Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Настаняват украинци в ученическите почивни бази на МОН в Балчик и Кранево

3
Снимка: Албена Иванова

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД към Министерство на образованието и науката вече приема и настанява украински граждани, търсещи временна закрила в базите си по Северното Черноморие. Към момента в района на Балчик и Кранево са настанени над 80 украински граждани, а за месец април около 140, съобщават на сайта си от дружеството. Съдействие за осигуряването на храна и подслон се извършва координирано с Центъра за бежанци от Украйна във Варна, който е ситуиран в  Спортна зала (ДКС), и Кризисния щаб към МС. В обектите на дружеството по всяко време на денонощието пристигат автобуси с бягащи от войната хора. На настанените майки с деца и възрасти хора е осигурена топла храна, напитки и медицинска помощ.

От следващата седмица започва подготовката за частичен ремонт на още помещения за настаняване, обобщи управителят Марияна Костадинова. Максималният капацитет е около 200 души, които може бъдат настанени в стаи с добри условия.

Четвъртият от етажите на почивната база в Балчик е зает от 14 души при капацитет 42. Те се изхранват чрез кетъринг, създадени са им условия да си приготвят топли напитки, обособено е перално помещение, осигурен е интернет. От идната седмица започва подготовката на още един етаж, за да можем да приютим хора от съседни бази , каза Костадинова.  След ремонта на втория етаж – капацитетът ще е за близо 100 души. Започнало е поетапно назначаване на персонал. В хотел "Невен" в Кранево са настанени 79 души.

Представители на Бюрото по труда ще проведат разяснителни срещи на 19 май в Балчик, а на 26 май в Кранево.

Идват и украинци с възможности, но големият процент са хора с минимални парични средства. Благодарят за храната си и за всяко  нещо, научили са и децата си да го правят. Съдействаме им и пред институции – сподели още Костадинова.  Според информацията, с която разполага, от следващата седмица се очаква да започне изплащането на еднократните парични помощи на първите подали документи в дирекция "Социално подпомагане".

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Въпреки неяснотата с бежанците в Балчик очакват приличен туристически сезон

Приличен сезон, със своите плюсове и минуси, очаква туристическият бранш това лято. Хубавото от една страна е, че са възстановени чартърите от Западна и Централна Европа, но от друга - и свободното пътуване на нашия и румънски пазар към предпочитани дестинации като Гърция и Турция. Заради войната в Украйна губим украинските и руски туристи. Такава..

обновено на 20.05.22 в 16:08

ЕС се готви за тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ

ЕС планира до лятото да сключи тристранно споразумение с Израел и Египет за доставки на втечнен природен газ като част от усилията за прекратяване на зависимостта от Русия , написа в блога си ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. "Що се отнася до диверсификацията на доставките, Европейската комисия и САЩ вече се споразумяха за допълнителни..

публикувано на 20.05.22 в 16:08

Работна група анализира трафика и постъпленията в тол системата

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще предостави на транспортния бранш данни за трафика на тежкотоварните превозни средства – български и чуждестранни. В тях ще се включва информация и за второкласни и третокласни отсечки и за трансграничните трасета. Такъв ангажимент бе поет на първата работна среща на експертната група,..

публикувано на 20.05.22 в 15:17

Голямо празнично шествие във Варна за 24 май

119 блока с представители на детски градини, училища, университети, на образователни и културни институции и туристически дружества ще се включат в традиционното празнично шествие по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на събитията са дирекциите..

публикувано на 20.05.22 в 14:54
Варна

Бум на познавателния туризъм във Варна преди началото на летния сезон

 Все по-често хора от различни националности избират морската столица като дестинация с цел познавателен туризъм. Градските хотели са пълни. Това каза Павлин Косев, хотелиер и  председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Той посочи, че група белгийски студенти, които следват геология, са настанени в хотела му,  французи, които..

публикувано на 20.05.22 в 10:35

Увеличава се интересът към висшето образование в чужбина

Висшето образование в чужбина става все по-атрактивно и предпочитано от българските зрелостници. Популярните учебни дестинации са висши училища от Германия и Австрия, които традиционно привличат българските студенти.    Там програмите са много привлекателни, а академичните таксите са сравнително ниски. Коментарът е на Таня Тодорова, старши консултант..

публикувано на 20.05.22 в 08:31

Зрелостниците ще пишат на втория ДЗИ по Вариант 1

По вариант 1 от два възможни ще пишат днес зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет. Изпитът започва в 8:30 часа.  Изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, експерти и журналисти. На..

публикувано на 20.05.22 в 08:26