Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гьоков: Всеки пенсионер ще има минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли

Снимка: Ани Петрова

"Всеки пенсионер ще получи минимум 10% увеличение на пенсията от 1 юли". Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той уточни, че отпуснатите по-назад във времето пенсии ще бъдат увеличени с по-голям процент и ще се доближат до тези, които се отпускат в момента. "Ако намалим пенсиите и заплатите, ще намалим инфлацията много бързо, но това ли очакват хората от едно правителство, загрижено за българите? Нещата не са прости, за да кажем, че няма да даваме пари на хората и ще преборим инфлацията. ... Стремежът ни е с увеличаване на доходите на хората да успеем по някакъв начин да компенсираме инфлацията. Работим сериозно по стратегия за догонване на средните европейски доходи", заяви министърът. Той подчерта, че инфлацията е безпрецедентна, но е в цяла Европа, не само у нас."В коалиционното споразумение е записано, че ще работим върху механизъм, по който да се определя минималната работна заплата, за да не може да се твърди, че някой изкуствено я вдига. И у бизнеса да има предвидимост. Работим в тази посока", обясни социалният министър.

По думите му увеличаването на доходите е колкото работа на държавата, толкова и на всеки човек, който трябва да има лична отговорност за повишаване на своята квалификация и инвестиционната култура.

"Мисля, че възможностите на бюджета ще позволят да продължи подкрепата за бизнеса заради високите цени на електроенергията", каза министър Гьоков.По думите на министъра на труда и социалната политика се спекулира с липсата на управленска програма на правителството.

Той прогнозира пълен мандат на управляващата четворна коалиция.

"Спазваме ли коалиционното споразумение, тази коалиция ще има дълъг живот".
По публикацията работи: Сияна Спиридонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха престъпна група за измами при ремонти на покриви във Варна и Габрово

Четирима души са задържани за срок от 72 часа във Варна за участие в организирана престъпна група за измами и изнудване с користна цел. Те са криминално проявени, а единият е бил осъждан, съобщи на брифинг Светослав Андонов - изпълняващ длъжността апелативен прокурор.  Групата е имитирала строителни дейности, основно за ремонти на покриви и огради на..

публикувано на 16.05.24 в 13:10

Железничарите в стачна готовност заради тежки условия на труд и ниски заплати

Синдикатът на железничарите към КНСБ настоя за незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. В противен случай профсъюзът заплаши със стачни действия. "Само в национална компания "Железопътна инфраструктура"..

публикувано на 16.05.24 в 12:33

С колко ще поскъпне токът от 1 юли?

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката, предаде БНР.  "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:30

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро

Преди повече от две години "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора си с "Булгаргаз". След забавяне от този 2-годишен период, новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от "Газпром" за над 400 милиона евро. Това съобщи..

публикувано на 16.05.24 в 12:22
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Стабилизирано, но "много сериозно" е състоянието на словашкия премиер

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но все още е "много сериозно", каза днес неговият заместник Роберт Калиняк, след като вчера Фицо бе прострелян, предаде АФП, цитиран от БНР.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Хирурзите са прекарали часове на операционната маса през нощта, опитвайки се да спасят 59-годишния..

публикувано на 16.05.24 в 12:07

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56
Александър Вучич

Задържаха мъж заради заплахи към сръбския президент

Арестуваха сърбин, застрашил сигурността на сръбския президент Александър Вучич.  „Поради заплаха за застрашаване на сигурността на президента на републиката, Драган Миятович от Сомбор беше арестуван и му беше наложена мярка за задържане за 48 часа“, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

публикувано на 16.05.24 в 10:40