Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
РПЦ Харманли

В търсене на по-добър живот

Войната в Сирия продължава вече 13 години. Милиони сирийци се превърнаха в бежанци. Един от тях е Рустом Абдулкадер. Той е на 42 години. Избира живота на бежанец. Едната причина е, че не иска той или синовете му да се бият за някоя от воюващите страните и да избиват сънародници. Втората и по-важната – има болно дете. Засега семейството е в България, в..

публикувано на 24.11.24 в 10:58

Ще се намерят ли скоро средства за ремонт на читалището в балчишкото село Гурково?

Едно от най-старите читалища в област Добрич – това в село Гурково, е заплашено от затваряне заради лошото състояние на сградата. То е построено в периода от началото до средата на миналия век с доброволния труд на местни хора. Заради дългогодишно неглижиране и липса на достатъчно финансиране се стига до момента, в който от Регионалната здравна..

публикувано на 23.11.24 в 10:10

Първият робот в обществена библиотека у нас заработи във Варна

Варненската регионална библиотека "Пенчо Славейков" се сдоби с хуманоиден робот, който беше представен по време на честването на 20-годишнината на американския център, в присъствието на аташето по култура и образованието на Посолството на САЩ в България Ерик Брасил и заместник-кмета на Варна Павел Попов.  Роботът се казва Емма и е част от проект,..

публикувано на 22.11.24 в 15:31

Посланието на буквата К

Вече 35 години Комфорт ООД утвърждава авторитета си на строителна компания, работеща по най-високи световни стандарти и реализираща обекти без комромис по отношение на качеството на строителния продукт. Фирмата се отличава с непрекъснатия си стремеж за усъвършенстване като целенасочено търси предизвикателствата на иновативни и сложни в..

обновено на 22.11.24 в 13:56

Пореден неуспешен опит за избор на председател на НС, заседанието продължава в сряда

Отново не бе избран председател на Народното събрание. На балотаж останаха Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. Кирилов получи 101 гласа "за", а Рая Назарян беше подкрепена от 68 депутати.  Първия кръг гласуване протече както следва: Номинираната от БСП-Обединена левица за председател на 51-вото Народно събрание доц. Наталия..

публикувано на 22.11.24 в 13:46

Как да постигаме разбирателство при общуване?

Как можете да общувате по-добре с приятелите и родителите си, да подобрите комуникацията с околните и да се справяте в конфликтни ситуации? Обучителни тренинги по тези и други теми се провеждат в младежкото пространство ХамелеON във Варна, което се намира на ул. „Радко Димитриев“ 7А. Тренингите се водят от психолога Цветелина Николова и са..

публикувано на 22.11.24 в 11:03

15-годишният физик Кристиан Ивковски: Трябва да си благодарен за всичко в живота си

15-годишният ученик Кристиан Ивковски неотдавна спечели голямата награда от фондация "Георги Пейчинов" за постигнати високи резултати във физиката. Той бе отличен и с първа награда за средните училища в конкурса "Физиката през вековете", организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на годината на физиката.  Кристиан учи в..

публикувано на 22.11.24 в 09:25