Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На 31 май Върховният съд решава окончателно за добива на газ в област Добрич

Снимка: Радио Шумен

За 31 май от 11 часа във Върховния административен съд ще се гледа делото по жалбата на РИОСВ Варна срещу решението на Административния съд във Варна във връзка с проучването и добива на газ в района на Генерал Тошево, съобщава pronewsdobrich.bg.

През януари тази година Административен съд – Варна отмени по жалба от „Русгеоком БГ“ ЕАД – гр. София и връща на Директора на РИОСВ – Варна преписката за извършване на оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение: „Разработване и усвояване на находище „Спасово“ с площ 219 кв. км в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“, за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич“ с възложител „Русгеоком БГ“ ЕАД – гр. София.

Делото за добив на природен газ в Добричко беше образувано през 2018 год. по жалба на „Русгеоком“ ЕАД – гр. София срещу решение на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Припомняме, че през 2003 г. руската фирма “Башкиргеология“ получава разрешение за проучване. Проектът така и не стартира, но няколко години по-късно е купен от „Русгеоком БГ“. Тя извършва пробен сондаж в района на с. Рогозина, обявява, че има регистрирано геоложко откритие и запаси от газ, след което поиска 35 годишна концесия, с доказани запаси от 1.097 млрд. куб. м газ и потенциал за два и половина пъти повече.

През 2017 г. несъгласие с инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ за проучване и добив на газ изразиха добруджанци на многобройни протести.

През декември същата година, близо 97% от жителите на община Генерал Тошево се обявиха на местен референдум срещу добива на природен газ. Резултатът от допитването беше валиден, тъй като избирателната активност беше над 52 на сто от всички жители на общината. Ефект от резултата на референдума обаче нямаше, въпреки че от общината настояваха държавата да се съобрази с решението на местното население.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засякоха и обезвредиха морска мина в Черно Море край Камчия

Морска мина е била прихваната в Черно Море край Камчия.  Мината е била забелязана от търговски кораб на 26 (морски) мили в морето.  В 17.35 ч. на 30 юни екипажът на вертолет на Военноморските сили открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.  Военните специалисти с катер стигат до мината. Класифицират я като котвена,..

обновено на 01.07.22 в 18:17
Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

България е в политическа, икономическа и социална криза.  Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. Планът за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат..

обновено на 01.07.22 в 17:58

Две села от Варненско ще избират нов кмет в неделя.

Две села от Варненска област ще избират нов кмет в неделя. В село Поляците, община Дългопол, кандидатите за поста са двама - Неджли Селим е кандидатът, издигнат от ДПС, а Хасан Хасан е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. В селото ще се гласува в една секция, а избирателите са малко над 700 души. Другият кметски вот е в село..

публикувано на 01.07.22 в 17:27

Мобилен ваксинационен пункт за Ковид-19 заработи в Добрич

Кемпер за мобилна ваксинация за COVID-19 заработи от днес в Добрич. Инициативата е на ОС на БЧК с подкрепата на Регионалната здравна инспекция. Осигурени са всички видове и достатъчни количества ваксини за коронавирусната инфекция. Мобилният екип щу работи по график на територията на областта. Епидемичната ситуация в област Добрич все още е..

публикувано на 01.07.22 в 16:26

Автобусите 9 и 109 с ново разписание

За удобство на пътниците ще бъдат променени часовете на обслужване на линии 9 и 109 по маршрута Варна – Златни пясъци и обратно,  съобщават от общинското дружество „Градски транспорт“. Промените ще влязат в сила на 04.07.2022 г. (понеделник) и ще важат за делник и празник. За линия 9: От жп гара – 06:02, 06:22, 07:02, 07:22 ……последен курс в 21:02;..

публикувано на 01.07.22 в 16:01

Премахват еко стикерите?

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ предприе действия за промяна в Наредба 32, с която бяха въведени еко стикерите при преминаването на годишен технически преглед на пътните превозни средства, съобщиха от ведомството. Поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за..

публикувано на 01.07.22 в 15:42

ПГ на БСП поиска НС да спре нотите за руските дипломати

ПГ на БСП е внесла в деловодството на НС искане да се разгледа създалата се ситуация и да се вземе решение НС да възложи на министър-председателя незабавно да даде указания за спирането на връчените ноти на руски дипломати за обвяването им за персона нон грата. Това съобщи депутатът от левицата Борислав Гуцанов в парламента, предаде БГНЕС. „Искането..

публикувано на 01.07.22 в 15:25