Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Портних: Развитието на Варна се саботира

Иван Портних в студиото на Радио Варна

„С лека ръка и с йезуитски аргументи се саботира развитието на града“. Това каза в предаването на РадиоВарна „Позиция“ кметът на Община Варна Иван Портних, визирайки връщането на част от проекта за бюджет на общината за 2022 г. от областния управител Благомир Коцев.Кметът подчерта, че, по закон, областният управител има право да връща решенията на местния парламент само по законосъобразност, но не и по целесъобразност.

Припомняме, че Благомир Коцев върна две докладни записки, които касаят тегленето на нов заем от 80 милиона лева и продажбата на 140 декара общински терени. На сесия във вторник общинските съветници прегласуваха двата текста, но от „Демократична България“ заявиха, че ще поискат от областния управител да атакува в съда решението за продажбата на общински имота.

„Ако областният управител се обърне към съда, това означава, че множество инфраструктурни обекти, като новата сграда на Математическата гимназия и стадион „Спартак“ ще бъдат замразени. Същото се отнася и за рехабилитацията на уличната мрежа. Няма да можем да запълним нито една дупка до края на годината“, отбеляза Портних и допълни: „Много се надявам областният управител да не остави всички варненци заложници на едни политически шарлатани в София, които имат користни интереси“.

„Благодарение на доброто ни управление в годините назад, общината е изключително финансово стабилна. За пореден път Българската агенция за кредитен рейтинг съобщи, че кредитния рейтинг на община Варна е равен на националния, просто, защото по-закон, не може да бъде по-висок от националния“, заяви още Иван Портних.

„От ДБ твърдят, че, през последните години, общината била продала 1000 декара, с внушението, че по този начин способстваме презастрояването на града. Точно тези хора ли го казват?! По времето на Иван Костов „Златни пясъци“ беше приватизиран изцяло и беше реституирана земята в рамките на Морската градина, включително и ресторанта на областния управител, купен от баща му за 200 хиляди лева. От 2017 година до сега, в чертите на града, са продадени само два терена от по пет декара“, подчерта Портних.

„Областният управител не може да получи достъп до класифицирана информация, защото от 2014 година фирмите му са запорирани, по искане на „Дойче банк“ в Холандия. Морално и редно ли е да има фирми с финансови задължения и да управлява публични финанси?!“, заяви Иван Портних.

„От година и половина сме в новия програмен период и няма отворена нито една оперативна програма, по която общината да може да кандидатства. Дори и утре да ги договорират, кандидатстването и одобрето ще отнеме години“, коментира още кметът на ВарнаВИЖТЕ ОЩЕ

Карти и билети за градския транспорт във Варна невалидни в автобуси 409 на аксаковската фирма

Картите за пътуване в градския транспорт и билетите от автоматизираната няма да бъдат признавани в автобуси 409, обслужвани от аксаковската фирма Ченсфилд. С абонаментна карта за града купуваме билетче за курортите край Варна Припомняме, Обслужването на линия 409 се извършва едновременно от два превозвача - от страна на Община Варна е..

публикувано на 29.06.22 в 15:30
Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Нинова: Спираме всякакви преговори с ПП за правителство

Стопираме всякакви преговори с Продължаваме промяната за съставяне на правителство. Мотивът за това е решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия, това е безпрецедентно, това е скъсване на дипломатическите отношения, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Ние от БСП за България категорично заявяваме, че не е обсъждано и вземано..

публикувано на 29.06.22 в 15:03

СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава начело до процедура по нов избор

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при трите гласувания днес. Нито един от кандидатите не успя да събере три гласа от членовете на СЕМ, предаде БГНЕС. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ...

публикувано на 29.06.22 в 15:01

Превозвачи повишават цените на билетите заради по-високите тол такси

Заради повишението на толтаксите от 1 юли по автомагистрали, първокласни и второкласни пътища, превозвачи ще повишат цените на билетите за превоз на пътници, там където е възможно и има нови обществени поръчки. “Трябваше да оскъпим транзитните превози, както правят всички държави, а не да товарим българския гражданин”. Това каза Димитър Димитров, от..

публикувано на 29.06.22 в 13:57

Сдружения на заведенията призоваха за вето над повишеното ДДС за вино и бира

Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията призоваха президента Румен Радев да наложи вето на повишеното ДДС за слабоалкохолните напитки. Това се казва в тяхна позиция, разпространена до медиите, предаде БГНЕС. "Днес видяхме за кого българският туризъм е приоритет и за кого не е. Днес станахме свидетели на директен изстрел в..

публикувано на 29.06.22 в 13:36

Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Депутатите гласуваха 0% ДДС за хляба и брашното, но в Народното събрание възникна казус заради начина на гласуване на депутатката от „Демократична България“ Антоанета Цонева, предаде БГНЕС. Предложението на народния представител от „Продължаваме промяната“ Пламен Абровски бе прието на второ четене. Антоанета Цонева заяви, че се е объркала и поиска..

обновено на 29.06.22 в 13:31

СЕМ отново не можа да избере шеф на БНТ

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при втория си опит днес. Само кандидатите Ирина Велкова, Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков са получили подкрепа след второто гласуване на Съвета на електронни медии. Съветът избира директор на Националната телевизия, тъй като мандатът на..

публикувано на 29.06.22 в 13:27