Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ - Варна са против продажбата на 140 декара общинска земя и тегленето на нов заем

Общинските съветници от „Демократична България” във Варна ще поискат от областния управител да обжалва в съда решението за продажба на 140 декара общински терени, което беше гласувано по време на последната сесия на Общинския съвет. Това съобщи общинският съветник д-р Ивайло Митковски. Той разкритикува поведението на кмета на Варна Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов по време на сесията на 17 май. Според общинският съветник Николай Капитанов, "ситуацията във Варна е далеч от състоянието, в което трябва да бъде един европейски град. Съжалявам, че трябва да го кажа, но Варна просто се превръща в гето".

Председателят на ДСБ във Варна Васко Василев допълни, че ще сезират Сметната палата и Министrрвото на финансите заради друго решение на съветниците, които одобриха предложението общината на тегли нов заем в размер на над 80 милиона лева. Това решение е взето в нарушение на Закона за публичните финанси, каза Васко Василев. По повод продажбата на общински имоти той коментира: "В тия 140 декара има зелени площи. Единият от имотите са 32 декара на брега на Варненското езеро. Тези декари са точно там, където ще бъде изграден Интермодалния терминал. Интересното в този случай е, че този имот е с акт за общинска собственост от 2011 година, а се продава едва сега, веднага след като стана ясно, че правителството започва процес по изграждането на новия Интермодален терминал".

"При тези 140 декара, които общината ще продава, тя не може да намери 15 декара за нова локация на Пета езикова гимназия. Тенденциозната продажба на общински имоти през последните години води до блокаж на общината за развитие на нейните инфраструктурни проекти. Общината сама ограничава себе си от възможността да се развива", каза Николай Капитанов.


Подробности очаквайте днес в предаването "Пост фактум", както и в събота, в обзорното ни предаване "Позиция", в което ще участват представители на ДБ и кметът на Варна Иван Портних.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев: Тези дни ще реша кога ще връча втория мандат на ПП-ДБ

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще реши кога ще връчи втория мандат на Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщава БНР.  "Аз очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на другите..

публикувано на 16.07.24 в 11:53

Аварии и недостиг на вода - причини за нарушеното водоподаване в населени места в община Балчик

Аварии и недостиг на вода - това е причината определени места и селища в община Балчик към дата 16 юли, когато температурата навън е почти 35 градуса, да са с нарушено водоподаване. Най-продължителен е проблемът за село Тригорци, в село Сенокос съобщават също, както и село Дропла.  Аварията в село Оброчище е поправена и би следвало водата да се..

публикувано на 16.07.24 в 11:19

Няма активни пожари във Варна и областта, обстановката се нормализира

Големите пожари на територията на община Аксаково между селата Слънчево, Баново и Припек са под контрол, съобщи оперативния дежурен в Областната администрация във Варна. По информация от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна, още към 22 часа снощи пожарът, който застрашаваше къщите на с. Припек, е бил овладян,..

публикувано на 16.07.24 в 10:50
СУ

Хуманитарната гимназия е в челната тройка за прием с най-висок бал на изпита след седми клас във Варна

За поредна година Математическата гимназия /МГ/ във Варна води пред останалите средни училища в областта по най-висок бал за прием след националното външно оценяване /НВО/ за седми клас. Това сочат резултатите от класирането за кандидатстване след 7 клас на Регионалното управление на образованието /РУО/ във Варна. Максималният бал, с който..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

БСП иска изслушване на служебния премиер и двама министри заради пожарите в страната

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, съобщава БНР...

публикувано на 16.07.24 в 10:15
Снимката е илюстративна

Спират движението на камиони във Варна и областта заради високите температури

От 13 ч. до 21 ч. днес, 16 юли, поради очакваните високи температури над 35 градуса, ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци на територията на  девет  области в страната, сред които и Варненска.  В областите Шумен и Варна временно ще бъде ограничено движението в отсечка от АМ „Хемус“ от 311-и км при..

публикувано на 16.07.24 в 09:28
Снимката е илюстративна

Около 1 500 дка гори е унищожил пожарът край Слънчево

Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево, съобщава БНТ.  Няма опасност за нито едно от населените места в района.  Девет екипа на пожарната и десетки доброволци участваха в потушаването на пожарите до късно след полунощ Късно снощи всички огнища са били изгасени, но заради изключително високите..

публикувано на 16.07.24 в 09:10