Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков отхвърля руския ултиматум

Снимка: Министерски съвет

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви ,че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

Днес се намираме на исторически вододел. Няма да допуснем България да тръгне в грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат, няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх. Нищо не е по-важно от просперитета на България, каза премиерът в оставка Кирил Петков в изявление.

Той призна за различия с БСП по международните въпроси и за личностни различия с част от депутатите на ИТН. Призова за обединение, защото просперитетът на България е на първо място, но в думите му имаше изключения.

  „Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски”. Всички освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути. Но всички други трябва да се обединим с ясни определени задачи, които трябва да свършим в следващите 6 месеца.“

  В планът за управление на държавата в следващите 6 месеца той настоява за законови промени. Призова за борба с мафията, за разследване на главния прокурор и оглавяване на антикорупционната комисия от Бойко Рашков.

  „Трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори, които имат изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани. Ние трябва да променим закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Ние трябва да приемем 22-та законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояването на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Ние трябва да завършим стратегическия план за българското земеделие и 16 милиарда да отидат при българските земеделци. Ние трябва да довършим енергийната диверсификация. И трябва да направим една държавна агенция по горите, която да включва и агенцията по горите и предприятията, които в момента управляват горските фондове, така че да прекъснем един път за винаги дървесната мафия.“

 Кирил Петков приканва всички членове на „Продължаваме промяна“ заедно с техни съмишленици и коалиционни партньори да извършат тези задачи и да завършат борбата до край.

По публикацията работи: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избраха врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод

Светият Синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква, съобщи  говорителят на Синода Старозагорският митрополит Кипиран Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Той трябва да се организира и проведе в рамките на следващите 4 месеца. 9 от 13..

публикувано на 19.03.24 в 10:54

Над 700 хиляди лева са изплатени за социални услуги във Варна за януари и февруари

След приемането на Бюджет 2024, Община Варна е изплатила финансови средства в размер на над 700 хиляди лева за социалните услуги в града, съобщиха от пресцентъра на администрацията. " Тези плащания бяха за месеците януари и февруари, защото знаем колко е важно тези услуги да са гарантирани за хората през зимата", поясни  заместник-кметът с ресор..

публикувано на 19.03.24 в 10:38

Бул. "Христо Смирненски" в района на Цветния квартал - труден достъп, пръст, камъни и шум (СНИМКИ)

Продължава ремонтът на булевард „Христо Смирненски“ във Варна в района на Цветния квартал. Камари с пръст и камъни, тръби и строителни отпадъци задръстват района край булеварда. Живеещите там от месеци са подложени на непрекъснат шум. Прахолякът е навсякъде. Алтернативната отсечка за автомобилния трафик е претоварена. " Страшно е -..

публикувано на 19.03.24 в 10:25
Христо Иванов

Христо Иванов: Днес да сме реалисти, към момента няма съгласие за кабинет

Към 9 часа тази сутрин само един от съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов е пристигнал в парламента за преговорите за съставяне на кабинет между двете основни политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.  "Днес да сме реалисти", бе лаконичен пред журналисти той. От думите му стана ясно, че на срещата снощи, продължила до 21..

публикувано на 19.03.24 в 09:38

Живеещи на улица "Латинка" пресичат рисковано натоварен булевард заради затруднен достъп до светофар

Заради паркирали автомобили по тротоара е затруднено пресичането на улица "Латинка" във Варна. С този проблем се бори варненецът Димитър Иванов, ангажирал се да сезира редица отговорни институции с надеждата той да бъде разрешен. Тротоарът се използва за временен "паркинг" за автомобили, тъй като в района има няколко автосервиза и гумаджийница...

публикувано на 19.03.24 в 09:35

Международният валутен фонд ще представи резултатите от прегледа на българската икономика

Ръководителят на редовната мисия на Международния валутен фонд Жан-Франсоа Дофен ще представи резултатите от прегледа на българската икономика и финансова система. Мисията на фонда започна на 6 март и приключва днес, но Дофен вече беше изслушан в ресорната парламентарна комисия. Там той акцентира върху вече представяна през годините теза, че е..

публикувано на 19.03.24 в 09:29

Затваря пазар "Калин" в кв. Аспарухово

Пазар „Калин“ се намира в началото на квартал Аспарухово от близо 20 години. С него са свикнали както хората, които живеят в района, така и самите търговци. Съвсем скоро търговците получават предизвестие, че трябва да освободят помещенията и договорите им са прекратени. Причината е, че собственикът на терена, върху който е разположен пазара, не..

публикувано на 19.03.24 в 08:30