Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

Васко Василев

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно просто манипулирът хората“, коментира Василев.

„Ще поискаме от областния управител Благомир Коцев да атакува в съда решението за продажба на 140 декара общински терени, което беше гласувано по време на последната сесия на Общинския съвет. Освен това ще сезираме Сметната палата и Министrрвото на финансите заради друго решение на съветниците, които одобриха предложението общината на тегли нов заем в размер на над 80 милиона лева“, напомни Васко Василев и допълни:

„Не виждам от какво се притеснява кметът, при положение, че е всичко е законосъобразно. Дупките обаче не се пълнят със заеми. Ако не знае това, да прескочи до Бургас – там дупки нямат, но нямат и заем. Тия 80 милиона трябва да бъдат изхарчени и то от една фирма, която от години прави рехабилитация на улиците във Варна. В тези 140 декара има зелени площи. Единият от имотите са 32 декара на брега на Варненското езеро. Тези декари са точно там, където ще бъде изграден Интермодалния терминал. Интересното в този случай е, че този имот е с акт за общинска собственост от 2011 година, а се продава едва сега, веднага след като стана ясно, че правителството започва процес по изграждането на новия Интермодален терминал".

По повод предстоящото въвеждане на зелена зона във Варна, Васко Василев коментира: „За 15 години не успяха да направят нито един буферен паркинг. Да няма къде да си спреш колата - това си е рекет. В същото време общината стимулира презастрояването в града, като продава общински парцели за жилищни сгради“.

„Големият проблем на Иван Портних с ДСБ е това, че правителството на Иван Костов и ОДС бяха първите, които обявиха война на „Мултигруп“. Господин Портних дълги години беше служител на тази групировка и неговото политическо и професионално израстване се дължи на „Мултигруп“. Така Васко Василев коментира думите на Иван Портних в „Позиция“, в която по-рано той заяви: „От ДБ твърдят, че, през последните години, общината била продала 1000 декара, с внушението, че по този начин способстваме презастрояването на града. Точно тези хора ли го казват?! По времето на Иван Костов „Златни пясъци“ беше приватизиран изцяло и беше реституирана земята в рамките на Морската градина“.ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова.

Нинова: Спираме всякакви преговори с ПП за правителство

Стопираме всякакви преговори с Продължаваме промяната за съставяне на правителство. Мотивът за това е решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия, това е безпрецедентно, това е скъсване на дипломатическите отношения, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС. Ние от БСП за България категорично заявяваме, че не е обсъждано и вземано..

публикувано на 29.06.22 в 15:03

СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава начело до процедура по нов избор

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при трите гласувания днес. Нито един от кандидатите не успя да събере три гласа от членовете на СЕМ, предаде БГНЕС. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ...

публикувано на 29.06.22 в 15:01

Превозвачи повишават цените на билетите заради по-високите тол такси

Заради повишението на толтаксите от 1 юли по автомагистрали, първокласни и второкласни пътища, превозвачи ще повишат цените на билетите за превоз на пътници, там където е възможно и има нови обществени поръчки. “Трябваше да оскъпим транзитните превози, както правят всички държави, а не да товарим българския гражданин”. Това каза Димитър Димитров, от..

публикувано на 29.06.22 в 13:57

Сдружения на заведенията призоваха за вето над повишеното ДДС за вино и бира

Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията призоваха президента Румен Радев да наложи вето на повишеното ДДС за слабоалкохолните напитки. Това се казва в тяхна позиция, разпространена до медиите, предаде БГНЕС. "Днес видяхме за кого българският туризъм е приоритет и за кого не е. Днес станахме свидетели на директен изстрел в..

публикувано на 29.06.22 в 13:36

Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Депутатите гласуваха 0% ДДС за хляба и брашното, но в Народното събрание възникна казус заради начина на гласуване на депутатката от „Демократична България“ Антоанета Цонева, предаде БГНЕС. Предложението на народния представител от „Продължаваме промяната“ Пламен Абровски бе прието на второ четене. Антоанета Цонева заяви, че се е объркала и поиска..

обновено на 29.06.22 в 13:31

СЕМ отново не можа да избере шеф на БНТ

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при втория си опит днес. Само кандидатите Ирина Велкова, Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков са получили подкрепа след второто гласуване на Съвета на електронни медии. Съветът избира директор на Националната телевизия, тъй като мандатът на..

публикувано на 29.06.22 в 13:27

Потрошиха бронираното стъкло, което пази разкопките на Шишковата градинка

Потрошиха бронираното стъкло, което покрива археологическите находки на Шишковата градинка. Припомняме, при ремонта на градинката, който обхвана и ул. "Михаил Колони",  беше открита късноримска крепостна стена на Древния Одесос, а разкопките бяха вградени в своеобразен кораб и експонирани под стъкло. Сигнал за предполагаемия вандалски акт подаде в..

обновено на 29.06.22 в 11:57