Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честит 24 май - празник на българската просвета и славянската писменост!

Днес честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честит 24 май! На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в “Христоматия славянского язъка” от 1852 г. на Неофит Рилски.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник, когато Народна България е преименувана на Република България.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се събраха на плажа в "Аспарухово" за Джулая

Десетки се събраха на плажа в кв. "Аспарухово", за да посрещнат първото юлско слънце. Последователи на традицията Джулай морниг или Джулая, както е по-популярен празникът, споделиха, че изживяването е прекрасно, зашото обединява хората. Някои чакаха цялата нощ, а други дойдоха специлано за изгрева. Снимки:Румен Сарандев

публикувано на 01.07.22 в 11:11

Шоу ревю "Истински жени" тази неделя на Римските терми във Варна

Тази неделя (3 юли) от 18.00 часа Римските терми във Варна ще се превърнат в модна сцена. На територията на един от най-атрактивните туристически обекти у нас ще се проведе шоу ревю "Истински жени", в което ще бъдат представени авторски рокли и бижута на Анета Драганова и Ваня Колева. Анета Драганова е позната на варненци последните години със..

публикувано на 01.07.22 в 10:59

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево . Събитието се провежда за осми път, като първото му издание е през 2014 година. Неговата цел е да популяризира модерното земеделие в България и по-специално сектор етерично-маслени култури. Повод за създаването на Националния фестивал на лавандулата е безспорната лидерска..

публикувано на 01.07.22 в 10:50

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора, след реализацията на проект с участието на България, Северна Македония, Румъния, Малта и Канада-това съобщи Веселина Димитрова- координатори на проекта за Висшето училище по мениджмънт в морската столица. Жертвите на трафик са основно млади хора от бедни райони,..

обновено на 30.06.22 в 16:12

Какво привлича турските туристи в България?

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации  е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка. В последно..

публикувано на 30.06.22 в 12:04

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците, сочи проучване

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище. Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на..

публикувано на 30.06.22 в 11:48
Александър Иванов

Съвременният политически лидер е мотивиран от лични интереси, според учител от Варна

Политическото лидерство е тема, която е вълнувала човечеството и ще продължава да го вълнува, смята Александър Иванов, учител по философия в Хуманитарната гимназия във Варна. По неговите думи в момента светът търпи много сериозни трансформации в това, че съвременните лидери не изпълняват и не изпълват съдържанието на самото понятие „лидер“...

публикувано на 30.06.22 в 10:41