Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев: Грозна манипулация е твърдението, че бюджета на Варна ще бъде блокиран, ако бъде атакуван в съда

Васко Василев

„Твърдението на варненския кмет, че бюджета на града ще бъде блокиран, ако областният управител атакува част от него в съда, са грозна манипулация“. Това каза, в предаването „Позиция“ на Радио Варна местният председател на ДСБ Васко Василев. „Взимат ли заплати в общината? Взимат. Могат ли да работят с една дванайста част от бюджета? Могат. Явно просто манипулирът хората“, коментира Василев.

„Ще поискаме от областния управител Благомир Коцев да атакува в съда решението за продажба на 140 декара общински терени, което беше гласувано по време на последната сесия на Общинския съвет. Освен това ще сезираме Сметната палата и Министrрвото на финансите заради друго решение на съветниците, които одобриха предложението общината на тегли нов заем в размер на над 80 милиона лева“, напомни Васко Василев и допълни:

„Не виждам от какво се притеснява кметът, при положение, че е всичко е законосъобразно. Дупките обаче не се пълнят със заеми. Ако не знае това, да прескочи до Бургас – там дупки нямат, но нямат и заем. Тия 80 милиона трябва да бъдат изхарчени и то от една фирма, която от години прави рехабилитация на улиците във Варна. В тези 140 декара има зелени площи. Единият от имотите са 32 декара на брега на Варненското езеро. Тези декари са точно там, където ще бъде изграден Интермодалния терминал. Интересното в този случай е, че този имот е с акт за общинска собственост от 2011 година, а се продава едва сега, веднага след като стана ясно, че правителството започва процес по изграждането на новия Интермодален терминал".

По повод предстоящото въвеждане на зелена зона във Варна, Васко Василев коментира: „За 15 години не успяха да направят нито един буферен паркинг. Да няма къде да си спреш колата - това си е рекет. В същото време общината стимулира презастрояването в града, като продава общински парцели за жилищни сгради“.

„Големият проблем на Иван Портних с ДСБ е това, че правителството на Иван Костов и ОДС бяха първите, които обявиха война на „Мултигруп“. Господин Портних дълги години беше служител на тази групировка и неговото политическо и професионално израстване се дължи на „Мултигруп“. Така Васко Василев коментира думите на Иван Портних в „Позиция“, в която по-рано той заяви: „От ДБ твърдят, че, през последните години, общината била продала 1000 декара, с внушението, че по този начин способстваме презастрояването на града. Точно тези хора ли го казват?! По времето на Иван Костов „Златни пясъци“ беше приватизиран изцяло и беше реституирана земята в рамките на Морската градина“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Около 1 500 дка гори е унищожил пожарът край Слънчево

Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево, съобщава БНТ.  Няма опасност за нито едно от населените места в района.  Девет екипа на пожарната и десетки доброволци участваха в потушаването на пожарите до късно след полунощ Късно снощи всички огнища са били изгасени, но заради изключително високите..

публикувано на 16.07.24 в 09:10

АПИ: Шофирайте с повишено внимание по пътя Девня-Варна край село Слънчево

Временно движението по автомагистрала "Хемус" и път I-2 Девня – Варна в района на село Слънчево се осъществява с повишено внимание, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  Причина за ограничението е задимяване от пожар, допълват от АПИ.  Припомняме, че от 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно..

публикувано на 16.07.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Препоръчват на варненци да купуват абонаментни карти заради неработещите валидатори

Абонаментни карти за предпочитан период да закупуват варненци заради масово неработещите валидатори, препоръчват от общинското предприятие ТАСРУД, което отговаря за автоматизираната система, каза неговият директор Георги Киряков. Той посочи, че кредитът в предплатените карти може да бъде използван до изчерпване, но временно няма да бъдат продавани нови..

публикувано на 16.07.24 в 08:40

Социални работници на протест с искане за по-високи заплати

Работещи в Агенцията за социално подпомагане ще протестират пред сградата на Социалното министерство в столицата днес.  Протестът е организиран от Синдикат "Подкрепа". Социалните работници искат незабавно увеличение на заплатите. В момента в системата се назначават работещи с 1050 лева брутна заплата, което е около 850 лева чисто. Днес протестът ще..

публикувано на 16.07.24 в 08:37

Европейският парламент се събира на първо заседание

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този етап..

публикувано на 16.07.24 в 08:21

И днес раздават вода и мерят безплатно кръвното налягане във Варна

Във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури и днес м обилните медицински пунктове ще работят във Варна.  От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода, до изчерпване на количествата.  Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската..

публикувано на 16.07.24 в 06:52

Отвориха магистрала "Хемус" и стария път за София

От 6 часа тази сутрин магистрала "Хемус", в района на село Слънчево, на около 20 км западно от Варна, е отворена.  Движението се осъществява нормално, във всички пътни платна. Това съобщиха за Радио Варна от Областно пътно управление-Варна.  Припомняме, че заради горящи тревни площи и намалена видимост вчера по обед  движението по автомагистралата беше..

публикувано на 16.07.24 в 06:36