" ще представи този четвъртък във Варна журналистът, писател и изследовател Ангел Бончев. Те ще се излъчат от 18.30 и от 20.00 часа във Фестивалния и конгресен център. В лентата, която е с продължителност 70 минути, варненци и гостите на града ще могат се запознаят с житието и чудесата на Свети..

обновено на 19.05.22 в 10:53

Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS): "Всеки ден трябва да сме благодарни, че имаме още един ден живот"

Интервю с Ronnie Atkins (PRETTY MAIDS) Той е роден като Paul Christensen. Но е по-познат като Ronnie Atkins, вокалист на датската хеви метъл банда PRETTY MAIDS. През миналата и през тази година Ronnie Atkins издава два солови албума. Новият „Make It Count” е поводът певецът да даде специално интервю за „От другата страна”. Интервюто с Ronnie Atkins..

публикувано на 19.05.22 в 10:51

Александър Ангелов: Празнината между изучаваните предмети и истинските житейски ситуации е голяма

Александър Ангелов е управител на Центъра за творческо обучение, който от над 10 години работи активно в областта на образователната трансформация и внедряването на технологиите в учебния процес. Именно дигитализацията в образованието беше сред акцентите в поредната среща на образователната общност във Варна. На нея беше представен и проект..

публикувано на 18.05.22 в 09:00

Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT): "Феновете са най-важни"

Интервю с Carl Sentance (NAZARETH, INTELLIGENT MUSIC PROJECT) 2013 година Dan McCafferty се раздели с NAZARETH. Гърлото на групата от нейното създаване повече нямаше да пее в нейни албуми и да прави концерти като неин фронтмен. По-късно на неговото място застъпи Linton Osborne, но той се задържа има-няма година. И докато феновете се чудеха, кой все пак..

публикувано на 17.05.22 в 17:10

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод С ветовния ден за борба с хипертонията - 17 май . Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да..

публикувано на 17.05.22 в 09:08