Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат на сцената и ще покажат уменията си да рецитират стихове, да пеят и свирят на музикални инструменти.

За работата на специалистите в регионалния център и трудностите в професионалната реализация на децата с дефицити след завършване на училище Валерия Василева разговаря с Марияна Пантелева - психолог и директор от 2017 година на Регионалния център във Варна.


Марияна Пантелеева - директор на РЦПППО-Варна
В България има 28 регионални центъра, които обхващат в момента над 26 000 деца със специални образователни потребности. 15-годишната история на Регионален център-Варна започва на 11.10.2006 г., когато е основан Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности / СОП / –  Варна. Тогава центърът се помещава в две класни стаи в сградата на  Помощното училище „Братя Миладинови”. Директор е г-жа Лидия Широкова – дългогодишен специалист  в СОУ за деца с нарушено зрение. Назначени са първите педагогически специалисти – трима специални педагози, двама психолози и един логопед,и  непедагогически персонал - директор, счетоводител и ЗАТС.Ресурсният център – гр. Варна е създаден с цел да извършва консултативна, образователно-възпитателна, рехабилитационна и координираща функция. През първата година от създаването , специалистите широко популяризират дейността и същността на ресурсното подпомагане чрез публикации в медии, обяви в образователни и  социални институции. Провеждат се множество вътрешни обучения с практическа насоченост и работни срещи. От 15 септември 2007 година  и всяка следваща година  специалистите, заедно със своите възпитаници в детски градини и училища, празнуват основаването на Ресурсен център - Варна.Деца със СОП има в много детски градини и училища като първоначално са обхванати 272, а днес - 620 във Варна и областта. Много нови специалисти се включват към екипа на Ресурсния център през следващите години, разкрити са и кабинети в учебни заведения. Традиция, поставена още от началото, е ресурсните учители да подпомагат социализацията на децата със СОП като ги включват във вътрешноучилищни празници и тържества и в общуването с връстници.

От началото на учебната 2017/2018 г. директор е г-жа Марияна Пантелеева, психолог с дългогодишен стаж в ОУ "А. Страшимиров" и СУ ”Климент Охридски” – Варна. През 2019 г.  е сключен и договор с Шуменския университет и студентите по специална педагогика и логопедия провеждат практическите си занятия в РЦ. От септември 2019г. РЦПППО е на нов адрес: бул. „Сливница” 187-189, втори корпус на Строителната гимназия, етаж 5. В процес е процедура по изграждане на външен асансьор, който допълнително ще улесни достъпа на децата със СОП. На 13.03.2020 г. с обявяването на извънредно положение в страната РЦ преминава в дистанционна допълнителна подкрепа и работа от домашна среда. Приема се успешно и това предизвикателство - РЦ прави своя страница в ютуб и качва клипчета от дистанционната си работа. Психолозите осъществяват инициативата „Заедно е по-добре от сам” за получаване на професионална психологическа подкрепа чрез консултации по телефона. Ресурсните учители използват времето за изработване на материали за работа, електронни работни листи, подготвят  модели, които да предложат на децата и родителите им, кукли за настолен театър и др. Всяко занимание на специалистите е ценно и полезно за децата. Развитието на общата и фина моторика е приоритет на ерготерапевта – г-жа Елеонора Георгиева. Г-жа Станка Ангелова е дългогодишен рехабилитатор на слуха и говора, още от създаването на РЦ. Тя допринася за подобряване на общуването  на децата със затруднения, доверен консултант. Голямо признание за професионализма на специалистите от РЦ през годините са поканите от президента на Република България по случай 24 май на старши ресурсните учители г-жа Анелия Радева и г-жа Венетка Стоянова, на г-жа Станка Ангелова – рехабилитатор на слуха и говора. Тази година покана за светлия празник от Президенството е отправена към г-жа Пламенка Николушева – зам.-директор на РЦ – Варна, а наградата на главен ресурсен учител Анелия Радева – грамота „Неофит Рилски” от Министерство на образованието и науката, е изключително ценна – тя е първият ресурсен учител от Варненска област,  получил този висок приз!

Гордост за екипа са постиженията на техните възпитаници - петнайсетгодишната Валентина с ресурсен учител Илияна  Митушева е носител на два бронзови медала по плуване. Бившият вече възпитаник Серкан на 20 г. успешно завърши средно образование в СУ ”Л. Каравелов”, подпомаган от г-жа Румяна Стойкова - бивш ресурсен учител от РЦ, работи към ЕПЛР в училището. Малката, но талантлива Жанина е носителка на много грамоти от участия и отличия за призови места в национални конкурси за детска рисунка. Най-голямото удовлетворение за труда на специалистите в РЦ-Варна, разбира се, са детските усмивки и неподправените благодарности на родителите за професионалната подкрепа при преодоляване на затрудненията на тяхното дете.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шоу ревю "Истински жени" тази неделя на Римските терми във Варна

Тази неделя (3 юли) от 18.00 часа Римските терми във Варна ще се превърнат в модна сцена. На територията на един от най-атрактивните туристически обекти у нас ще се проведе шоу ревю "Истински жени", в което ще бъдат представени авторски рокли и бижута на Анета Драганова и Ваня Колева. Анета Драганова е позната на варненци последните години със..

обновено на 03.07.22 в 12:06

Динята – богата на антиоксиданти и полезна дори за диабетици

Динята е може би един от най-вкусните, ароматни, сочни и създаващи лятно настроение плодове. Тя съдържа голямо количество витамини, особено богата е на ликопен и други антиоксиданти като витамин С, пише „The Jerusalem Post“. Въпреки сладкия си вкус, съдържанието на захар в динята не е твърде високо. Тя е нискокалорична поради високото си..

публикувано на 03.07.22 в 10:10

Потенциално опасен астероид приближава Земята

Националното управление по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) на САЩ обяви, че астероидът 2022 JE1 ще прелети покрай Земята в неделя, 3 юли. Според НАСА диаметърът на обекта е между 50 и 155 метра. Американската агенция нарече астероида 2022 JE1 "потенциално опасен", тъй като ще се доближи..

публикувано на 02.07.22 в 15:13

Над 150 автомобила дефилираха на ретро парад в Бургас

Ретро парад за 15-ти път се провежда в Бургас.  Любителите на стари и редки автомобили могат да разгледат в Морската градина над 150 стари возила. Тази година призивът, който отправят организаторите, е: „Да правим децата щастливи“. Преди две години..

публикувано на 02.07.22 в 13:52

Проф. Кантарджиев: COVID вариантът в Гърция е 30 пъти по-заразен от първия

От около месец предупреждавам, че разпространението на един от подвариантите на Омикрон - БеА-5, е силно в Европа. Този вариант е 30 пъти по-заразен от Уханския, но минава много по-лесно. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев пред bTV. Този вариант дойде от Португалия, но го има в Гърция, затова ако сте били там, 3-4 дни не общувайте с никого,..

публикувано на 02.07.22 в 10:28

Зодиите, които са лоши шефове

Близнаци Шефът трябва да може да ръководи екипа и думите му да вдъхновяват. Но често Близнаците са много несигурни хора. Те не могат да се споразумеят със себе си,  а какво остава за подчинените им. Има още една личностна черта, която пречи на добре координираната работа - гигантско им его. Признаването на грешките им изобщо не им е силна..

публикувано на 02.07.22 в 09:53

Ретропарад на автомобили днес в Бургас

Автомобил "Piers Arrow" от 30-те години на миналия век ще бъде показан за първи път на ретропарад в Бургас. Парадът на ретровозилата ще е от 10:00 часа. Сборният пункт е на алеите пред експозиционния център "Флора",..

публикувано на 02.07.22 в 07:48