Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Гълъбов: Правителството има още три месеца

Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов.  По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да предложат пакет от антиинфлационни мерки, но се оказаха безрезултатни.

„Това означава, че всъщност тези политически формации не успяват да намерят  механизъм през който да взимат решения”, каза Гълъбов.

Според социолога не е вярно, че инфлацията влиза само отвън, има и български фактор.

„Вярно е, че още актуализацията на бюджета през миналата година, както и поредната актуализация за тази година, генерира много високи проинфлационни очаквания. През тези месеци се формира мнение, че държавата ще плаща за всичко, че ще подпомага, че ще дава компенсации”, заяви Гълъбов.

По думите на социолога ефективното антиинфлационно решение е да се увеличи производството.

Антоний Гълъбов открои като голям проблем, това че социалният диалог е блокиран заради стила на поведение на това правителство:

„Това е стилът на Асен Василев, а не на Кирил Петков. Отказът на Асен Василев да преговаря, да промени дори с една дума това, което той е решил че трябва да се случи, успя да блокира социалният диалог”, обясни Гълъбов.

Според него това е довело до парадоксалната ситуация в която еднакво готови за протести са както работодателите, така и синдикатите.

За Гълъбов предсрочни избори са лош вариант за България, но вероятността нараства.

„Големият въпрос е да си дадем сметка кое ще ни струва по-скъпо и то във всеки смисъл на думата, не само като пари. Кое ще бъде по-разрушително, защото гледайки обществените нагласи имам усещането, че все по-големи групи в българското общество си дават сметка, че щетите които ще ни нанесе нова дълбока политическа криза, могат да бъдат съизмерими с това, правителството да продължи да управлява по начина, по който управлява в момента”, каза още Гълъбов.

По думите му правителството има още 3 месеца за които трябва да изработи много ясна управляваща програма. В противен случай вероятността за предсрочни избори ще стане още по-сериозна.

Чуйте цялото интервю:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15

Лекото метро по бул. "Цар Освободител" може да се замени и от електрически автобуси, ако е целесъобразно

"Лекото метро" във Варна ще бъде предимно „потопено“, а не повдигнато чрез колони. Шумовото натоварване ще бъде многократно намалено. Това предвижда проектирането на разширението на варненския булевард „Цар Освободител“ според инж. Кольо Червенков. Като част от инженерния екип в проекта, в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“, Червенков..

публикувано на 20.04.24 в 15:03