Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Половината от българите солят храната още преди да са я опитали

Снимка: Архив

България остава сред сред страните с най-висок сърдечно-съдов риск в Европа, според данните за м.г., които са подали европейските държави за заболеваемост и смъртност. Това каза за Радио Варна кардиологът д-р Ирена Русинова по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май. Целта на навременната корекция на високото кръвно налягане е да бъде минимално увреждането на други органи и системи.

Половината от хората солят храната си още преди да са я вкусили

Това е отчело ново изследване, каза още кардиологът и допълни, че освен много сол, фактор у нас е и недоброто хранене с много мазнини. Много млади българи са с метаболитно затлъстяване, алармира д-р Ирена Русинова. Изключително важно е хората в активна възраст (след 35-40 г.) да посетят за профилактичен преглед личния си лекар и да си направят полагаемите кръвни изследвания, които са и с разширен обхват.

Проверявайте своята кръвна картина, кръвна захар, липиден профил, пикочна киселина

В последния анекс на НЗОК видях, че средствата за профилактични клинични изследвания, т.е. биохимия, кръвна картина, холестерол и т.н. са със залегнали повече възможности. За профилактиката това е важно, подчерта д-р Русинова.

Последните указания на Европейското дружество по кардиология са да се започне директно комбинирана антихипертензивна терапия, по няколко причини. Първо толерансът на пациента към нея е по-добър, защото е много по-добре да приема едно лекарство, отколкото три пъти по едно, а като цена е по евтино, защото комбинира три в едно или две в едно.  Тези медикаменти дават по-добър антихипертензивен контрол, по-добър толеранс, по-добро коригиране на кръвното налягане през нощта, което е много важно за намаляване на сърдечно-съдовите инциденти, в частност мозъчните инсулти, по които сме на едно от първите места в Европа.
Световният ден за борба с хипертонията - 17 май се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността за заболяването, което е сред т.нар социално значими, а от там да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

публикувано на 05.07.22 в 14:47

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40