Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Нощ на музеите" във Варна - пълната им програма за днес

| обновено на 14.05.22 в 09:33

На 14 май варненските музеи ще участват в традиционната „Нощ на музеите“. Всички обекти са подготвили разнообразна програма и са с вход свободен. Часовете, в които ще работят музейните експозиции, са между 12 и 20 часа.

Какво да очаквате?

Археологически музей:
11.30 ч. – централно фоайе на музея, Награждаване на номинирани детски фотографии от конкурса „Най-старото злато и Варна – днес“, организиран от ОДК – Варна.
Период на изложбата 14 май 2022г. – 24 декември 2022 г.

Музей на Възраждането:
12.00 ч. - Представяне книгата на доц. д-р Ивета Рашева „Възрожденският анахроничен разказ за покръстителната мисия на Св. Св. Кирил и Методий в България“
17.30 ч. - „Красота в кожа“ – Сарашката работилница на Людмил Игнатиев гостува в Музея на Възраждането
18.00 ч. - Откриване на изложбата „Символи на държавността“ на доц. д-р Людмил Георгиев
19.00 ч. – Представяне на български бойни униформи, оръжие и знамена от ХIХ-ХХ в.
Участват Регионален клон „8-ми пехотен приморски полк“ към НД „Традиция“ , ученици от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, гр. Варна, СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна


Етнографски музей:
17.00 ч.Ревю на носии от личните колекции на д-р Сирхан Джелилов и Диана Димова
17.30 ч. – Изпълнение на гайда – Константин Стаматов, ученик от СУ за ХНИ „К.Преславски“-Варна
18.00 ч. – Двугласно пеене на народни песни – Мария и Гергана Златеви от школа за народно пеене при ОДК – Варна с ръководител Диляна Михайлова
18.15 часа – Изпълнение на вокален състав „Медни гласове“ с ръководител Петя Драгиева

Аладжа манастир:
13.00 ч.- 17.00ч. -  Клуб "Миноносец Дръзки" ще представят Хайдушка среща.

Повече за програмата чуйте в звуковия файл от Мариана Николова, уредник в музея на „Възраждането“.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Въпреки неяснотата с бежанците в Балчик очакват приличен туристически сезон

Приличен сезон, със своите плюсове и минуси, очаква туристическият бранш това лято. Хубавото от една страна е, че са възстановени чартърите от Западна и Централна Европа, но от друга - и свободното пътуване на нашия и румънски пазар към предпочитани дестинации като Гърция и Турция. Заради войната в Украйна губим украинските и руски туристи. Такава..

обновено на 20.05.22 в 16:08

ЕС се готви за тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ

ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ като част от усилията за прекратяване на зависимостта от Русия , написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. "Що се отнася до диверсификацията на доставките, Европейската комисия и САЩ вече се споразумяха за допълнителни..

публикувано на 20.05.22 в 16:08

Работна група анализира трафика и постъпленията в тол системата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави на транспортния бранш данни за трафика на тежкотоварните превозни средства – български и чуждестранни. В тях ще се включва информация и за второкласни и третокласни отсечки и за трансграничните трасета. Такъв ангажимент бе поет на първата работна среща на експертната група,..

публикувано на 20.05.22 в 15:17

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

публикувано на 20.05.22 в 14:54
Варна

Бум на познавателния туризъм във Варна преди началото на летния сезон

 Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза Павлин Косев, хотелиер и  председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, които следват геология, са настанени в хотела му,  французи, които..

публикувано на 20.05.22 в 10:35

Увеличава се интересът към висшето образование в чужбина

Висшето образование в чужбина става все по-атрактивно и предпочитано от българските зрелостници. Популярните учебни дестинации са висши училища от Германия и Австрия, които традиционно привличат българските студенти.    Там програмите са много привлекателни, а академичните таксите са сравнително ниски. Коментарът е на Таня Тодорова, старши консултант..

публикувано на 20.05.22 в 08:31

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа.  Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти. На..

публикувано на 20.05.22 в 08:26