Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Варненци на проверка за правопис в кампанията "Бъди грамотен"

2
Снимка: www.lifebites.bg

За девети пореден път Варна ще бъде домакин на правописен маратон от националната кампания „Бъди грамотен“. На 25 юни (събота) на входа на Морската градина от 16 до 19 часа всички желаещи ще могат да проверят правописните си умения. Организаторите са подготвили кратки тестове за всички възрастови групи. Тези, които се справят без грешка, ще получат награди. За всички участници са предвидени безплатни правописни консултации, а за най-малките ще има забавни игри, свързани с буквите, четенето и правилното писане. Инициативата "Бъди грамотен" се организира от Академика БГ с финансовата подкрепа на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.


По публикацията работи: Димитрина Дончева

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Нордкап - най-северната точка на Европа

Да кръстосваш Европа на две колела

Да кръстосва Европа с мотор е страст и хоби на 58-годишния пътешественик Емил Герчев от повече от 10 години насам. На 42 години взима книжка категория "А" и оттогава забравя за автомобила. „12 000 километра без два“ на две колела любителят на високите скорости изминава за 35 дни през юни и юли тази година и постига поредната си цел - стига до..

обновено на 18.08.22 в 17:53

Полиция и прокуратура са сезирани за отровени с антифриз животни в Балчик

За второ поредно лято в Балчик имаме случаи на отровени котенца с антифриз, алармираха от сдружение „Малките големи“. От неправителствената организация заявиха, че са сезирали полиция и прокуратура, за да се вземат всички законови мерки това да спре, а виновните да бъдат наказани, още повече че метиловата течност може да убие не само дете, но и..

публикувано на 18.08.22 в 14:29

Ден на отворените врати на Фара край Шабла

Ден на отворените врати на Фара край Шабла ще се проведе днес. Инициативата е по повод Международния ден на морските фарове. Фарът на Шабла е най-старият по българското Черноморие и е най-източната точка на страната ни. В началото на 2022 година той беше основно ремонтиран. Фарът край рибарското селище Кариа, близо до Шабла, е построен през..

публикувано на 18.08.22 в 09:54

„Най-дългата вечеря на плажа“ тази събота в Аспарухово

Осмото издание на „Най-дългата вечеря на плажа“ ще се проведе тази събота (20 август) във Варна. По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж. Богатата музикално-артистична програма ще стартира в 19.00 часа и ще продължи чак до 23.30 часа. Събитието се организира от район „Аспарухово“ с финансовата подкрепа на Община Варна под мотото..

обновено на 18.08.22 в 07:22
Фарът на Морска гара - Варна

18 август - Международен ден на морските фарове

18 август - Денят на фаровете се отбелязва за първи път в Шотландия през 1994 г. 20 години по-късно над 450 фарове в 50 страни по света подкрепят инициативата , която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете. Съоръженията с форма на кула обозначават морските..

публикувано на 18.08.22 в 07:10

Представят зрелищния спектакъл "Летящият Бах" във Варна

Световни шампиони по брейк пристигат във Варна със зрелищно шоу по музика на Йохан Себастиан Бах.  Представлението ще бъде на 20 август от 20,30 ч. в Летния театър. Спектакълът „Летящият Бах“ е носител на специалната награда на престижните отличия Echo Klassik. Той представя единствена по рода си сценична версия на „Добре темперирано пиано“ от..

публикувано на 17.08.22 в 11:30

Във Варна изследват начина на общуване между делфините

Екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ Варна изследва комуникацията, която издават делфините. Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив. Целта е да запишем дългосрочно звуците, които издават дивите делфини, които са на свобода, каза за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ и един от хората в проекта за..

публикувано на 17.08.22 в 06:21