Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ВСУ „Черноризец Храбър“ е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика

Снимка: Сияна Спиридонова

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ днес е домакин на конференция по проблемите на кръговата икономика. Конференцията се провежда в рамките на проект „Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн BSB-CIRCLECON - BSB 1021“ по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“.

Още за срещата, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

По време на конференцията бяха представени резултати от проведени регионални проучвания за управление на отпадъците и потенциала за развитие на кръговата икономика в България, Гърция, Украйна, Грузия и Турция. Проучванията са изготвени от партньорите в проекта от петте държави. Те представляват регионални оценки и изследвания, съсредоточени върху текущото състояние на управлението на отпадъците и кръговата икономика, както и върху тяхното управление на местно, регионално и национално ниво.

"В различните държави ние видяхме и различни картини на ситуацията, както по отношение на отпадъците, което е един от показателите, по които се следи степента на съответствие със заложените индикатори, така и по отношение на рециклирането, и на други предизвикателства. Това, което България генерира като битови отпадъци на глава от населението намалява в последните години, което е една позитивна тенденция, въпреки че ние имаме една от най-високите стойности на глава от населението в Европейския съюз.", обобщи в интервю за Радио Варна доц. д-р Ралица Жекова - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и ръководител на Регионалната агенция за предприемачество и иновации.

По индикатора вторични суровини и тяхното рециклиране България е сред държавите с най-ниски стойности, поясни още доц. Жекова.

Обръщение към участниците в срещата днес направи и Джордж Кремлис, почетен директор на ГД „Околна среда” на Европейската комисия.

Проектът „Познаване на кръговата икономика в Черноморския басейн" е интересен с това, че държавите, които участват в него - България, Гърция, Украйна, Грузия и Турция, от една страна са с различни проблеми, с различни приоритети в развитието, но всички те осъзнават важността и необходимостта от запазването на Черноморския регион с цялото му биоразнообразие и чистота на водата. Това каза за Радио Варна деканът на факултет "Международна икономика и администрация" доц. д-р Елеонора Танкова, която е и водещ на конференцията днес.

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е създател на първата в България интердисциплинарна магистърска програма „Кръгова икономика“, подкрепена от Генерална дирекция "Околна среда“ на Европейската комисия. Обучението цели повишаване на административния капацитет в прехода от линейна към кръгова икономика. Магистърската програмата е предназначена за подготовка и обучение на студенти, ръководители и експерти с професионални интереси и отговорности в областта на екологията, ефективното използване на ресурсите и устойчивото развитие на регионите.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Кантарджиев

Симптомите на маймунската шарка

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката.Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси пред НОВА. „Това са..

публикувано на 22.05.22 в 09:42

Спад на раждаемостта във Варна, бум в Пловдив

Раждаемостта в Пловдив и областта бележи ръст от началото на годината, показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи. През първото тримесечие на 2022 г. на бял свят са дошли 1644 бебета, докато през същия период на миналата година те са били 1321.  Според специалистите все повече млади семейства  се заселват в Пловдив,..

публикувано на 21.05.22 в 14:38

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

обновено на 21.05.22 в 08:37

Полските туристи се завръщат във Варна

Привличаме полския пазар и смятаме, че полските туристи ще се завърнат във Варна в най-скоро време.  Това каза Франк Кванте - главен изпълнителен директор на фирмата - концесионер на Летище Варна и Летище Бургас.  Водим преговори с полския министър на туризма и с 25 туроператора. Очакваме ръст на пътуващите от Великобритания,..

публикувано на 20.05.22 в 15:18
26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците.

БЧК - Варна отличи доброволци и партньори

26-ма представители на институции и фирми, както и доброволци и служители на БЧК във Варна бяха наградени за дейността си като участници в различни кампании и проекти на червенокръстците. Сред тях са председателят на Варненския окръжен съд Марин Маринов, д-р Жанина Йорданова –директор на Районния център по трансфузионна хематология, Искра..

публикувано на 20.05.22 в 13:47

Три коли изгоряха пред блок в Цветния квартал, сред тях и украинска (ВИДЕО)

Три леки автомобила изгоряха пред блок на улица "Роза".  Пожарът е тръгнал от средната кола, която е изгоряла напълно, но и двете съседни коли са много засегнати. Причините за инцидента са в етап на изясняване, предаде БГНЕС.  Сигналът за пожара е подаден след 3.00 часа.  По случая вече работи полицията, разследва се и версията за умишлен палеж.

публикувано на 20.05.22 в 13:35
архив

Гърция е водеща в света в областта на морския транспорт с 21% от световния флот

Според данни на ЕС Гърция продължава да бъде водещата страна в областта на морския транспорт в целия свят, което е феноменално постижение за държава с население под 11 милиона души,. съобщава "Greek City Times". Гръцките корабособственици с 5514 кораба понастоящем контролират около 21% от световния флот по отношение на тонажа. Общият капацитет на..

публикувано на 20.05.22 в 11:17