Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ДАЗД проверява за спазването правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Снимка: Pixabay

Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват.

Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се проследи гарантират ли се висшите интереси на детето, осигурена ли е защита от всички форми на насилие, посегателство и злоупотреба, както и защитени ли са децата от липса на грижи или небрежно отношение, малтретиране или експлоатация, съобщиха от ДАЗД.

Ще се проверява и осигурено ли е участието на децата в социални програми, така че то и възрастните, които се грижат за него да получат необходимата подкрепа.

Инспекцията има за цел и да установи осигурена ли е подходяща защита и хуманитарна помощ в ползването на съответните права, изложени в Конвенцията на дете, което иска да получи статут на бежанец или което се счита за бежанец, независимо дали е придружено или не от неговите родители.

Проверката се извършва по предварително изработена методика и прилежащ към нея инструментариум. За събирането на точна и цялостна информация ще се изследва мнението на децата относно конкретни факти, ще се проведат беседи със служителите и настанените във всеки център.

Инспекторите директно ще наблюдават и организацията на ежедневието в регистрационно-приемателните центрове. На местата, където ДАЗД е дала препоръки при минали проверки, обстойно ще бъде проверено как са изпълнени те.

“Започнахме проверките, за да се уверим, че в центровете, в които са настанени деца, търсещи международна закрила у нас, са създадени условия за гарантиране на основните права на децата. И най-вече вярвам, че всички ние като общество ще положим всички усилия, така че те да срещат повече толерантност към себе си, за да може социалната им адаптация към новата среда да е по-бърза и успешна“, това коментира д-р Елеонора Лилова по повод започващите проверки в бежанските центрове с настанени в тях деца. /БГНЕС


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков: Няма да преговаряме с хора, свързани с корупцията и задкулисието

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа..

публикувано на 26.06.22 в 15:38

Времето през следващата седмица

ИЗГЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО ЗА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за периода 27 юни – 3 юли 2022 г. В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Следобед от североизток ще се заоблачава и привечер на места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът от север-северозапад, по-късно от север-североизток ще се усилва. Минималните температури ще са между 15° и 20°, максималните..

публикувано на 26.06.22 в 15:16

Четири държави от Г-7 налагат забрана за износ на злато от Русия

Четири държави от Г-7 ще забранят износа на руско злато в нов опит да попречат на олигарсите да купуват благородния метал, за да избегнат последиците от санкциите срещу Москва, съобщи Великобритания. Съвместните действия, предприети от Великобритания, Канада, Япония и Съединените щати, "ще засегнат пряко руските олигарси и ще нанесат удар в сърцето..

публикувано на 26.06.22 в 11:54
Георги Гьоков

Голяма е вероятността пенсионерите да получат актуализираните си пенсии едва през август

Социалният министър Георги Гьоков предупреди българските пенсионери, че има 50% вероятност да не получат обещаното увеличение на пенсиите през юли. В този случай увеличението за юли ще се изплати със задна дата с пенсиите през август, обясни Гьоков за Нова тв. За да започне изплащането на новите пенсии юли месец, следващата седмица..

публикувано на 26.06.22 в 12:00

Отчитат ръст на чуждестранни туристи по Черноморието

Според наблюденията на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева за първата половина на юни е по Черноморието е отчетен ръст на чуждестранни туристи от около 30 на сто спрямо същия период на миналата година. Българските туристи по Черноморието са приблизително толкова, колкото са били и миналата година.  Следващата седмица още 95 юридически..

публикувано на 26.06.22 в 11:45

Слънчево до обяд, облачно в следобедните часове

Денят ще започне с предимно слънчево време. В часовете около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места главно във вътрешността на района ще превали краткотраен дъжд, възможно е да прегърми. Вятърът ще е слаб променлив по посока, по крайбрежието ще духа бриз. Максимални температури между 25° и 30°, по крайбрежието..

публикувано на 26.06.22 в 05:43

Жители на община Аксаково настояват за решение на проблемите в селата, в които живеят

Жители на малки населени места от региона на град Аксаково, Варненска област, излязоха на протест заради лоша инфраструктура, проблеми с водоснабдяването и липсата на адекватен транспорт до Варна. Те организираха автошествие и застанаха пред сградата на Fбщината в Аксаково, за да поискат за пореден път съдействие за решаване на проблемите си...

публикувано на 25.06.22 в 15:47