Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Варненски учени работят по проект за цифров двойник на Световния океан

| обновено на 06.07.22 в 07:16

Варненски учени от Техническия университет (ТУ) работят заедно с още 55 партньори от 18 държави на 3 континента по проект за цифров двойник на Световния океан. Това съобщи за Радио Варна проф. Тодор Ганчев, зам.-ректор на ТУ.

Проектът се нарича ILIAD /"Илиада"/, по него се работи от февруари 2022 г. Той обхваща пет морета и Северния Атлантик. Варненският екип разработва концепцията за създаване на цифров двойник на Варненския залив, плавателните канали към Варненското езеро и пристанище Варна. От ТУ Варна ще създадат прототипни технологии, които използват добавена реалност и автоматично оценяване на риска. Целта е да се подпомогне корабоплаването при неблагоприятни метеорологични условия.

Сензори в реално време ще замерват и показват данните от околната среда, пояснява Ганчев.

3D моделът на морето пресъздава всички течения, ветровете и посоките им (т.нар. Роза на ветровете), шумът и пр. фактори, като всички те ще се управляват посредством AI (изкуствен интелект).

В началото на юни, ТУ Варна беше домакин на третото издание на BIA-2021 Международна конференция по биомедицински иновации и приложения, която представи оригинални разработки в областта на биоелектрониката и иновациите в биомедицинското инженерство, приложения на т.нар. интелигентен  (smart) текстил, иновативните материали в биомедицината, изкуствения интелект.

Не малка част от тях се създават в първата у нас научно-изследователската лаборатория по изкуствен интелект (AI), разположена в университета.

Т.нар. умен (smart) текстил е бъдещето, разказва още проф. Ганчев. На практика, това е текстил, в който се вграждат сензори, които замерват моментното състояние на човек. Дрехи от подобен текстил могат да се използват от спортисти, работещи във високорискови професии като пожарникари, военни, медици и др.

Още за иновативните разработки и проекти на варненските учени в областта на биомедицината и биоинженерството, колко близо или може би далеч сме от утопичния свят на "Матрицата" или колко интелигентни системи можем да понесем като цивилизация, чуйте в звуковия файл.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елха от книги "израсна" в Балчик

Двуметровата елха от книги в Библиотеката при НЧ „Паисий Хилендарски – 1870 ” в Балчик вече се радва на огромен интерес. Тя е изградена от над 450 тома, различни по формат и тематика. Целта на библиотекарите е по един нестандартен начин да разкрият богатството на книжния фонд. Освен това предлагат на всички потребители на Библотеката..

публикувано на 08.12.23 в 18:14

Служители на ВМС организираха благотворителен коледен базар

Традиционният коледен базар на Военноморските сили се проведе за поредна година. Военнослужещи и цивилни служители приготвиха и представиха различни кулинарни специалитети и ръчно изработени сувенири. Базарът беше открит от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който призова присъстващите да бъдат милосърдни и състрадателни..

публикувано на 08.12.23 в 15:58

Общината предоставя временно микробус и автобус за училището за незрящи в кв. „Аспарухово“

Община Варна реши проблема с транспорта на децата от Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Това стана след предприети действия от кмета Благомир Коцев и зам.-кмета Павел Попов, съобщават от общинския пресцентър. Учебното заведение се намира в кв. „Аспарухово“, което налага децата да ползват транспорт..

публикувано на 08.12.23 в 15:17

С аромат на Канела в РеБонкърс през почивните дни

Музика, забавления, работилници, коледни вкусотии – това са само част от изненадите, очакващи варненци и гостите на града в първото издание на „Канела фест“, който ще се проведе тази събота и неделя от 11.00 до 23.00 часа в младежкото пространство за култура РеБонкърс.   Освен традиционните за един коледен базар неща, организираторите са..

публикувано на 08.12.23 в 08:55
Велина и Стоимен

Студенти съчетават медицина и изкуство

В навечерието на 8 декември студенти от Медицинския университет във Варна съвмество с лекари от ДКЦ-5 представиха литературно четене и изложба. Събитието бе посветено на творческите интереси и вдъхновения на студенти и лекари. Идеята се заражда след посещението им на Световния конгрес на лекарите писатели във Версай миналата година...

публикувано на 08.12.23 в 07:00

Европейския облик на Варна преди век представя календарът "Стара Варна" за 2024 година

Новото издание на календара "Стара Варна" за 2024 година носи името „Стара Варна, Европа, 100 години преди“. То беше представено вчера в едноименния музей в центъра на града. Красиви градски панорами от 20-те години на миналия век, честване на Трифон Зарезан в легендарната кръчма „Гъмза“, строителството на хотел „Мусала“, откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:10

Община Варна организира Коледни фолклорни концерти

Коледни фолклорни концерти ще се проведат на 7 и 8 декември от 17 часа на площад „Независимост“ във Варна. Програмата  е посветена на зимните празници и обредния календар. Организатор на събитието е Община Варна. В концертите участват певци, музиканти и танцьори от Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, фолклорен ансамбъл „Гергана“ и..

публикувано на 07.12.23 в 15:22