Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Технически университет - Варна

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет проф.Венцислав Вълчев. Поводът е отбелязването на 60-годишния юбилей от основаването на Технически университет – Варна.

ТУ-Варна е водещ в национално отношение университет по обучение на компютърни науки с пет специалности, коментира проф. Вълчев. Първи в страната откриват специалностите „кибер сигурност“ и „изкуствен интелект“, в които приемат 475 студента редовно обучение, половината от които вече са записани. Само за миналата година имат проекти с общ бюджет над 4 милиона от европейски средства, което доказва, че висшето училище има място в пространството на дигитализация и иновации, каза още проф. Вълчев.

В университета има отделена 3-етажна сграда за дом на бизнеса и в нея се настаняват IT-компании. Така се постига съвместно обучение, по-добро кариерно реализиране на студентите и много по-ефективно съвместно участие по европроекти.

Реализацията на кадрите е значително висока както за компютърните и машинни специалисти, за агрономството и морските специалности. Миналата година е бил утроен броя на чуждестранните студенти, които се обучават на английски език и в момента най-много са студентите от Турция, Гърция и Русия.

По думите на ректора основната цел на ТУ-Варна за следващите две години е да попадне в групата на така наречените изследователски университети. Той посочи, че в рамките на Плана за развитие и възстановяване има сума около 250 милиона лева, която е насочена  към универитети, които удовлетворяват определени критерии зададени от Министерството на образованието. При първата фаза ТУ-Варна не са успели да влязат в първите седем. Подобна сериозна инвестиция ще помогне на висшето учебно заведение да развие нови технологии съвместно с бизнеса, което веднага ще доведе до повишаване ефективността на икономиката, конкурентноспособността, както и позиционирането на университета в различните рейтингови системи на Европейския съюз, което автоматично води до привличането на повече средства, каза още проф. Венцислав Вълчев.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:ВИЖТЕ ОЩЕ
jitni_klasove_big

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич. Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от „Русгеоком БГ“ ЕООД за „Разработване..

публикувано на 05.07.22 в 17:48

Министерството на транспорта: Пристанище Варна ще продължи да изпълнява поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърно

"Пристанище Варна" ЕАД ще продължи да изпълнява водената до момента политика от Министерството на транспорта и съобщенията по отношение на поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърнени товари, уточни заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов, цитиран от пресслужбата на ресорното министерство. Новият шеф на..

публикувано на 05.07.22 в 17:18

От 5 до 15 число отново чакащи за картите за градски транспорт

На 5 юли жегата се усеща във въздуха и в коридора на кметство "Приморски", където традиционно гражданите на възраст над 65 години очакват да получат удостоверения, че са пенсионери, които да им послужат за издаване на карти за градския транспорт. Графикът е направен така, за да може след 15-о число Община Варна да обработи документацията и да..

публикувано на 05.07.22 в 15:58

Печалбата на „Турски поток“ е 83,5 млн. лв.

Оперативната печалба от работата на газопровода „Турски поток“ през 2021 г. е в размер на 83,57 млн. лева, предаде БГНЕС. Приходите от дейността на тръбопровода през 2021 г. достигат 212,8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода на стойност 129,23 млн, лева. „Булгартрансгаз“ е изградил и експлоатира..

публикувано на 05.07.22 в 14:56
Пристанище Варна

Новият шеф на Пристанище - Варна: Нямаме складове за украинското зърно

Пристанище Варна няма достатъчно капацитет, за да приеме украинското зърно. Няма изградена инфраструктура, за да бъдат поети допълнителни товари. Липсват складови помещения. Това каза новият директор на порта Ивайло Гавраилов, като опроверга думите на бившето ръководство, което обяви пълна готовност за прием на зърно от Украйна. Гавраилов каза, че се..

публикувано на 05.07.22 в 13:58

Кирил Петков: Няколко души трябва да решат към кого ще бъдат лоялни

Продължават разговорите с народни представители, които искат да видят програмата за политиките на евентуалния бъдещ кабинет, изработена от работна група на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", предаде БНР. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в отговор на въпрос дали са успели да съберат вече 121 депутати в подкрепа на..

публикувано на 05.07.22 в 11:12

До дни спират колите по част от Крайбрежната алея във Варна

Забраняват движението на моторни превозни средства в участъка от Втора буна до Рибарския плаж, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев във фейсбук страницата си. Той допълни, че ще отнеме известно време, докато заповедта влезе в сила. Изчаква се проектът за нова регулация на движението да бъде готов, което ще стане до дни, уточни той...

публикувано на 05.07.22 в 09:05