Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Майстори готвачи приготвят специалитети за Седмицата на ресторантите във Варна

Варна отново участва във фестивала Седмицата на ресторантите (Varna restaurant week) след близо 2 годишно прекъсване. Кулинарната фиеста ще продължи до 15 май. Броят на заведенията, които се включват в София, Пловдив и Варна е 29. Гостите на фестивала ще имат възможността да опитат по две менюта, специално изготвени от майсторите готвачи за събитието. Цената на куверта е еднакъв навсякъде, като идеята е посетителите да опитат най-много и разнообразни вкусове в различните заведения. Един от организаторите Николай Коев казва, че има засилен интерес на любителите на фестивала след паузата, причинена от пандемията.

„Завръща се със страшна сила, жаждата за социален живот е изявена и се радвам, че успяхме да го направим. Резервациите продължават да валят. Вече са близо 600, отдавна минахме 1000 души и продължават“, разказва Николай Коев.

Всички ресторанти имат желание да участват. Ние като организатори обходихме и обиколихме някъде около 50 ресторанта в трите града. Поканихме всички, които са характерни, интересни, нови ресторанти с нови менюта, които заслужават да бъдат посетени и за наша радост повече от половината се съгласиха - най-добрите, така че гостите ще имат удоволствието да опитат интересни неща. Прекрасни са менютата, допълва организаторът на събитието.

Николай Коев сподели, че в България вече има ресторанти на световно ниво и дори няколко, които кандидатстват за звезда Мишлен.

Според шеф Здравко Койчев – един от майсторите готвачи във Варна, Седмицата на ресторантите е добра възможност заведенията да презентират своите кухни. Специално за фестивала той разработва Европейско и Азиатско меню.

Менютата по регламент са тристепенни. Ние решихме тази година да предложим като комплимент всяко едно от двете менюта за нашите посетители. Те ще бъдат дегустационни порции да опитат нещо по специално, обяснява шеф готвачът.

Тези комплименти се наричат амюз (амюз буш от фр.е.). В меню Европа това е класическата френска лучена супа, а в меню Азия тайландска супа нар. Том юн.

„Амюз буш е подписа на главния готвач представя себе си в малка порция, да кажем хапка“, допълва шеф. Койчев.

Форматът Restaurant week води началото си от преди около 30 години в Ню Йорк. Бързо печели популярност в цяла Америка, а по-късно завладява и Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива. В България се провежда за 9-и път.

Подробностите чуйте в репортажа на Олга Добрева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава услугата за грижа на самотни възрастни във Варна, подпомагат 417 нуждаещи

Община Варна продължава услугата за почасова грижа в дома на сомотножиеещи възрастни хора. В понеделник, 6 януари, започна проект, продължение на „Грижа в дома в община Варна“, който приключи на 3 януари и по който екип с обща численост над 100 специалисти и помощен персонал предоставиха интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на над 820..

публикувано на 09.01.25 в 08:43

Зоопаркът във Варна кандидатства за евросредства за обновяване на пространството

Зоопаркът във Варна е в етап на подготвяне на документация за кандидатстване за евросредства за обновяване на пространството. Това каза Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Стремим се да направим най-доброто за пространството, с което разполагаме, каза тя и изрази съжалението си, че площта не е голяма, в сравнение с други зоокътове в страната...

публикувано на 08.01.25 в 15:25

Първото бебе на Балчик все още се чака, първият издаден акт е на дете от Полша

142 срещу 132 са издадените актове за раждане през 2024 спрямо предходната година. Това показват справките на дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване в община Балчик. Първият издаден акт за раждане за 2025-а е в регистъра от дата 2 януари, но момченцето Николай Асенов е роден на 22 ноември миналата година в Полша. В балчишкото..

публикувано на 08.01.25 в 15:05
Светлана Радева

Продължава тенденцията да се раждат повече момчета във Варна

Новородените в АГ-болницата във Варна са повече момчета (957) и по-малко момичета (924). Тази тенденция се запазва през последните няколко години. С имена Александър, Георги, Иван и Калоян се кръщават най-често момчетата, родени през 2024-та година. А при момичетата в първата част от класацията са: Никол, Александра, Валерия, Виктория и..

публикувано на 08.01.25 в 09:33
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден по нов стил се отбелязва днес

На 8 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден - (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов - на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на..

публикувано на 08.01.25 в 08:36

Варненският зоопарк призовава гражданите да дарят коледните си елхички

Общинският Зоопарк във Варна напомня за своята дългогодишна инициатива „Второ приложение на коледните и новогодишни дръвчета” и призовава гражданите, които са използвали живи дръвчета за украса да ги дарят за храна на животните. Кампанията се провежда за единадесета поредна година и е с цел да намери най-подходящото и полезно приложение на елхичките,..

публикувано на 07.01.25 в 15:22

102-годишният именик Иван Караджов: До тази възраст се стига без завист и с доброта

18 768 варненци празнуват на Ивановден, сочи справка на дирекция "Информационно и административно обслужване" към Община Варна. Името Иван носят 5743 варненци, а 2043 дами са с името Иванка. Сред празнуващите имен ден са още: с името Ивайло – 2582 души, Калоян – 1707, Ивелина – 1603, Йоана – 999, Ивелин – 776, Ваня – 750, Йоанна – 379, Ивайла – 342..

публикувано на 07.01.25 в 13:40