Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Акция "Бира за смет" тази неделя във Варна

Снимка: Ротаракт клуб-Варна

Спомняте ли си приказката „Сливи за смет” на Елин Пелин за момите, които се надпреварвали коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе? Вдъхновени от този модел на мотивация на хората да пазят пазят чисто, от „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет", която ще се проведе на 15 май (неделя) от 10.00 часа в района на Телевизионната кула над квартал Виница. 

От името на акцията се подразбира, че вместо сливи, доброволците, които се включат в почистването на екопътеката в района, ще получат бира или друга освежаваща напитка за всеки събран чувал с боклук.

Тази година кампанията е национална, тъй като ще се проведе по едно и също време в другите големи градове в страната, каза за "Радио Варна" Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна.

"Ние сме избрали екопътеката до Телевизионната кула, но ще се радваме да успеем да мотивираме и другите хора да последват примера ни и да излязат в неделния ден да почистят мястото около себе си", сподели Виктория Харизанова, която също е член на организацията. 

"Тъй като в тези инициативи участват и много семейства с малки деца, за малчуганите ще има други освежаващи напитки. Подготвили сме и много настроение с музика", каза още Харизанова. 

Организаторите очакват тази година да се включат около 100 доброволеца. 

Акцията ще продължи до обяд, след което събраните отпадъци ще бъдат извозени, а някои ще бъдат предадени за рециклиране. 

"Избрали сме бирата да е в кенчета, тъй като са рециклируеми. Чашите за безалкохолно също", сподели Денис Кяшиф.

"Всеки е добре дошъл. Не е нужно предварително записване. Осигурили сме и всички необходими средства за почистването като чували, ръкавици и дезинфектанти", допълни тя. В района ще има разположени и контейнери за смет. 

Кампанията "Бира за смет" се провежда за четвърта поредна година. 

"Първата година акцията се проведе в района на Камчийски пясъци. Тогава за 4 часа събрахме 3 тона отпадъци. Натъкнахме се на какви ли не боклуци", спомниха си Денис и Виктория. 

С всяка следваща година обаче, отпадъците намаляват. Организаторите отдават това на съвестта на хората и вярват, че подобни кампании ще възпитат любов към природата и най-вече нейното опазване и у децата. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Денис Кяшиф и Виктория Харизанова: 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Район „Владислав Варненчик“ празнува на 21 май

Район „Владислав Варненчик“ отбелязва своя празник на 21 май - Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена. Организатори са районното кметство и читалище „П. Р. Славейков 1928”.  Програмата ще започне в 10 ч. с водосвет в параклиса в местността Ментешето, след което ще има концерт. 17,30 ч. е началният час на празнично шествие по бул. ”Св. Елена”..

публикувано на 20.05.22 в 17:21

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат..

публикувано на 20.05.22 в 10:25

Маймунска едра шарка: Какво знаем досега и може ли да се превърне в нова пандемия?

В международен план се увеличават както потвърдените, така и предполагаемите случаи на маймунска едра шарка. Много от тях са с неизвестен произход относно вируса, който ги причинява. Учените започват да изразяват загриженост относно възможността за нова пандемия, тъй като случаи са установени в поне 7 държави и броят им нараства с всеки изминал ден...

публикувано на 20.05.22 в 10:22