Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Православната църква отбелязва Св. Прокопий Пчелар

На 8 юли православната църква чества Великомъченик Прокопий, който умира мъченически за вярата си, посечен след жестоки изтезания от император Диоклетиан през 303 г. заради изповядването на християнски религиозни убеждения. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като..

публикувано на 08.07.24 в 03:47

Мисия възможна ли е разширението на пътя Варна-Добрич?

Все още не е ясно дали е започнала работата по проекта за разширение на пътя Варна – Добрич. Пари за тази цел са предвидени в държавния бюджет за 2024 година. Това съобщи за Радио Варна депутатът от БСП от Добрич Мая Димитрова. Тя е задала въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството във връзка с това на какъв етап е..

публикувано на 07.07.24 в 13:21