Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Личните данни при онлайн търговията вече ще се приравняват с пари

Нови промени в Закона за защита на потребителите влизат в сила от 28 май

Снимка: Picabay

Всеки от нас поне веднъж е ставал жертва на нелоялна търговска практика. Дали ще ни дадат негодна стока или пък продукт, който не отговаря на този, който сме поръчали при онлайн търговията и други подобни случаи. Единственият начин по който можем да се защитим е като сигнализираме в Комисията за защита на потребителите. Често след предприетите от комисията действия, нелоялният търговец бива глобен, но оттук идва и въпросът – ами какво става с нас? Кой ще ни възстанови парите, които сме дали или ще ни компенсира по друг начин. С новите промени в Закона за защита на потребителите, които ще влязат в сила от 28 май, това вече ще бъде регламентирано.

"Създаден е законов текст, който позволява на потребителя да претендира за обезщетение за причинените вреди. КЗП ще налага глоба, а на база на това постановление ние можем да предявим своята претенция за обезщетение директно при търговеца", разясни Богдан Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

Българските потребители нямат навика да търсят подобни компенсации

"За хората сякаш е по-важно търговецът да бъде глобен. Те не осъзнават обаче, че санкциите, които се налагат не са адекватни на икономическия интерес", каза още Николов и припомни, че от асоциацията неведнъж са предлагали глобите да се налагат на база размер на оборота.

По-солени глоби

"В момента глобите са еднакви за всички. Една глоба обаче може да фалира директно някой по-малък търговец, а за по-големите компании да е незначителна", коментира Богдан Николов. В новите текстове в Закона за защита на потребителите се предвижда и повишение на размера на санкциите за нелоялни практики.

Личните данни се приравняват с пари

Друга важна промяна в закона, която се базира на европейска директива, касае личните данни, които предоставяме при онлайн търговията.

"Нашите лични данни вече ще се приравняват с пари. Тук говорим за онези съобщения в "боксчета", които се появяват на екарана и ние кликаме "Ок", съгласявайки се предоставим нашите лични данни. Трябва да осъзнаем обаче, че това си има някаква стойност. С новите законови промени, търговците ще трябва да предлагат различни услуги срещу съгласието за предоставяне на лични данни. Например една седмица безплатен абонамент", поясни Богомил Николов.

Фалшиви ревюта

С новите текстове, законодателят ще опита и да ограничи фалшивите и неверни коментари в онлайн платформата. Всеки търговец вече ще е задължен да предоставя информация за автентичността и истинността на отзивите.

"Прекалено възторжените похвали често създават съмнение дали не са манипулирани и са генерирани по някакъв начин от самия търговец", каза Николов и поясни, че с промените тази възможност ще отпадне.

Продукти и услуги

"До този момент, законодателството опоменаваше само продажбата на стоки и услуги. Само че в интернет можете да си купите и цифрово съдържание, електронна игра, песен или филм. Законодателят не създаваше отговорност за продажбата на тези продукти, но сега вече ще бъде добавена подобна отговорност", коментира Богдан Николов.

Част от новите хипотези в Закона за защита на потребителите ще задължат онлайн търговците да информират потребителите за критериите по които се класират продуктите.

"Например искаш да си купиш телевизор. Влизаш в електронния магазин и ти излизат много оферти за телевизори. Само че така и не разбираме защо този телевизор, който е най-отгоре в списъка е там и съответно защо другите са по-надолу. И така се създава предпоставка за скрита реклама на определена марка за сметка на друга", обясни Богдан Николов.

Българските потребители не са достатъчно взискателни

"Ние сме свикнали някой друг да контролира нещата като държавни институции и организации. Трябва да сме по-взискателни. Това се вижда в туризма. Когато са недоволни, западните туристи снимат с телефони, записват си и питат, докато българските туристи по-често си упражняват познанията по цветущ език, което не води до резултат", коментира още председателят на Асоциация "Активни потребители".

Чуйте разговора на Иван Барбов с Богдан Николов:
ВИЖТЕ ОЩЕ

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

публикувано на 05.07.22 в 14:47

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40