Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение: Повече стимули за работодателите, за да наемат хора с увреждания

Снимка: pixabay

Безработицата сред хората с увреждания продължава да бъде 90-95 процента, а програмите за подкрепа на работодателите, които ги наемат са крайно неефективни и не вършат работа. Това заяви в курорта „Златни пясъци” край Варна Георги Георгиев,  председател на Националния алианс за социална отговорност, който е основен организатор на Националния форум на социално отговорните работодатели.

Да бъдат направени промени в законите за хора с увреждания и за насърчаване на заетостта така че да се гарантира стимулиране на работодателите да наемат хора с увреждания и да се разкриват повече работни места за тях, предлагат от НАСО.

По думите на Георгиев държавата подкрепя около 1-2% от работодателите, а механизмът за подкрепа работи така, че винаги помощ получават едни и същи предприятия. Според него подкрепата трябва да идва на база брой осигурени работни места.

Даниела Стойнова с репортаж за проблемите, поставени от НАСО:


По публикацията работи: Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първи юни децата на Варна играят навън

Инициативата на община Варна "Да поиграем навън", при която затворено за движение на автомобили е пространството между общината, градинката на Търговската гимназия  и Икономическия университет  от днес до 22 часа утре,бе посрещната радушно от семействата с малки деца, за които имаше забавни игри и спортни събития. Кметът на града Благомир Коцев..

публикувано на 01.06.24 в 16:19

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45

Конференция на тема “Изкуственият интелект и човекът“ се провежда във ВСУ

“Изкуственият интелект и човекът“ е темата на Студентската научна конференция, която се провежда във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, организирано от Студентския съвет, обединява студенти и водещи учени в областта на изкуствения интелект. Те обсъждат перспективите пред използването на изкустевения интелект в..

обновено на 01.06.24 в 12:00

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54