Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерт: У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица

Снимка: БГНЕС

Декарите със слънчоглед т.г. са почти същите като м.г. Все пак есенниците бяха засети м.г., когато не се знаеше, че ще има война. Дори това да беше известно, трябва да се спазват определени пропорции между житни и маслени култури.

Така че, площите пак са над 7 млн. декара. Колкото до добива на слънчоглед, в последно време се чува, че има някакво нападение от мана по много посеви, така че очакваме добивът да бъде колкото миналогодишния и леко по-надолу. Това каза за Радио Варна доц. Галин Георгиев, завеждащ отдел "Селекция на слънчоглед" в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево.

За България обаче няма опасност от дефицит на олио, брашно и царевица

За съжаление почти 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед и пшеница. Няма никаква политика от страна на държавата да се защитават българските производители на семена, както е в други съседни на нас държави, където за земеделците има един задължителен процент да сеят родни семена, каза още експертът. Тока е в Гърция, Турция, Италия, Испания.

У нас на 90% се сеят вносни хибридни сортове слънчоглед, пшеница и царевица

По качество нашите сортове пшеница не отстъпват на чуждестранните, които са с по-високи добиви, но показателите им са по-лоши от българските. Не случайно, специално за нашия Институт едни от най-големите ни клиенти са турски компании компании, които искат качествена пшеница. Там, знаете, първото нещо като се седне на масата е да се сложи хляб и вода. Но нашите производители гледат да имат добив, съответно печалба и наблягат на вносните сортове и хибриди.

Тази тенденция е от 10-тина години. Не бива да се отказваме от родното, все пак нашата селекция е създадена тук и за нашите условия, отбеляза селекционерът на слънчоглед.

Георгиев: С чуждите хибриди се вкарват и много болести по нашите земи

При слънчогледа ситуацията е друга, защото с вносните сортове навлязоха и нови раси мана. На много места получавам обаждания за болестта мана по слънчогледа и ще има компрометиране на добива с 10-15%, ако всичко продължава нормално.

Очаква се една много добра реколта от пшеница, ечемик и тритикале, по данни на моите колеги, допълни доц. Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засякоха и обезвредиха морска мина в Черно Море край Камчия

Морска мина е била прихваната в Черно Море край Камчия.  Мината е била забелязана от търговски кораб на 26 (морски) мили в морето.  В 17.35 ч. на 30 юни екипажът на вертолет на Военноморските сили открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.  Военните специалисти с катер стигат до мината. Класифицират я като котвена,..

обновено на 01.07.22 в 18:17
Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на

Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната"

България е в политическа, икономическа и социална криза.  Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. Планът за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. При връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат..

обновено на 01.07.22 в 17:58

Две села от Варненско ще избират нов кмет в неделя.

Две села от Варненска област ще избират нов кмет в неделя. В село Поляците, община Дългопол, кандидатите за поста са двама - Неджли Селим е кандидатът, издигнат от ДПС, а Хасан Хасан е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. В селото ще се гласува в една секция, а избирателите са малко над 700 души. Другият кметски вот е в село..

публикувано на 01.07.22 в 17:27

Мобилен ваксинационен пункт за Ковид-19 заработи в Добрич

Кемпер за мобилна ваксинация за COVID-19 заработи от днес в Добрич. Инициативата е на ОС на БЧК с подкрепата на Регионалната здравна инспекция. Осигурени са всички видове и достатъчни количества ваксини за коронавирусната инфекция. Мобилният екип щу работи по график на територията на областта. Епидемичната ситуация в област Добрич все още е..

публикувано на 01.07.22 в 16:26

Автобусите 9 и 109 с ново разписание

За удобство на пътниците ще бъдат променени часовете на обслужване на линии 9 и 109 по маршрута Варна – Златни пясъци и обратно,  съобщават от общинското дружество „Градски транспорт“. Промените ще влязат в сила на 04.07.2022 г. (понеделник) и ще важат за делник и празник. За линия 9: От жп гара – 06:02, 06:22, 07:02, 07:22 ……последен курс в 21:02;..

публикувано на 01.07.22 в 16:01

Премахват еко стикерите?

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ предприе действия за промяна в Наредба 32, с която бяха въведени еко стикерите при преминаването на годишен технически преглед на пътните превозни средства, съобщиха от ведомството. Поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпява и утежнява процедурите при преминаването през пунктовете за..

публикувано на 01.07.22 в 15:42

ПГ на БСП поиска НС да спре нотите за руските дипломати

ПГ на БСП е внесла в деловодството на НС искане да се разгледа създалата се ситуация и да се вземе решение НС да възложи на министър-председателя незабавно да даде указания за спирането на връчените ноти на руски дипломати за обвяването им за персона нон грата. Това съобщи депутатът от левицата Борислав Гуцанов в парламента, предаде БГНЕС. „Искането..

публикувано на 01.07.22 в 15:25