Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система, намаляваща вредни емисии и разхода на гориво, представиха варненски учени

| обновено на 10.05.22 в 16:36
4
Инж.Калин Николов в лабораторията, в която се извършват анализите на оксиводородни клетки
Снимка: Личен архив

Проектът Decarbonizer, разработен от екипа на варненския статъп Техноватори, цели по-ниски емисии. Това е система за производство на оксиводород, която да бъде инсталирана в двигатели с вътрешно горене. До момента компанията има изработени няколко оксиводородни клетки, чрез които се намаляват отработените газове и разхода на гориво. Проектът е на варненските инженери Калин Николов и Михаил Симов и за него бяха наградени в последното издание на програмата „Предприемачи в науката“. Decarbonizer ще бъде представен и на 20-ти май в София на технологичния форум Innovation Starter, посветен на нулевите отпадъчни емисии.

До 30 % по-малко емисии и до 10 % спад в разхода на гориво

Декарбонизаторът произвежда оксиводород, който през всмукателната система на двигателя участва в горивния процес. Като допълнителен източник на енергия, газта води по по-ефективно изгаряне на горивната смес и съответно до намалени емисии, обясни инж.Николов.

Системата ще е най-ефективна в корабоплаването

„Основната ни цел е изграждането и внедряването на такива клетки в корабни двигатели, защото при тях ефектът от намаляването на емисиите ще бъде най-голям, а и самата корабна индустрия е под голям институционален натиск да намали вредните газове“, разказва инж. Николов.

Първият прототип вече е инсталиран на автобус на община Дългопол

Това е община, която има няколко награди за иновативни политики и ние сме благодарни, че ни дадоха възможност да тестваме нашия продукт, за да можем да го подобрим, каза още Калин Николов. Той допълни, че в момента преговарят с варненска фирма корабособственик на рибарски кораб, на който да започнат изпитания и на вода.

Транспортният сектор е от основните замърсители след енергетиката. Делът на въглеродните емисии се равнява на 16% от общия дял на парниковите газове. А декарбонизацията на производството на водород е възможно да се осъществи посредством използването на електроенергия, получена от възобновяеми енергийни източници чрез електролиза на водата, коментира инж. Николов.

Създават и лаборатория за изследване на водород в Техническия университет

Иноваторите създават в ТУ-Варна отделна лаборатория за изследване производството на водород и водородни производни (HyLab), като изцяло ново направление в университета. Лаборатория дава възможност за тестване и анализ на водородно оборудване, но и ще въвежда студентите във водородни технологии чрез практически методи и работа с бизнеса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05