Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение “Малките големи”: Нека заедно изградим първия коткодом в Балчик!

| обновено на 27.05.22 в 14:00

През последните две години седем доброволци успяхме да спасим от улицата и да намерим домове на над 150 котки, както и на десетки кучета. Всичко това стана изцяло доброволно, без финансиране от фирми или институции, в свободното ни от професиите време. Всичко тръгна от една фейсбук страница, която направихме, където искахме да заострим вниманието към проблема с многото улични котки в България. Страничката е Fluffy Paws of Bulgaria. Сега сме готови за следващата крачка и искаме да направим един уютен коткодом в Балчик. Имаме сграда, но инвестицията да я ремонтираме и обзаведем е голяма. Ще сме много благодарни, ако намерите възможност да подпомогнете нашето начинание - било то като го споделите, или като ни дарите скромна сума. Имаме отскоро и DMS. Това споделя председателят на сдружение „Малките големи“ Петър Захариев.

През този месец очаквахме да имаме първия временен дом за котки в Балчик, докъде стигна сдружение „Малките големи“ в тази си кауза?

Доближаваме се до възможността да сбъднем една истинска мечта - наша, ваша, на клетничетата в района на Варна и Добрич, макар много от вас да са наясно, че приемаме и имаме животинки от цялата страна. Та, след няколко усилени месеци на работа, нерви, документация, срещи и пак работа - имаме готова сграда за нашия коткодом.
След като вече имаме хубави прозорци, дори пердета, имаме разрешение от Общината за тази дейност, имаме двор, който вече е ограден, прокарани са вода и ток, сградата е измазана отвън и отвътре, сложихме плочки, тоалетна и мивка... мечтаем за навес на двора, кучешки колибки и да покрием целия двор с мрежа тип "птичарник", за да може на двора да пускаме нашите космати, мяукащи обитатели от време навреме на разходка и игри.
Мечтаем за място, където животинките ни да чакат спокойно и сигурно своето осиновяване, да имаме местенце за бебета и малки котенца, за бебета кученца кошарки, за майки, за възстановяване на кастрирани, за наблюдение на оперирани, за големи здрави котки, за такива на лечение или за инфекциозно болни, които трябва да са отделени в самостоятелни помещения. Не желаем затворени животни, стремим се към максимално домашна обстановка, за да може когато прекрачат вашия дом, котаците да са напълно свикнали.

 За какво събирате средства и как да ви подкрепим?

Можете да ни подкрепите чрез дарение на средства или материали за нашия нов коткодом. Имаме нужда от голям списък с котешки мебели - купи, хранилки, тоалетни, разбира се, храна и пясък постоянно, драскалки, катерушки, играчки, къщички, легълца... каквото ви хрумне.
За нас е ежедневие да предоставяме на спасените от нас изстрадали животинки максимален комфорт и уют, те често са минали през ужасни неща и изисква доста време, докато се успокоят, социализират и бъдат готови за вашия дом... освен нашите грижи и обич се нуждаят и от истински дом с игри и забавления, удобства, с които създават своите домашни навици. Стараем се да им ги даваме, макар че ни е доста трудно - няма доброволци, няма средства често, поемаме все нови и нови случаи, много котенца чакат с месеци осиновяване, имаме постоянни болни обитатели, които никой не желае, попадаме на изхвърлени новородени, на малтретирани малки и големи, на нуждаещи се от операции, физиотерапия и т.н. И после трябва да социализираме и да накараме котето да има доверие в най-лошия бозайник - човекът... е, успяваме с много усилия и често с ваша помощ.
 
На какви случаи се натъквате в работата си?

Сблъскваме се с животни, минали през насилие, травми, и се изисква време да бъдат готови за осиновяване. Екипът ни е малък и е само от доброволци, а отнема доста време да социализираме животинката, да има доверие на най-лошия бозайник - човекът. Колкото и нескромно да звучи, до момента сме постигнали добри резултати, въпреки че работим от две години.
Мога да дам два доста тежки примера. За кученцето Бъки от Балчик, гледано по ужасен начин. От малко е било вързано със сезал на врата, вместо с каишка, така е растяло, а примката е ставала все по-тясна. Кученцето получава мозъчен отток, жестоки болки, беше несоциално, недоверчиво. Но успяхме да го измъкнем от условията и да го лекуваме. В крайна сметка намерихме страхотен дом за Бъки, той е изцяло здраво и социализирано куче.
Друг пример е котката Топчица – ударена с лопата и парализирана. Препоръчваха ни евтаназия, но успяхме да я оперираме. И сега Топчица движи предни и задни лапи по свое желание, успява да стои седнала, ежедневно е на физиотерапия. Надяваме се, че скоро ще видим Топчица да върви и тича сама.
За съжаление не всички случаи са толкова успешни. Грижихме се близо  половин година за кучето Джеки, блъснато от кола. Беше със счупен гръбнак, научихме го да се движи на количка, но въпреки многото грижи, организмът му не издържа.
Благодаря за помощта до момента на всички и се надяваме с общи усилия да продължим да работим и помагаме на много такива животинки. 

Чуйте повече в звуковия файл:

По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна ще отбележи 148 години от избухването на Априлското въстание

Варна ще отбележи 148-годишнината от избухването на Априлското въстание с общоградското поклонение пред паметника на Георги Бенковски в Морската градина. Събитието ще бъде на 20 април, събота, от 10 часа , и ще бъде съпроводено с военен ритуал по полагане на венци и цветя и заупокойна молитва за загиналите герои. Организатори на общоградското..

публикувано на 19.04.24 в 11:24

Доброволци към пожарната се събират в Белослав

Доброволните формирования за действие при бедствия, аварии, пожари и извънредни ситуации, създадени към общинските центрове във Варненска област, провеждат областен преглед в Белослав. Организатори на прегледа, който започва в 9 часа, са Районната служба " Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна и кмета на Белослав инж. Деян Иванов...

публикувано на 19.04.24 в 08:36

Фестивал "Зелена Варна" ще се проведе тази събота

По повод "Деня на Земята" 22 април еко организации ще проведат еднодневен фестивал „Зелена Варна“. На него ще бъдат представени устойчиви практики за по-чиста околна среда, приложни техники, ще има работилници,   размяна на дрехи и книги за всички възрасти и лекции с екологична насоченост. За първи път се организира и размяна на семена на..

публикувано на 19.04.24 в 07:59

Предстои авто-мото изложбата "Ние сме България" този уикенд

Предстоящото авто-мото събитие „Ние сме България“ представлява вълнуващо изложение на автомобили, брандирани със символите и цветовете на България . Уникално по своя формат, събитието e своеобразен празник не само на българското наследство и култура, но и на националната гордост. Единствена по рода си, автомобилната изложба- конкурс ще..

публикувано на 18.04.24 в 14:28

Ученици от Добрич организират книжен благотворителен базар в подкрепа на онкоболни

Училищната общност на Профилираната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ в Добрич организират поредната си благотворителна кампания. За своя кауза тази година те са избрали „Дом за онкоболни“ във Варна. През пролетната ваканция ученици, учители и родители посещават дома за първи път и помагат в пролетното му почистване и облагородяване..

публикувано на 18.04.24 в 11:24
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45