Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Режисьорът Свилен Славов: В България се обръща все повече внимание на късометражното кино

Младият режисьор представя за първи път пред варненската публика филма "Муза"

Тази събота от 19.00 часа в младежкото алтернативно пространство за култура „РеБонкърс“ е премиерната за Варна прожекция на късометражния филм „Муза“ на младия режисьор Свилен Славов. Той е на 27 години, роден е във Варна, учил е в Англия, а от няколко години живее и работи в София.

Въпреки, че лентата вече беше представена в други големи градове в страната, прожекцията във Варна създава най-силно вълнение у младия режисьор.

"Много ми е ценна тази прожекция, защото аз съм си от Варна и ще имам възможността да я представя в родния си град", сподели Свилен Славов в интервю за "Радио Варна".


Сюжетът

Лентата разказва за един бивш музикант, чиято кариера е отдавна е в залязла, а той е загубил своята муза и вдъхновение. Докато той си стои на дивана вкъщи се опитва да се сети мелодията на една песен. Тогава се намесва неговият не по-малко странен съсед.

"Ще видите как двамата правят опит да намерят вдъхновението, музата и въпросната мелодия, седнали на маса с по чаша ракия. Самата история е леко абсурдна и в същото време е абстрактна", разкри режисьора.

Как се е зародила идеята за сюжета?

"Аз не претендирам да разбирам от муза и вдъхновение. Ако ме попитате коя е моята муза или моето вдъхновение - трудно ще ви отговоря. Вдъхновяват ме срещите с приятели, вдъхновяват ме хората, които са различни. Единственото, което знам е, че ме е страх да остана без вдъхновение, както музиканта от филма", поясни Свилен Славов.

Звезден каст

Във филма "Муза" участват двама от най-известните български актьори - Димитър Маринов и Китодар Тодоров. В продукцията се включва и Койна Русева, но зрителите ще чуват само гласа й.

"Димитър Маринов влиза в ролята на загубилия вдъхновение музикант, а Китодар ще се превъплати в странния съсед", поясни Славов и разказа как е успял да убеди двамата да се включат в неговия филм.

"С Димитър Маринов се запознахме покрай работата си в една друга продукция в столицата. Още в самото начало си допаднахме много. Използвах случая когато беше в България. Казах му "имам сценарий, искаш ли да го заснемем"? Той прочете сценария и прие идеята с отворени обятия", разказва с усмивка Свилен. 

"С Китодар нещата се развиха горе-долу по същия начин. Отдавна и се бях зарекъл, че някой ден ще работим по общ проект. Той също прие с радост предложението ми да се включи във филма, въпреки че е много зает", сподели още Свилен Славов.

Той допълни, че в последните години в България се обръща все по-голямо внимание на късометражното кино. Филмът "Муза" е първият за младия режисьор след завръщането му от Англия, където е учил няколко години.

"Целта ми беше с този филм да ме забележат", поясни Свилен Славов. Той вече е забелязан, тъй като продукцията вече печели награди.

"Муза" е отличен като най-добър късометражен български филм на "International Film Fest" в Бургас. Китодар Тодоров е носител на награда за най-добър актьор на филмов фестивал в Сейнт Андрюс (Шотландия). Филмът е и с номинации в "Златна роза" и наградите "Васил Гендов".

"Следващата ми цел е да създам пълнометражен филм или както хората го наричат - иситнски филм. Аз обаче не съм много съгласен, защото късометражното кино е не по-малко интересно и вълнуващо", сподели Славов.

Чуйте разговора на Иван Барбов със Свилен Славов:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

публикувано на 05.07.22 в 14:47

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47

Милко Божков дари ценна картина на Варненската градска галерия

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата”. Дарението..

публикувано на 01.07.22 в 10:10

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика"

Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов представят "Светът на киното в музика" в над 30 градове на страната. Концертите са заедно с Плевенската филхармония под диригентството на Борислав Йоцов.  По думите им това е спектакъл, който отваря вход към една друга реалност, едно раздвижващо душата събитие. Включени са мелодии от знакови..

публикувано на 30.06.22 в 08:40