Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Йордан Господинов: Секторът на рибарството и аквакултурите е силно неглижиран от държавата

Йордан Господинов в студиото на Радио Варна

„Секторът на рибарството и аквакултурите е силно неглижиран от държавата, а някои от фирмите са пред фалит“. Това каза в интерю за Радио Варна председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГФИШ“ Йордан Господинов, който е и генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море. „Проблемите в сектора са много, като например ковид мирките. Регламентът позволяваше да се изплатят до 160 хиляди евро помощи за предприятия, кораби и аквакултури. В България обаче се взе решение да бъдат изплатени до 160 хиляди лева. Това ни постави в неравностойно положение, спрямо нашите румински колеги. Освен това помощите по ковид мерките много закъсняха – някои фирми още не са получили помощите за 2020 година“, подчерта Йордан Господинов.

Според председателят на „БГФИШ“, войната в Украйна силно е засегнала нашия риболовен сектор. „Много от нашите клиенти и няшите пазари бяха в Украйна. Освен това високите цени на горивата, на тока, на фуражите също имат изключително негативно влияние върху бизнеса. В момента имаме затруднения и за риболова, и за преработката. Очаквахме помощ...“, коментира Йордан Господинов и подчерта: „ЕК направи две мерки за подпомагане на сектора. Едната е по старата оперативна програма, а другата – по новата. Комисията разпореди да се дават остатъчните пари по старата програма за подпомагане на дейностите по риболов, аквукултура и преработка. Изрично беше казано, преди да бъде изготвена новата програма, че секторът трябва да бъде подпомогнат. Българското правителство, в лицето на министъра на земеделието и храните, заяви, че мерките ще бъдат разписани, когато бъде готова програмата. А мерките могат да бъдат разписани и хората да си получат помощите. Но ние чакаме, т.е., при нас няма да има скоро пари. Това са европейски пари и се чудя защо нашето правителство отлага даването на помощи, при положение, че нашия сектор е изправен до стената“.

„На 24 май Министреството на земеделието е пуснало условията за кандидатстване за подпомагане отглеждането на сладководни риби по „de minimis“. Приемът на документи започва от 26 май. Обаче..., не само парите са по-малко, но и има условие за кандидатстване, според което фактурите трябва да са на фирми, регистрирани по Закона за фуражите. В България има 10 големи ферми за пъстървови и шаранови риби, които произвеждат 90 процента от продукцията. Те не купуват фуражи от България. Ще изпратим писмо до ДФ „Земеделие“, като ще подчертаем, че това условие ще лиши реалните производители на риба от възможност да вземат тези помощи.

„Една от мерките за подпомагане на нашия бизнес е отпускане на помощ до 90 лева за тон и до 58 674 лева за предприятие за фуражите. Но тон фураж поскъпна с 200-300 евро на тон. Да не говорим, че ще се даде една и съща сума и на големите и на малките производители на риба. Или има неразбиране, или има тенденция големите да бъдат неглижирани“, коментира от Йордан Господинов.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирил Петков: Няма да преговаряме с хора, свързани с корупцията и задкулисието

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа..

публикувано на 26.06.22 в 15:38

Времето през следващата седмица

ИЗГЛЕДИ ЗА ВРЕМЕТО ЗА ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  за периода 27 юни – 3 юли 2022 г. В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Следобед от североизток ще се заоблачава и привечер на места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът от север-северозапад, по-късно от север-североизток ще се усилва. Минималните температури ще са между 15° и 20°, максималните..

публикувано на 26.06.22 в 15:16

Четири държави от Г-7 налагат забрана за износ на злато от Русия

Четири държави от Г-7 ще забранят износа на руско злато в нов опит да попречат на олигарсите да купуват благородния метал, за да избегнат последиците от санкциите срещу Москва, съобщи Великобритания. Съвместните действия, предприети от Великобритания, Канада, Япония и Съединените щати, "ще засегнат пряко руските олигарси и ще нанесат удар в сърцето..

публикувано на 26.06.22 в 11:54
Георги Гьоков

Голяма е вероятността пенсионерите да получат актуализираните си пенсии едва през август

Социалният министър Георги Гьоков предупреди българските пенсионери, че има 50% вероятност да не получат обещаното увеличение на пенсиите през юли. В този случай увеличението за юли ще се изплати със задна дата с пенсиите през август, обясни Гьоков за Нова тв. За да започне изплащането на новите пенсии юли месец, следващата седмица..

публикувано на 26.06.22 в 12:00

Отчитат ръст на чуждестранни туристи по Черноморието

Според наблюденията на заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева за първата половина на юни е по Черноморието е отчетен ръст на чуждестранни туристи от около 30 на сто спрямо същия период на миналата година. Българските туристи по Черноморието са приблизително толкова, колкото са били и миналата година.  Следващата седмица още 95 юридически..

публикувано на 26.06.22 в 11:45

Слънчево до обяд, облачно в следобедните часове

Денят ще започне с предимно слънчево време. В часовете около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места главно във вътрешността на района ще превали краткотраен дъжд, възможно е да прегърми. Вятърът ще е слаб променлив по посока, по крайбрежието ще духа бриз. Максимални температури между 25° и 30°, по крайбрежието..

публикувано на 26.06.22 в 05:43

Жители на община Аксаково настояват за решение на проблемите в селата, в които живеят

Жители на малки населени места от региона на град Аксаково, Варненска област, излязоха на протест заради лоша инфраструктура, проблеми с водоснабдяването и липсата на адекватен транспорт до Варна. Те организираха автошествие и застанаха пред сградата на Fбщината в Аксаково, за да поискат за пореден път съдействие за решаване на проблемите си...

публикувано на 25.06.22 в 15:47