Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мая Илиева: Подготвяме ефективна стачка на медицинските сестри

Мая Илиева
Снимка: БГНЕС

Синдикатът на българските медицински специалисти подготвя ефективна стачна на медицинските сестри. Това съобщи в предаването на Радио Варна „Пост фактум” председателят на синдиката Мая Илиева. Датата, в която сестрите ще спрат работа, ще бъде уточнена допълнително, каза Мая Илиева и подчерта: „Колкото и време да ни отнеме, ние трябва да стигнем до един ден и час, в който медицинските специалисти в България да спрат да работят, за да може тогава да бъдем чути. За съжаление потърпевши ще бъдат пак пациентите, но когато ние бяхме на улицата и викахме, че здравето не е стока, че обслужваме по 60 пациенти сами, че една сестра в провинцията сама обслужва две звена, тогава пациентите не ни разбраха. За това ние вече сме решени на крайни действия”.

В днешния ден на сестринството Мая Илиева отново подчерта, че ако не бъдат решени проблемите със заплащането и с условията на труд, професията на медицинската сестра у нас ще загине.

По повод обещанията на управляващите за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, Илиева коментира: „Тези заплати не са факт и едва ли скоро ще бъдат”.

Синдикатът на българските медицински специалисти настоява основните възнаграждения да са гарантирани от държавата и да са в размер на поне две минимални работни заплати, каза още Мая Илиева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича крайният срок за първия етап от приема в 8 клас

  До 7 юли се подават заявления за участие в първия етап на класиране за прием в 8 клас. Подаването на заявления за участие в първия и третия етап на класирането е само по електронен път. Това може да стане по три начина - от всяко електронно устройство с достъп до интернет ; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7-и клас -..

публикувано на 07.07.22 в 08:22
Централен плаж Варна

РЗИ-Варна: Морето по варненските плажове е с отлично качество на водата

Отлична оценка на качеството на морската вода постави Регионалната здравна инспекция във Варна за 23 плажа от Златни пясъци до Обзор, отчитайки последния мониторинг от 20 и 21 юни т.г. Това обяви в предаването „Новият ден“ доктор Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Качеството на морската вода и във..

публикувано на 07.07.22 в 08:00

От днес започва изплащането на увеличените от първи юли пенсии

Започва изплащането на увеличените от 1 юли пенсии. Това ще се случи по стандартния график от четвъртък, 7 юли. Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях ще продължи до 20 юли (сряда). То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на..

публикувано на 07.07.22 в 07:05

Краткотрайни валежи и гръмотевици

Днес облачността ще е значителна и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, не са изключени и градушки. Привечер валежите почти навсякъде ще спрат. Вятърът, предимно от север, ще се усили до умерен. Преобладаващите дневни температури ще са между 24° и 29°, по-чувствително е понижението в Дунавската равнина. За Варна се очаква..

публикувано на 07.07.22 в 05:53

Адресите без ток

На 07.07.2022 от 08:30 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна, кв. Възраждане I - блокове: 1, 2, 3, 4, 5, ул. Юрдан Тодоров 5, 6. На 07.07.2022 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията..

публикувано на 07.07.22 в 05:00
Асен Василев

Асен Василев: С 11 млрд. евро България ще постигне средноевропейски стандарт на живот

Приветствам днешното решение на Европейската комисия, с което се одобрява финансиране за България на стойност 11 млрд. евро. Тези средства са изключително необходими, за да може страната ни да постигне средноевропейския стандарт на живот“. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите в оставка Асен Василев по повод приетото днес от..

публикувано на 06.07.22 в 15:52
В Обзор подземните контейнери са вече факт)

Подземни контейнери за боклук и в Балчик

Открита е процедура за доставка на нови контейнери за събиране на отпадъци за нуждите на Община Балчик с прогнозна стойност за близо милион лева без ДДС. Търси се доставчик на метални и пластмасови контейнери с вместимост 1 100 литра; поцинковани кофи с обем 110 литра; пластмасови контейнери всеки 120 литра; контейнери за строителни и едрогабаритни..

публикувано на 06.07.22 в 15:42