Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволка: Веднага се поставих на тяхно място - в чужда държава, бягаща от война, сама с дете

11
Ивелина Вилхемова с дете от Украйна
Снимка: личен архив

Варна бе от градовете с най-много настанени украиски бежанци - близо 63 000 души. Много варненци се притекоха на помощ на пострадалите от войната - предимно майки с деца и възрастни хора. Сред тях е и Ивелина Велхемова, която до ден днешен, вече 4 месеца от началото на войната, продължава да помага и да отделя от времето, средствата и сърцето си за украинските бежанци и тяхното по-спокойно пребиваване в България.

Как започва всичко, чуйте от разговора с Ивелина Вилхемова в прикачения звуков файл:

Всичко започна от една публикация във Facebook, в която има призив за помощ за настанени в Кранево деца сираци. Ивелина решава веднага да откликне като събира дрехи и играчки от сина си, който е 12-годишен, и заминава веднага за морската община да подпомогне нуждаещите се малчугани.

"Веднага се поставих на тяхно място - как аз съм в чужда държава, бягаща от война, сама с детето си и никой не познаваща", разказа Ивелина.

В хотела в Кранево тя се среща със съмишленичка, с която след това започват заедно да помагат на потърсили убежище в страната ни украински бежанци. След първите посещения на хотели в Кранево, украинците започват сами да се свързват чрез социалните мрежи с двете доброволки и да ги молят за различни продукти и консумативи от първа нужда.

Ивелина активно участва и в доброволния екип към Центъра за съдействие на украински бежанци във Варна като се грижи за изпълнението на списъците, постъпили с желания от хотелите по Северното Черноморие.

"Изпълнявахме списъци с най-елементарните нужди - четки за зъби, пасти за зъби, бебешки пюрета, памперси. Хората си делиха шампоани в пластмасови чашки да има за всички.", спомня си Вилхемова.

Ивелина не спира да помага и до днес. Почти ежедневно получава дрехи, играчки и консумативи от свои близки и приятели, които знаят, че чрез нея, вещите ще достигнат до нуждаещите се.

"Има още много други жени като мен, има и мъже. Всички сме работещи, които отделяме от времето си. Всички вече са на ръба на силите си. Надяваме се войната да свърши по-скоро, за да могат те да се приберат у дома. Никой не иска да остава тук, освен тези, които са останали без домове и искат да се интегрират, но за това пак трябва да им помогнем.", обясни Ивелина Вилхемова.

Снимки: личен архив Ивелина Вилхемова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна е домакин на най-голямото състезание с дронове у нас

Събота и неделя Варна е домакин на най-голямото състезание за дронове у нас – DRON CUP VARNA FAI 2024. Събитието ще се проведе на 20 и 21 юли, в близост до квартал Аспарухово, в зоната до игрищата на местния парк. Състезанието се провежда с подкрепата на Община Варна. В надпреварата ще се включат над 75 пилоти на дронове от целия свят. Сред заявилите..

публикувано на 15.07.24 в 18:27
Снимката е илюстративна

Лесна работа: На връщане с влака

Преди седмица в рубриката „Лесна работа“ ви разказах колко вълнуващо и изпълнено с неочаквани обрати може да бъде едно пътуване с влак: от стреса, че до последната минута не си сигурен дали изобщо ще тръгнеш до удоволствието на цената на един билет да получиш бонус – пътуването да се удължи с пет часа и четирсет минути. Последното може да се..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Варненци търсят спешна медицинска помощ заради високите температури

През почивните дни (13 и 14 юли) екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са приели общо 403 пациенти от областта. Част от обадилите се на медиците са приети с ниско кръвно налягане и неразположение. Причина за сигналите са екстремно високите температури в града и областта, посочват от ЦСМП-Варна . 29 от 56-имата потърсили..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07