Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме годишнина от потушаването на пожара на танкера "Ерма"

4
Теодор Роков
Снимка: Ваня Славова

45 години от потушаването на пожара на танкера „Ерма” в пристанище Варна ще бъдат отбелязани на 23 юни.

Това ще стане с прожекцията на документалният филм „Пожарът на танкер „Ерма” (1978).

 Мястото е Музеят за нова история на град Варна, с вход свободен.

Подробности от разговора на Ваня Славова с Теодор Роков:



Днес паметната плоча, която е свидетелство за това историческо събитие, бе преместена от пространството пред бившия клуб "Планет" в градинката „Славейков” до жп-гарата.


 Още по темата от Теодор Роков-уредник в музея:

През 1977 г. пожар избухва на танкера „Ерма", който се намира във варненското пристанище. На кораба има хиляди тонове нефт, а гасенето на пожара продължава почти цяло денонощие.

Варна е била заплашена от унищожителен взрив, който, според специалисти, е щял да помете всичко на 2 километра разстояние.

На 22 юни танкерът Ерма пристига във Варна с над 18 000 тона висококачествен либийски нефт. За едно денонощие са разтоварени близо половината.

На 23 юни в 17,35 на кораба се чува мощна експлозия, съпроводена със силен пожар. По късно ще стане ясно, че той е предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор на танкера. При взрива в машинното отделение загиват механикът Александър Бонев и огнярят Никола Николов.

На борда е само една трета от екипажа, извършващи рутинни разтоварни операции. След първия взрив моряците панически напускат кораба, но старши помощник капитанът, с помощта на двама моряци, успява да затвори крановете, по които мазутът тече към бреговата магистрала.

Корабът остава без осветление, унищожени са пожарните и отводнителните помпи. Полупълният танкер се превръща в куп горящ и трещящ метал.


Първи предприемат действия пожарникарите, които са вече на мястото само 10-15 минути след оповестяването им. Пожарът обхваща цялата кърмова част, от единия борд влекачите поливат туловището на горящия танкер, а от другата страна екип от пожарникари се опитва да гаси от брега. В първите няколко часа резултат от гасенето няма.

Мащабите на бедствието са застрашително големи и всички възможни сили и средства са призовани да се включат в борбата с възникналата инфарктна ситуация. Спасителният кораб "Нептун" по това време е ангажиран с осигуряване безопасността на най голямата ежегодна ветроходна регата с чуждестранно участие и се намира край Несебър. Веднага му е наредено да изостави 100-тината ветроходни яхти и с пълен ход да се отправи към Варна.

Стига се и до рискования план на два 100-тонни кран-платформи да се натоварят противопожарни коли и така да се приближат непосредствено до борда на „Ерма". Това става под канонада от взривове от горящото и пушещо туловище на танкера.

След серията от взривове „Ерма" опира дъното и безплодни се оказват опитите да бъдат срязани котвените вериги. Тогава става мощна експлозия. Процесът става неуправляем. Всички плавателни съдове са евакуирани от порта. Тогава от София със самолет пристига началникът на националната Противопожарна охрана.

Появата на генерал Илия Дончев и неговият личен пример вдъхват кураж на останалите и създава условия за организирано осъществяване на операцията по загасяване на пожара. Прокрадва се надеждата, че нощта няма да свърши трагично за града.

На сутринта в действие влизат и водолази, които трябва да изпълнят сложна мисия в горивния танк. Нужни са двама, но няма желаещи. След жребий късите клечки изтеглят Веселин Димов и Пламен Димов. Те атакуват газьоления танк отвътре и успешно запушват цепнатините, подхранващи непрекъснато "нафтовата печка" - огнището на пожара.

По време на операцията е изразходено цялото количество пенообразовател на пожарните служби на областите Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Бургас. До окончателното потушаването на пожара в следобеда на 24 юни педантично броените взривове от Бреговия щаб са 91.


По чудо няма сериозно пострадали при операцията по ликвидиране на пожара. Според полковника от резерва Цанко Ганев обаче, стресът по време на пожара се е отразил на някои от огнеборците и в следващите 3 години са починали 9 от офицерите, участвали в операцията.

9 дни по-късно „Ерма" е преместен от мястото на инцидента. Никога повече танкерът не вижда открито море и отива за резервни части.

След случая с „Ерма" в страната идват представители на пожарните служби от тогавашните социалистически страни, за да се запознаят с опита ни за успешната ликвидация на инцидента. Анализите показват, че при евентуално взривяване на товара на танкера е щяло да бъде пометена всичко в радиус от 2 километра.

Специалистите казват, че надеждата за овладяване на пожара на „Ерма" е била малка, тъй като в световната практика са известни само няколко случая на спасен танкер. А случаят „Ерма" остава в историята като единственият, при който горящ танкер е загасен на територията на пристанище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атентат срещу Доналд Тръмп на предизборен митинг, има загинали и ранени

Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелбата срещу него на митинг в Пенсилвания. Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва зрители на митинга. Един човек от публиката е загинал, има още сериозно ранени. Тръмп е бил прегледан в болница. В изявление от предизборния му щаб бе..

публикувано на 14.07.24 в 07:38

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11