Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Имало е заговор в четата на Ботев

4
Снимка: facebook/iskrenkrasimirov23

Кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев? Вече век и половина този болезнен за историческата ни памет въпрос не е намерил своя ясен и категоричен отговор. Темата изследва и внукът на Ботев четник Искрен Красимиров в дебютната си книга "Да убиеш Ботев: мистерии, спомени, лъжи", която днес ще бъде официално представена. Той гостува в предаването на Радио Варна "Новият ден". Известен като режисьор, оператор, актьор и писател. Автор на над 20 документални филма, днес историкът представя първото си писано произведение. В книгата му са събрани, подредени и изтълкувани наличните свидетелства, водещи към твърдението, че Христо Ботев е убит от свои четници. Основните аргументи са фокусирани върху противоречията в спомените на „очевидците“ и мълчанието на важни свидетели. Целият разговор чуйте в звуковия файл:


От многократните ми проучвания на терен във Врачанския балкан имах възможността да се уверя, че Ботев загива след приключване на сражението, в условия на настъпващ мрак. Загива на 2 км. от своята, чета, която е отишла да пие вода Крушовското кладенче. Така, че версията за заблуден куршум, черкезки куршум или за самоубийство, едва ли не издиша. И, за съжаление, Ботев е станал жертва на приятелски огън на свои „приятели“ от четата.

Каква реакция очаквате на така изложените факти в книгата ви, а и как ще се отразят на националното ни самочувствие?

Много хора казват "Не пипайте Ботев. Оставете го с подвига му в народната памет, за да не се развенчава ореолът му". Аз мисля, че напротив - откривайки истината, ние ще придобием още повече информация за блясъка на ореола на Войводата. Защото се оказва, че той е тръгнал да посреща турския куршум, а всъщност среща предателския, което за мен го прави два пъти по-голям герой. Защото знаем още библейския модел е, че за да има герой в лицето на Исус Христос, трябва да има и предател в лицето на Юда. При Левски историята се повтаря. Новото в моята книга е разглеждането на убийството на Ботев само като една малка част от същинския, за мен гигантски заговор в четата, в дъното на който стои първата корупционна афера в новата ни история. В нея гюргевските апостоли Никола Обретенов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов злоупотребяват с една огромна сума пари, внесена от Врачанския революционен комитет за покупка на оръжие за предстоящото въстание, Априлското. Оръжие не е закупено, не е доставено на врачани, парите потъват в джобовете на въпросните дейци. Оттук Враца не възстава, оттук Ботев се заканва да търси виновниците. И за мен Войводата и останалите пет жертви от щаба на четата са станали необходимата жертва пред заговорниците, изправени пред революционната необходимост - или ние, или те.

Доколко сте уверен във фактите, които цитирате в книгата си и намират ли те подкрепа в част от колегите ви историци и сред имената на историческата наука в България?

Един от тях проф.Пламен Митев е автор на предговора към моята книга. И макар той да поддържа официалната историческа версия за черкезки куршум, той нарича моите усилия много полезни и отварящи пространство за дебат, за една нова дискусия затова кой, как и къде уби Ботев. Гледам на моята книга като първа стъпка или своеобразна покана към провеждането на четвърта комисия, която да разследва обстоятелствата около гибелта на Ботев. Защо не тя да бъде по повод 150-годишнината от Ботевия подвиг, която идва скоро и веднъж завинаги да установи кой застреля Ботев, но и военния командир на четата Никола Войновски, подвойводата Перо Македонеца и другите трима четници, които аз твърдя, че са паднали под куршумите на заговорническата група около Никола Обретенов.


По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25

Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY): Твърде лесно е просто да се предадеш

Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRISY) Няма смисъл да обясняваме кой е Peter Tägtgren. Композитор, музикант, продуцент, лидер на индъстриъл бандата PAIN и дет зверовете HYPOCRISY. Истински работохолик. Това е напълно достатъчно за неговото представяне. Поводите за интервюто с Peter Tägtgren или както мило му казват българските фенове –..

публикувано на 26.07.24 в 11:07