Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме годишнина от потушаването на пожара на танкера "Ерма"

4
Теодор Роков
Снимка: Ваня Славова

45 години от потушаването на пожара на танкера „Ерма” в пристанище Варна ще бъдат отбелязани на 23 юни.

Това ще стане с прожекцията на документалният филм „Пожарът на танкер „Ерма” (1978).

 Мястото е Музеят за нова история на град Варна, с вход свободен.

Подробности от разговора на Ваня Славова с Теодор Роков:



Днес паметната плоча, която е свидетелство за това историческо събитие, бе преместена от пространството пред бившия клуб "Планет" в градинката „Славейков” до жп-гарата.


 Още по темата от Теодор Роков-уредник в музея:

През 1977 г. пожар избухва на танкера „Ерма", който се намира във варненското пристанище. На кораба има хиляди тонове нефт, а гасенето на пожара продължава почти цяло денонощие.

Варна е била заплашена от унищожителен взрив, който, според специалисти, е щял да помете всичко на 2 километра разстояние.

На 22 юни танкерът Ерма пристига във Варна с над 18 000 тона висококачествен либийски нефт. За едно денонощие са разтоварени близо половината.

На 23 юни в 17,35 на кораба се чува мощна експлозия, съпроводена със силен пожар. По късно ще стане ясно, че той е предизвикан от внезапно възникнала повреда в спомагателен генератор на танкера. При взрива в машинното отделение загиват механикът Александър Бонев и огнярят Никола Николов.

На борда е само една трета от екипажа, извършващи рутинни разтоварни операции. След първия взрив моряците панически напускат кораба, но старши помощник капитанът, с помощта на двама моряци, успява да затвори крановете, по които мазутът тече към бреговата магистрала.

Корабът остава без осветление, унищожени са пожарните и отводнителните помпи. Полупълният танкер се превръща в куп горящ и трещящ метал.


Първи предприемат действия пожарникарите, които са вече на мястото само 10-15 минути след оповестяването им. Пожарът обхваща цялата кърмова част, от единия борд влекачите поливат туловището на горящия танкер, а от другата страна екип от пожарникари се опитва да гаси от брега. В първите няколко часа резултат от гасенето няма.

Мащабите на бедствието са застрашително големи и всички възможни сили и средства са призовани да се включат в борбата с възникналата инфарктна ситуация. Спасителният кораб "Нептун" по това време е ангажиран с осигуряване безопасността на най голямата ежегодна ветроходна регата с чуждестранно участие и се намира край Несебър. Веднага му е наредено да изостави 100-тината ветроходни яхти и с пълен ход да се отправи към Варна.

Стига се и до рискования план на два 100-тонни кран-платформи да се натоварят противопожарни коли и така да се приближат непосредствено до борда на „Ерма". Това става под канонада от взривове от горящото и пушещо туловище на танкера.

След серията от взривове „Ерма" опира дъното и безплодни се оказват опитите да бъдат срязани котвените вериги. Тогава става мощна експлозия. Процесът става неуправляем. Всички плавателни съдове са евакуирани от порта. Тогава от София със самолет пристига началникът на националната Противопожарна охрана.

Появата на генерал Илия Дончев и неговият личен пример вдъхват кураж на останалите и създава условия за организирано осъществяване на операцията по загасяване на пожара. Прокрадва се надеждата, че нощта няма да свърши трагично за града.

На сутринта в действие влизат и водолази, които трябва да изпълнят сложна мисия в горивния танк. Нужни са двама, но няма желаещи. След жребий късите клечки изтеглят Веселин Димов и Пламен Димов. Те атакуват газьоления танк отвътре и успешно запушват цепнатините, подхранващи непрекъснато "нафтовата печка" - огнището на пожара.

По време на операцията е изразходено цялото количество пенообразовател на пожарните служби на областите Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Бургас. До окончателното потушаването на пожара в следобеда на 24 юни педантично броените взривове от Бреговия щаб са 91.


По чудо няма сериозно пострадали при операцията по ликвидиране на пожара. Според полковника от резерва Цанко Ганев обаче, стресът по време на пожара се е отразил на някои от огнеборците и в следващите 3 години са починали 9 от офицерите, участвали в операцията.

9 дни по-късно „Ерма" е преместен от мястото на инцидента. Никога повече танкерът не вижда открито море и отива за резервни части.

След случая с „Ерма" в страната идват представители на пожарните служби от тогавашните социалистически страни, за да се запознаят с опита ни за успешната ликвидация на инцидента. Анализите показват, че при евентуално взривяване на товара на танкера е щяло да бъде пометена всичко в радиус от 2 километра.

Специалистите казват, че надеждата за овладяване на пожара на „Ерма" е била малка, тъй като в световната практика са известни само няколко случая на спасен танкер. А случаят „Ерма" остава в историята като единственият, при който горящ танкер е загасен на територията на пристанище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна внася сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около съдовете

От Община Варна внасят сигнал до прокуратурата с доказателства за умишлени действия, изразяващи се в разпръскване на отпадъци от и около съдовете за смет. Ситуацията с боклука във Варна има криминален характер, посочва кметът Благомир Коцев в своя публикация в социалната мрежа Facebook.   Някои ще ги нарекат обикновени събирачи на вторични..

публикувано на 06.06.24 в 20:46

Жители на кв. "Чайка" излязоха на протест (СНИМКИ)

Десетки жители на квартал "Чайка" във Варна излязоха на протест по повод въвеждането на зелената зона за паркиране в района. Недоволството си те изразиха на бул. "Александър Стамболийски" днес.  "Някой път идвам късно с автомобила си - обикалям, обикалям и накрая - хайде, пак на плочките. Искам да мога да си паркирам спокойно! Трябваше първо да се..

публикувано на 06.06.24 в 20:15
Снимката е илюстративна

Очаква се ремонт на част от конната база в кв. "Виница" и на залите по борба и стрелба "Простор"

Предстои проектиране на новия басейн в квартал "Аспарухово", както и на многофункционалната спортна зала в квартал "Възраждане". Това съобщиха от общинската администрация във Варна. Планира се и ремонт на залите по борба и стрелба „Простор“, саниране на залата за лека атлетика в Спортен клуб „Локомотив“, както и ремонт на част от конната база във..

публикувано на 06.06.24 в 18:20

МОН публикува резултатите от матурите и външното оценяване в 4. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4. клас. Резултатите могат да се видят тук.  Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46..

публикувано на 06.06.24 в 16:18

200 млн. лв. за ремонт на студентските общежития е отпуснал служебният кабинет

Нов модел на управление на висшето образование и отварянето му за студенти от трети страни. Това са темите на заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища в България, който заседава днес във варненския Икономически университет. В заседанието, с участието на служебния министър на образованието проф. д-р Галин Цоков, участват ректорите на..

публикувано на 06.06.24 в 16:12

Верижна катастрофа между четири автомобила на бул. "Левски"

Верижна катастрофа между четири автомобила е възникнала малко преди спирка "Дубровник" във Варна. Сигналът за инцидента е подаден в 14:51 часа, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР във Варна.  Жената, шофирала един от автомобилите, е откарана в болница. Все още няма информация за състоянието ѝ. 

публикувано на 06.06.24 в 16:00
Снимката е илюстративна

Затварят временно част от бул. "Осми приморски полк" около бившето поделение Светкавица

Поради пропаднала пътна настилка заради строеж в района на бившето поделение Светкавица, днес – 6 юни, от 17 до 19:30 часа ще бъде затворена за движение част от бул. „Осми приморски полк“. Автомобилите, които се движат в посока от село Кичево и кв. „Виница“ към центъра на града, ще бъдат отбивани по пътя за Долна трака.  В посока от града към..

публикувано на 06.06.24 в 15:28