Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Хосен: Да празнуваме чрез езика на хармонията

Проф. Марио Хосен
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Чрез езика на изкуството, искаме да покажем, че Европа е обединена. Това каза в интервю за Радио Варна артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ проф. Марио Хосен. Обединението проф. Хосен го обяснява и с избора на музикантите, които са подбрани и по-късно поканени да музицират на варненските сцени. „Нашият организационен тийм усети значимостта да определим фигура, която да е обединяваща за посланието, което има един такъв голям фестивал като „Варненско лято“. Поканихме маестро Микола Дядюра, който е главен диригент на Националната филхармония на Украйна, емблематична фигура! Беше едно добро стечение на обстоятелствата, че точно в този период – на откриването на фестивала, той беше свободен и прие с огромно удоволствие поканата ни“, разказа артистичния директор на ММФ „Варненско лято“.

Като много интересна определи програмата на тазгодишния ММФ „Варненско лято“, артистичният му директор. Идеята при подбора на произведенията и музикантите е била да се покаже, „че на един фестивал хората празнуват... Фестивалът е събитие, което не може да се случи ежедневно“. Проф. Хосен припомни, че през цялата година има великолепни концерти във всички европейски културни центрове, включително и във Варна, но че „в случая организираме, правим нещо, което е трудно реализируемо в същността си – постигането на една симбиоза между музикантите на варненската опера и представителите на националната филхармония на Украйна.“

Традицията фестивалът да бъде открит с рапсодия „Вардар“ ще бъде спазена, като солист ще бъде самият артистичен директор на ММФ „Варненско лято“. „Подбрал съм рядко изпълнявана версия на музикалното произведение, но любима на Панчо Владигеров“, обясни проф. Хосен.

В програмата на откриването на фестивала /25.06.2022 г., 20.00 ч., Държавна опера - Варна/ е включен и тройният концерт за цигулка и виолончело на Бетовен.

Солисти ще бъдат легендата на корейската цигулкова школа - Донг Сук Канг, австрийският пианист Флориан Крумпьок – високо ценен интерпретатор на Бетовен, както и българската виолончелистка, професор във Виенския частен музикален университет Лилия Байрова – Шулц. На публиката при откриването ще бъде представена и творба на Дворжак - Симфония №9 „Из Новия свят“.

„Няма нищо по-хубаво от това да празнуваме откриването на фестивала „Варненско лято“ чрез езика на хармонията; чрез гостите от Украйна, с което показваме, че ние творим с надеждата за една обединена Европа, в която да живеем всички заедно в мир. Руските артисти също са част от тази обединена Европа. Неслучайно заключителният концерт на „Варненско лято“... през октомври /с една много интересна програма/ ще бъде под палката на диригента на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и със солист – една наистина голяма фигура на руското изпълнителско изкустро, пианистът Александър Гиндин“, разказа Марио Хосен. Той припомни, че Александър Гиндин е пианист, канен от най-значимите европейски фестивали, включително от ВВС proms. Ние от фестивала „Варненско лято“ не правим разлика между музикантите. Руските творци са винаги добре дошли, те са част от европейската култура. Надявам се цялата тази лудост на политиката да намери някакво решение. В момента най-трудно в света е за украинските и руските творци“, смята още Хосен.

Радио Варна припомня, че Международният музикален фестивал “Варненско лято” e първият музикален фестивал в България. Основан е през 1926 г., непосредствено след официалното откриване на Морските бани във Варна. Емблематични личности от тогавашното варненско общество, между които композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите в страната народни музикални тържества, които впоследствие се превръщат в най-големия Международен музикален фестивал в България.

Откриването на тазгодишното издание е утре, 25 юни, от 20 ч. на Основна сцена в Драматичния театър.

Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна традиционно е домакин на този концерт, към него тази година ще се присъединят и гост-музиканти от Украинската националната филхармония в Киев.

В звуковия файл можете да чуете още какво каза Марио Хосен пред Кремена Георгиева:
По публикацията работи: Веселина Божинова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Панайотов: Фалшиви фарове има по Черноморието

18 август е Международният ден на морските фарове. Денят се отбелязва за първи път в Шотландия през 1994 г. Няколко години по-късно над 450 фара в 50 страни по света подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята на фаровете в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете. 18 август -..

публикувано на 18.08.22 в 08:54

Не се очаква поскъпване на храните поне до края на лятото

След пикa при цените на хранителните продукти в България през пролетта, от юни насам се наблюдава запазване на равнищата. Това се дължи на добрата реколта от зърно у нас и по света, която успокои цените на пшеницата, царевицата и фуражите , каза за Радио Варна председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.  "..

публикувано на 17.08.22 в 11:07

Антоний Моралийски - шампионът по плуване, който плува успешно и в дълбоките води на медицината

Срещаме Ви с един млад и успешен варненец - шампионът по плуване и студент по медицина в Медицинския университет Антоний Моралийски. Той е състезател по плуване в КПС "Астери" и е носител на множество отличия от държавни първенства и различни турнири, а преди броени дни триумфира в 82-то издание на маратона "Галата-Варна". В предаването "Новият ден" в..

публикувано на 16.08.22 в 09:10
к.д.п. Борислав Арнаудов

Борислав Арнаудов: Варна е най-красива в моето детство

Статуя от бронз на стария капитан трябваше да бъде поставена на Морска гара в Деня на Варна.  Художественото оформление на Ансамбъла е поверено на скулптора Венцислав Марков. Инициатор е к.д.п. Борислав Георгиев Арнаудов, председател на УС на Фондация „Старият капитан разказва“. Всичко е готовото по отношение на скулптурната..

публикувано на 15.08.22 в 09:04

Мюзикълът "Красавицата и Звярa" с национална премиера във Варна тази вечер

Първа постaновка на професионална сцена в България на мюзикъла „Красавицата и звяра“, създаден по анимационния филм на Дисни, а след това и по едноименния игрален филм. Според историята на мюзикъла, най-голямото предизвикателство е било пренасянето на героите от филма на сцената с живото изкуство. Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, а диригент..

обновено на 12.08.22 в 10:33

РИОСВ ще глоби Община Варна за кризата с отпадъците

На Община Варна ще бъде наложена санкция от 3 до 10 000 лева заради кризата с боклука. Това каза Ерджан Себайтин, директор на РИОСВ-Варна. Най-големи нарушения в сметопочистването са констатирани в районите "Одесос" и "Приморски".  Поискали сме от община Варна  да ни се предостави информация на какво се дължи това замърсяване в града. Това каза в..

публикувано на 11.08.22 в 08:58

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна.  Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с..

обновено на 10.08.22 в 20:25