Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Илиева: Подготвяме ефективна стачка на медицинските сестри

Мая Илиева
Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските медицински специалисти подготвя ефективна стачна на медицинските сестри. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Пост фактум” председателят на синдиката Мая Илиева. Датата, в която сестрите ще спрат работа, ще бъде уточнена допълнително, каза Мая Илиева и подчерта: „Колкото и време да ни отнеме, ние трябва да стигнем до един ден и час, в който медицинските специалисти в България да спрат да работят, за да може тогава да бъдем чути. За съжаление потърпевши ще бъдат пак пациентите, но когато ние бяхме на улицата и викахме, че здравето не е стока, че обслужваме по 60 пациенти сами, че една сестра в провинцията сама обслужва две звена, тогава пациентите не ни разбраха. За това ние вече сме решени на крайни действия”.

В днешния ден на сестринството Мая Илиева отново подчерта, че ако не бъдат решени проблемите със заплащането и с условията на труд, професията на медицинската сестра у нас ще загине.

По повод обещанията на управляващите за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, Илиева коментира: „Тези заплати не са факт и едва ли скоро ще бъдат”.

Синдикатът на българските медицински специалисти настоява основните възнаграждения да са гарантирани от държавата и да са в размер на поне две минимални работни заплати, каза още Мая Илиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аварии и недостиг на вода - причини за нарушеното водоподаване в населени места в община Балчик

Аварии и недостиг на вода - това е причината определени места и селища в община Балчик към дата 16 юли, когато температурата навън е почти 35 градуса, да са с нарушено водоподаване. Най-продължителен е проблемът за село Тригорци, в село Сенокос съобщават също, както и село Дропла.  Аварията в село Оброчище е поправена и би следвало водата да се..

публикувано на 16.07.24 в 11:19

Няма активни пожари във Варна и областта, обстановката се нормализира

Големите пожари на територията на община Аксаково между селата Слънчево, Баново и Припек са под контрол, съобщи оперативния дежурен в Областната администрация във Варна. По информация от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, още към 22 часа снощи пожарът, който застрашаваше къщите на с. Припек, е бил овладян,..

публикувано на 16.07.24 в 10:50
СУ

Хуманитарната гимназия е в челната тройка за прием с най-висок бал на изпита след седми клас във Варна

За поредна година Математическата гимназия /МГ/ във Варна води пред останалите средни училища в областта по най-висок бал за прием след националното външно оценяване /НВО/ за седми клас. Това сочат резултатите от класирането за кандидатстване след 7 клас на Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна. Максималният бал, с който..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

БСП иска изслушване на служебния премиер и двама министри заради пожарите в страната

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, съобщава БНР...

публикувано на 16.07.24 в 10:15
Снимката е илюстративна

Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите температури

От 13 ч. до 21 ч. днес, 16 юли, поради очакваните високи температури над 35 градуса, ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на  девет  области в страната, сред които и Варненска.  В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ „Хемус“ от 311-и км при..

публикувано на 16.07.24 в 09:28
Снимката е илюстративна

Около 1 500 дка гори е унищожил пожарът край Слънчево

Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево, съобщава БНТ.  Няма опасност за нито едно от населените места в района.  Девет екипа на пожарната и десетки доброволци участваха в потушаването на пожарите до късно след полунощ Късно снощи всички огнища са били изгасени, но заради изключително високите..

публикувано на 16.07.24 в 09:10

АПИ: Шофирайте с повишено внимание по пътя Девня-Варна край село Слънчево

Временно движението по автомагистрала "Хемус" и път I-2 Девня – Варна в района на село Слънчево се осъществява с повишено внимание, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Причина за ограничението е задимяване от пожар, допълват от АПИ.  Припомняме, че от 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно..

публикувано на 16.07.24 в 08:50