Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО има данни за 92 случая на маймунска шарка от 12 неендемични страни

Световна здравна организация

Световната здравна организация (СЗО) разполага 92 потвърдени случая на маймунска шарка и 28 предполагаеми случая. Те са докладвани от 12 неендемични страни, съобщи СЗО в Туитър в неделя, цитирана от ТАСС. Организацията „получи доклади от 12 неендемични държави за 92 лабораторно потвърдени случая на маймунска шарка и 28 случая на предполагаеми и продължаващи разследвания“. СЗО обясни, че не е установена връзката между инфекцията и пътуването на заразените до регион, където маймунската шарка е ендемична. Организацията подчерта, че откриването на болестта при хора, които не са посетили ендемични страни, е „много необичайно събитие“. Заразяването става при близък физически контакт между болни и здрави хора. „Според наличната информация по-голямата част от случаите са идентифицирани сред мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична медицинска помощ и клиники за сексуално здраве“, се казва в доклада.

Последователността на генома от биологична проба, взета в Португалия, показва тясна връзка с инфекциите през 2018 и 2019 г., когато заразата е пренесена от Нигерия в Обединеното кралство, Израел и Сингапур.

СЗО припомни, че маймунската шарка е ендемична в Бенин, Габон, Гана, Демократична република Конго, Камерун, Кот д'Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република (ЦАР) и Южен Судан. СЗО препоръча да се продължи наблюдението на епидемиологичната ситуация в неендемични страни, където са открити случаи на инфекция с маймунска шарка. Говорим по-специално за идентифициране на контакти на болни хора със здрави хора. Организацията заяви, че ще свика експерти, "за да обсъдят препоръките за ваксинация".

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава главно на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на заболяването включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и умора. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други части на тялото. Според СЗО смъртността от огнища на маймунска шарка обикновено е между 1% и 10%, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи. Няма специфично лечение или ваксина за маймунска шарка, но предишната ваксинация срещу едра шарка също е ефективна срещу болестта. Вирусът на маймунската шарка, който се разпространи през април и май в редица западноевропейски страни, е открит и на други континенти. Напоследък е открит, между другото, в Австралия, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Португалия, САЩ, Франция, Швейцария и Швеция.
По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27

Проф. Галин Цоков: Близо 11 милиона лева са осигурени за полярни изследвания в Антарктида

Министърът на образованието и науката професор Галин Цоков заяви във Варна, че няма сгради на училища в страната, които са пострадали от пожарите, с изключение на едно училище в село Гранит, но там децата също ще започнат нормално занятия. Той съобщи, че до 2025 година за полярни изследвания в Антарктида са осигурени 10 800 000  лева, още средства са..

публикувано на 26.07.24 в 11:10

Във Варна ще излъчват на голям екран началото на Олимпийските игри

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 ще се излъчва от 20:30 часа днес пред Аквариума в центъра на Варна. Инициативата се организира от „Алианс Франсес“ със съдействието на Община Варна. Съорганизатори са още Френското посолство и Френския институт в България, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия и Българското..

публикувано на 26.07.24 в 10:23

БАБХ: Фермерите да избягват търговия с животни от Румъния и Гърция

Поради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чума по дребните преживни животни, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага мерки с цел недопускане на появата на болестта у нас. Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите и може да доведе до големи икономически загуби. С..

публикувано на 26.07.24 в 10:11
Снимката е илюстративна

НАП напомня за важни крайни срокове до 31 юли

На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларация по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (образец 4001) за второто тримесечие на 2024 г. Това е и последният ден за..

публикувано на 26.07.24 в 10:01

Огромни разрушения в Елин Пелин, дрон с термокамера облита района на инцидента

Хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин, предаде БНР.  Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило два пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:21

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" днес и утре

Ден на отворените врати ще се проведе на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  О т 13 до 17 часа днес плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, за да бъде разгледан от варненци и гости, а на 27 юли, събота, ще бъде отворен за посещение от 9 до 11 часа. Събитието се организира по..

публикувано на 26.07.24 в 07:00