Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Банчев с голямата награда за принос в културния живот в Балчик

3
Снимка: Радио Варна

С голямата награда за принос в културния живот на Балчик днес бе удостоен  Пламен Банчев – грамота и премия от 500 лева. По-голямата част от трудовия му път е минал като ръководител на най-старата културна институция в града - читалище „Паисий Хилендарски-1870“, откъдето неотдавна той се пенсионера. Запомнящи се ще останат редица негови роли в Театралния състав на читалището. Усърдието му в работата като секретар и умелият подбор на кадри утвърди и разви местните любителски състави до професионално ниво – се казва в предложението на вносителя, кмета на общината Николай Ангелов.

„Приемам тази награда с благодарност, защото е признание за почти 40 години от моя живот, които са вложени в културата на този град. За първи път стъпих на сцената през 1966, с известно прекъсване почти неотлъчно съм тук, в читалището“ – сподели той. Заръча на балчиклии да пазят духа и културата на този град: „За мен той е огромен амфитеатър със сцена морето. Пазете го, балчиклии, той е ваш“.

Днес по повод 24 май бяха удостоени с титлата Учител на годината и парична награда от по 200 лева 27 учители от училища и детски градини, петима от които пенсионери. Званието „Ученик на годината“ се присъжда на 8 ученици от общината за високите им постижения в учението и извънкласните дейности, в изкуството и спорта.  Те също получават по 200 лева награда, а абитуриентите отличници –  7 от общо 44 в общината, по 150 лева. Толкова е предвидената помощ и за 9 дванайсетокласници от социално слаби семейства.

Симона Илиева от СУ „Христо Ботев“ е с две награди – ученик на годината и отличник абитуриент. Пътят й поема към Велико Търново, където смята да се посвети на учителската професия. Да бъде добрият учител, какъвто е изисквала да бъдат нейните преподаватели. "Мисля, че днес много от младите хора са демотивирани, защото смятат че не са оценени. Но мисля, че ако правим достатъчно, за да постигнем нещо, ние ще постигнем много" – сподели тя след награждаването.

„Хубав празник и дълго време без прекъсване да се събираме на този площад в този ден, когато празнуваме деня на славянската писменост и празник на града", каза кметът Николай Ангелов. Той поздрави учениците, изпитали неволите на ковид пандемията. "Не е лесно да обучаваш някого, когото не му виждаш очите", благодари той и на учителите, както и на работещите в общинските институции, които допринасят Балчик да става все по-хубаво място за живеене.

Вечерта празникът продължава от 20,30 ч., когато балчиклии ще се забавляват с концерт – спектакъла "Лицата на Балчик" и изпълненията на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени". Мястото е площад "21 септември".
Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:
Снимки от шествието в Балчик вижте в галерията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на община Аврен за проблема с водата в Приселци: В селото има 70 басейна

Бързо решаване на проблема с безводието поискаха жителите на село Приселци на среща с кмета на община Аврен Емануил Манолов и с Веселин Русев-управител на ВИК-Варна.  Протестиращи в Приселци: Капка по капка дебнем кога ще има вода Манолов посочи, че се търси решение, но освен сушата тази година главно прекомерната консумация на вода от..

публикувано на 19.07.24 в 20:35

Максимално съкращават сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, министерството на финансите разработва методиката за това. Земеделски стопани и обикновени хора, ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще до оборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:19

Dire Straits, Gypsy Kings и Stereo MC's идват през август във Варна

"Varna Breeze by ЕXIT" ще се проведе в дните от 14 до 18 август. Световноизвестните групи Dire Straits, Chambao, Gipsy Kings и Stereo MC’s са част от изпълнителите в четиридневния форум. Събитието ще е безплатно за всички посетители на 15 август, когато градът отбелязва своя празник. Това обявиха кметът на Варна Благомир Коцев и ексклузивният..

публикувано на 19.07.24 в 17:25

Три дни пожар в бившето строително сметище край Балчик се възобновява

Огънят тръгва от сряда вечерта в района, източно от претоварната станция за битови отпадъци. За това време огнеборци от Балчик и Албена, общинска и фирмена техника успяват да овладеят пламъците, но днес около 14.00 часа огънят набира нова сила.  Ако вятърът промени посоката си от брега към морето, е възможно да бъдат засегнати вилните зони . Това..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

ВиК-Варна с информация за асфалтирането на улици на Траката

Продължават дейностите по изграждане на битова канализация в местност Траката. Към момента е завършено възстановяването на настилката на улици ул. „25-та“, ул. „26-та“ и ул. „28-ма“. След пълното приключване на работата по европейския проект на улици „25-та“ и „26-та“ пътните участъци ще бъдат възстановени в първоначален вид. Възстановени ще бъдат и..

публикувано на 19.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Затварят част от улицата към Морска гара за шест часа в неделя

Част ул. „Вълноломна“ - от кръстовището с бул. „Приморски“ до паркинга на пристанищната зона, ще бъде затворена за движение на автомобили в неделя - 21 юли, от 17:30 ч. до 24:00 ч. Причината е провеждане на музикален концерт на Южния плаж. Водачите на МПС, посещаващи търговските обекти на свободната пристанищна зона и в сградата на Морска гара, могат..

публикувано на 19.07.24 в 16:57

Иновативно мислим, развиваме ценни качества и вървим уверено към бъдещето!

Основно училище „Черноризец Храбър“ – гр. Варна е посветено на усъвършенстването на образователните практики, за да отговори на изискванията на 21 век. "Развиване на дигиталната компетентност за образованието на 21 век" звучи модерно, изпълнено с ентусиазъм и неочакваност. Десет учители от нашият екип се включиха в..

обновено на 19.07.24 в 16:31