Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо на новите знаци за служебен абонамент в "синята" зона във Варна не е изписано работно време и кога ще влязат в сила промените

2
Синя зона, център, Варна
Снимка: Д.Дончева

Пътните знаци указващи служебния абонамент в рамките на синята зона във Варна са подменени от миналия месец, но на тях не е изписано работното време на имащия право да ползва паркомястото. За това сигнализираха слушатели в Радио Варна. Липсата на указано работно време е причина някои варненци да не паркират на посочените служебни паркоместа след работното време на синята зона,  опасявайки се, че автомобилът им може да бъде репатриран.

Каква е причината – потърсихме отговор от управителя на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов.

По неговите думи знаците са подменени заради изискване на Агенцията по безопасност на движението. Досега в самия знак за служебен абонамент е бил вграден и пътен знак В27, който указва забрана за престой и паркиране. По изискване обаче, той трябва да е извън основния знак за служебен абонамент, както е в момента. Работното време не е изписано, потвърди Младен Иванов, но то ще бъде добавено допълнително. Най-вероятно защото се очакваше този месец да влезе в сила новото работно време на синята зона, но това така и не се случи, защото областният управител на Варненска област върна за прегласуване част от решенията на Общински съвет -Варна/ от 20.04.2022г./, сред  които бяха и промените в Наредбата за организация на движението свързани  с удължаване на работното време на синята зона и въвеждането на зелена зона.

Към момента работното време на синята зона във Варна е от 9 до 19.00 часа, като в празнични и почивни дни няма заплащане в рамките на зоната. Това означава, че работното време на служебния абонамент е  същото, уточни Младен Иванов.

Според него новото работно време на синята зона, което ще от 9 до 20.00 и с плащане през почивните дни, може да влезе в сила най-рано от средата на месец юни, но само ако планираните промени, които Общински съвет-Варна повторно одобри на заседание вчера /17.05.2022г./,  не бъдат обжалвани в съда. По принцип решение на местния парламент влиза в сила 14 дни след вземането му, ако няма съдебно оспорване. При липса на обжалване, варненци ще бъдат уведомени за промените една седмица преди да въведем новото работно време, заяви Младен Иванов.

В случай, че има обжалване на последното решение на Общински съвет-Варна той каза, че не може да посочи кога промените ще влязат в сила.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да се популяризира възможността да ходим на театър, кино и музеи с ваучери за храна

Ваучери за храна вече могат да се използват като разплащателно средство при посещение на културни събития. Необходима е тази възможност да бъде по-добре популяризирана. Това каза във Варна депутатът от "Демократична България" Стоян Михалев, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по култура и автор на предложението за ваучерите...

публикувано на 04.07.22 в 17:30
Руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров: Русия ще отговори реципрочно на България за дипломатите

Русия ще отговори на България за изгонените дипломати със същото, заяви руският външен министър Сергей Лавров , предаде БНР. Според руския външен министър решението за експулсиране на 70 служители на руското посолство в България е свързано с натиск на Вашингтон върху София. "Това не е самостоятелно решение на действащия премиер, който има абсолютно..

публикувано на 04.07.22 в 16:37

Служители на МВР: Превърнахме се в министерство на всичките работи

Рискът, стресът и проблемите в системата на МВР бяха обсъдени на регионален форум във Варна, организиран от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).  На него бяха представени резултатите от изследвания по норвежки проект за професионалния стрес и рискът на работното място. Един от анализираните проблеми беше лошото състояние на..

публикувано на 04.07.22 в 16:10

22-годишен криминално проявен е убитият в центъра на Варна

22-годишен криминално проявен е намереният мъртъв мъж в центъра на Варна. Той  бе открит тази сутрин с множество прободни рани до пейка пред Археологическия музей. Причината за смъртта е остра кръвозагуба вследствие на раните, съобщи за Радио Варна окръжният прокурор Красимир Конов.  Труп на мъж е открит в центъра на Варна

публикувано на 04.07.22 в 15:55

Производител: 0% ДДС за хляба няма да свали цената

Нулевата ставка на ДДС за три вида хляб, няма да доведе до промяна и спадане на цените за потребителите, поради високите цени на енергоносителите и горивата. Това мнение изрази хлебопроизводителят Светослав Дончев от Варна. Той има двадесет служители и цената на хляба, който произвежда е нараснала от 1 лев на 1.70, за съвсем кратко време...

публикувано на 04.07.22 в 15:40

Ще обсъждат казуса с боклука на Варна на специална среща

Проблемите на сметосъбирането на Варна ще бъдат разглеждани на специално заседание на комисията по Благоустройство и комунални дейности към местния общински съвет.  Покани ще бъдат отправени освен към съветниците и представителите на администрацията, но и към граждани и НПО, КАТ и Пътна полиция, еколози и пр., каза днес председателят на..

публикувано на 04.07.22 в 15:29

Задължително предучилищно образование ще има само в детските градини в Добрич

Групи за предучилищно образование в училищата в Добрич няма да бъдат сформирани през следващата учебна година. Шестгодишните деца ще се обучават единствено в детските градини. Причината е, че директорите на 12-те общински училища в Добрич са отказали да откриват такива групи, тъй като не могат да изпълнят нормативните изисквания. В началото на тази..

публикувано на 04.07.22 в 15:16