Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Другата София

Варненската певица София Димитрова разказва за двете си големи страсти извън музиката

4
Снимка: HarrySun

София Димитрова започва музикалния си път като оперна певица. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна. По-късно в продължение на 15 години живее в Ню Йорк. Изнася концерти в Италия, Швейцария, Португалия, Испания, САЩ, Англия, Шотландия. Тя винаги е била привърженик на свободата във всичките ѝ форми и това я кара да излезе от рамките на класическата музика и да се насочи към джаза. След завръщането си във Варна участва активно в музикалния живот на града със своя солов проект, както и с джаз групата Sofistics. Зад гърба си има два авторски албума - "Return" (2019) и "Open Your Eyes" (2020).

Но освен музиката, София има и други страсти в живота си. Една от тях е конната езда. София от малка има досег до коне, тъй като сестрите ѝ яздят, но тя като цигулар дълго време се въздържа от подобни спортове заради риска от фрактура. Преди 13 години, обаче, решава, че не може да отлага повече и започва занимания с коне. А след като се завръща окончателно във Варна се захваща по-сериозно с няколко вида конен спорт, но това, което печели сърцето ѝ, е язденето за издържливост. От тази година София официално се състезава в тази дисциплина с арабския си кон Табиш.

Когато започнах да се състезавам осъзнах, че трябва да имам собствен кон. Помолих инструктора си Николай Узунов да ми помогне в избора и чухме, че в с. Дебнево, Троянско, се продава кон. Отидохме и когато се доближих до животното, то просто си постави главата на рамото ми. В този момент разбрах, че това е моят кон.

Връзката между човека и коня е много силна. По време на езда ритъмът на сърцата им се синхронизира и колкото повече прекарват заедно, толкова по-силно двата организма се свързват. Звучи невероятно, но понякога, когато си помисля за някаква маневра, явно го подсказвам несъзнателно с тялото си, но без да давам каквато и да била команда към коня, той изпълнява желанието ми.Друга страст на София Димитрова е кулинарията, и по-специално десертите. Любовта ѝ към готвенето датира от ранна възраст, когато попива всичко, което майка ѝ и баба ѝ приготвят вкъщи. С годините тя по естествен път поема ролята на готвача в семейството и се превръща в кулинарен гуру за всичките си приятели, изкушени от сладките десерти. А по време на пандемията ѝ хрумва идеята да започне да споделя тези умения в социалните мрежи.

В това време, в което всеки беше принуден да си остане вкъщи, ми се искаше да бъда полезна с нещо на хората. Реших да започна да правя видеа с любимите си рецепти и да ги споделям с приятелите си, които също като мен бяха затворени в домовете си. Първите рецепти бяха на десерти, които те най-много обичаха да си похапват, когато ми идваха на гости. Така се родиха каналите Sofistic Bakes в Instagram и TikTok.И накрая за музиката, макар че за София тя винаги стои на първо място. Наскоро тя представи на живо пред варненска публика авторските си песни в нови аранжименти заедно с Чавдар Гочев (китара) и Веселин Атанасов (клавишни). И макар че тримата се събират специално за това представяне, още след първата репетиция разбират, че ще продължат да работят заедно. Идеите идват една след друга и една от тях е двамата с Чавдар да започнат да композират заедно музика. В момента София работи върху нови песни, които ще бъдат завършени именно с тези музиканти.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се събраха на плажа в "Аспарухово" за Джулая

Десетки се събраха на плажа в кв. "Аспарухово", за да посрещнат първото юлско слънце. Последователи на традицията Джулай морниг или Джулая, както е по-популярен празникът, споделиха, че изживяването е прекрасно, зашото обединява хората. Някои чакаха цялата нощ, а други дойдоха специлано за изгрева. Снимки:Румен Сарандев

публикувано на 01.07.22 в 11:11

Шоу ревю "Истински жени" тази неделя на Римските терми във Варна

Тази неделя (3 юли) от 18.00 часа Римските терми във Варна ще се превърнат в модна сцена. На територията на един от най-атрактивните туристически обекти у нас ще се проведе шоу ревю "Истински жени", в което ще бъдат представени авторски рокли и бижута на Анета Драганова и Ваня Колева. Анета Драганова е позната на варненци последните години със..

публикувано на 01.07.22 в 10:59

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево

Национален фестивал на лавандулата започва от днес в Генерал Тошево . Събитието се провежда за осми път, като първото му издание е през 2014 година. Неговата цел е да популяризира модерното земеделие в България и по-специално сектор етерично-маслени култури. Повод за създаването на Националния фестивал на лавандулата е безспорната лидерска..

публикувано на 01.07.22 в 10:50

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора

Младежи от Варна ще преминат обучение, свързано с превенцията на трафика на хора, след реализацията на проект с участието на България, Северна Македония, Румъния, Малта и Канада-това съобщи Веселина Димитрова- координатори на проекта за Висшето училище по мениджмънт в морската столица. Жертвите на трафик са основно млади хора от бедни райони,..

обновено на 30.06.22 в 16:12

Какво привлича турските туристи в България?

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации  е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка. В последно..

публикувано на 30.06.22 в 12:04

Родители и ученици искат по-достъпен език в учебниците, сочи проучване

Твърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище. Изводите са от национално изследване на „Галъп интернешънъл Болкан“, проведено по поръчка на Министерството на..

публикувано на 30.06.22 в 11:48
Александър Иванов

Съвременният политически лидер е мотивиран от лични интереси, според учител от Варна

Политическото лидерство е тема, която е вълнувала човечеството и ще продължава да го вълнува, смята Александър Иванов, учител по философия в Хуманитарната гимназия във Варна. По неговите думи в момента светът търпи много сериозни трансформации в това, че съвременните лидери не изпълняват и не изпълват съдържанието на самото понятие „лидер“...

публикувано на 30.06.22 в 10:41