Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варна е трета на малките матури


Варна отново е на трето място след Смолян и София-град на националното външно оценяване /НВО/ по български език и математика в края на четвърти клас. Варненските ученици са по-добри по български език и литература /БЕЛ/ в сравнение с математиката. Същата е тенденцията и на национално ниво след проведеното НВО.

Със среден резултат от 89.19 точки на първо място по БЕЛ е ЧСУ „Юрий Гагарин”, за сравнение на национално ниво средният резултат е 70.46 точки, т.е. Варна е доста над средното ниво, съобщи за Радио Варна Иванка Пенева, старши експерт за обучението в начален етап в Регионалното управление на образованието /РУО/ - Варна.

Експертът отчита най-голям брой арбитражи на 19 въпрос, който изисквал от учениците да обяснят значението на думата пожарникар:

„Отговорите бяха повърхностни, тъй като нямаше включено обяснението и свързването на дейността с професията на човека, който гаси огън. Най-много нула точки има на този отговор на учениците, което е много жалко.”

По математика на първо място е ОУ „Петко Славейков”, каза Пенева и уточни, че едни и същи училища традиционно заемат първите места. На опашката са учебни заведения, в които децата са от друг етнос и майчиният им език е различен от българския език.

Геометричните задачи с тела и мерни единици затрудняват четвъртокласниците, също именуването и превръщането на декари в квадратни метри.

Четвъртокласниците заедно със своите родители имат възможност да разгледат сканираните си работи по БЕЛ и математика в оценителския център в 7 СОУ „Найден Геров” на 8 и 9 юни от 9 до 17.30 часа.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево с временни увеличения на облачността в неделя

През нощта ще преобладава ясно време. Във вътрешността ще е почти тихо, по крайбрежието вятърът ще е слаб от северна четвърт. Сутринта за кратко видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между 12° и 17°. Утре ще е слънчево, в следобедните часове над Североизточна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб..

публикувано на 10.06.23 в 16:30
Вернаца, Чинкуе тере, Италия

Плажовете в Италия ще са още по-скъпи от преди година

Плажовете в Италия ще са още по-скъпи от преди година. Проучването е на асоциацията на потребителите Codacons, от което се вижда увеличение в цяла Италия между 10% и 15%, на отделни места и повече. Ден пребиваване на плажа на семейство ще струва средно 100 евро заедно с паркинга. На оборудван плаж на средно ниво дневната цена за чадър..

публикувано на 10.06.23 в 16:30

Павел Христов: Много от депутатите на ГЕРБ гласуваха за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти.

Много от депутатите на ГЕРБ са гласували за настоящето правителство със сериозни вътрешни конфликти. Това каза варненският депутат от партията Павел Христов. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. „ГЕРБ е монолитна партия, но различното мнение винаги се е ценяло“- каза той на въпрос, дали и други депутати от коалицията, споделят..

публикувано на 10.06.23 в 15:49
Снимката е илюстративна

НОИ: Българският пенсионер получава средно 735,48 лева на месец

Най-високите пенсии са в София-град - средно 896 лева, следвани от   Бургас и Перник - съответно 817 и 808 лева. Това сочат най-новите данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на годината. Най-ниски са пенсиите в Кърджали - 592 лева и в Разград - 607 лева. Според данните мъжете в България получават по-високи пенсии..

публикувано на 10.06.23 в 15:25

Вход свободен и много атракции днес в Парк-музей „Владислав Варненчик“

Ден на бащата, посветен на специалната връзка между таткото и детето и споделеното време и игри ще се проведе от 10:00 до 18:00 часа с вход свободен в Парк-музей „Владислав Варненчик“ . Празникът ще започне със специална демонстрация на умения по пожароприложен спорт. Ще осъществим желанието на всички наши малки и по-големи приятели да..

публикувано на 10.06.23 в 10:47

Слънчево и топло в събота

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от северозапад, следобед по крайбрежието ще духа бриз. Максимални температури между 27° и 32°, по Черноморието от 23° до 28°, за Варна около 27° Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 21°-23°.

публикувано на 10.06.23 в 07:49
Румен Спецов

Спецов със заплата над 6 хиляди лева

Основната месечна заплата на Румен Спецов, като директор на Националната агенция за приходите е определена от правителството на 6 хиляди и 50 лева. Това става ясно от правно информационната система, в която се публикуват оригиналите на правителствените решения. Спецов замени Борис Михайлов на поста и това бе първото кадрово решение прието от..

публикувано на 09.06.23 в 19:30