Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Петков отхвърля руския ултиматум

Снимка: Министерски съвет

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви ,че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители.

Днес се намираме на исторически вододел. Няма да допуснем България да тръгне в грешната посока, няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства, няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат, няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх. Нищо не е по-важно от просперитета на България, каза премиерът в оставка Кирил Петков в изявление.

Той призна за различия с БСП по международните въпроси и за личностни различия с част от депутатите на ИТН. Призова за обединение, защото просперитетът на България е на първо място, но в думите му имаше изключения.

  „Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа „Магнитски”. Всички освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути. Но всички други трябва да се обединим с ясни определени задачи, които трябва да свършим в следващите 6 месеца.“

  В планът за управление на държавата в следващите 6 месеца той настоява за законови промени. Призова за борба с мафията, за разследване на главния прокурор и оглавяване на антикорупционната комисия от Бойко Рашков.

  „Трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори, които имат изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани. Ние трябва да променим закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. Ние трябва да приемем 22-та законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояването на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Ние трябва да завършим стратегическия план за българското земеделие и 16 милиарда да отидат при българските земеделци. Ние трябва да довършим енергийната диверсификация. И трябва да направим една държавна агенция по горите, която да включва и агенцията по горите и предприятията, които в момента управляват горските фондове, така че да прекъснем един път за винаги дървесната мафия.“

 Кирил Петков приканва всички членове на „Продължаваме промяна“ заедно с техни съмишленици и коалиционни партньори да извършат тези задачи и да завършат борбата до край.

По публикацията работи: Алекзандър Ковачев, стажант-редактор
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Голям пожар на пътя Варна - Бургас, отклониха движението

Голям пожар е възникнал на пътя Варна- Бургас. Движението е отклонени, съобщават от МВР-Варна.  Маршрутът, по който се пренасочва автомобилния трафик е: Републикански път III 904 -  с.Старо Оряхово, гр.Долни чифлик, гр.Дългопол / Айтоски проход/. Промяната ще бъде в сила до окончателното подсигуряване на участъка за безопасно преминаване.

публикувано на 08.08.22 в 17:31

15 пъти месечно се транспортират едрогабаритни отпадъци във Варна

15 пъти месечно специализирани автомобили на сметопочистващите фирми извършват транспортиране на едрогабаритни отпадъци /ЕГО/ до 1,5 м3, поставени до съдовете за битови отпадъци. Гражданите могат да изхвърлят шкафове, дивани, матраци, фотьойли, кресла, столове, маси, мокети, килими и др. Необходимо е едрогабаритните отпадъци да бъдат поставени един..

публикувано на 08.08.22 в 17:25

Разрешиха екстрадицията на руснака, изгорил паспорта си във Варна

Варненският Окръжен съд допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей А., който изгори паспорта си пред Генералното консулство на Русия във Варна. В страната си мъжът е издирван от властите. Там е разследван за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Обвинен е, че като директор на дружество се е сдобил с данните за..

публикувано на 08.08.22 в 17:07

Българи, руснаци и украинци на протест във Варна против екстрадирането на руснак, изгорил паспорта си

Българи, руснаци и украинци излязоха на протест пред съдебната палата на Варна, където съдът разглежда искане на руската държава за екстрадирането на руския гражданин Алексей Алчин, който от пет години е в страната ни, защото пред сградата на Генералното консулство на Русия е изгорил паспорта си. Според протестиращите, ако съдът одобри..

публикувано на 08.08.22 в 15:34

Нова автобусна линия за Добрева чешма и Телевизионната кула

Нова автобусна линия ще обслужва живеещите в селищните образования „Телевизионна кула” и „Добрева чешма” край Варна. Това решиха днес съветниците от постоянната комисия по „Транспорт” към Общинския съвет. Създаването на новата автобусна линия се налага заради отказа на превозвача от Община Аксаково, който обслужва тези райони, да признае превозните..

обновено на 08.08.22 в 14:36
Българска агенция по безопасност на храните

Кибератака към сайта и сървърите на БАБХ

Кибератака към сайта и сървърите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя е установена на 6 август 2022 г. и към момента не е възможно да се използва пълният набор от функционалности и услуги, предоставяни от БАБХ. Работи се за възстановяване на електронните услуги, уточняват от Агенцията. Кибератаката не оказва влияние върху..

публикувано на 08.08.22 в 14:35

Предстоят промени в транспортната схема на Варна

Комисията по транспорт одобри промени в транспортната схема на Варна, съобщиха от Варненския общински съвет. С една от тях ще бъде разрешен проблема с превоза на пътници по линии №26, 27 и 28, чиито превозните документи не се признават от оператора Ченсфилд-55“ ЕООД. За целта Комисията за разработване на маршрутните разписания към Община Варна..

публикувано на 08.08.22 в 13:11