Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На прага на нова Ковид-вълна: Експерти призовават за често проветряване на помещенията

Снимка: pixabay

Войната с вируса на Ковид във въздуха е загубена. Две години след началото на пандемията, светът все още не използва едно от най-ефективните си оръжия срещу Ковид – правилното проветряване на обществените пространства, предупреждават експерти.

В момента светът е постигнал „крехък мир“ с Ковид, казва Антоан Флахо, директор на Института за глобално здраве към Женевския университет.

„С надеждата да спрем вълните на пандемията и да намалим смъртността, трябва да се ограничим нивото на заразяване, - нещо, с което ваксините не могат да се справят", казва Флахо пред АФП. „Затова на света му е нужна нова фаза в борбата с вируса: подобряване на качеството на въздуха в помещенията.“

Ковид се предава предимно по въздуха. Пренася се чрез големи капчици или фини аерозоли, когато заразеният човек диша - и още по-мащабно, когато говори, пее или крещи.

В затворено или лошо проветряемо помещение тези аерозоли могат да останат във въздуха, като значително увеличават риска от инфекция.

Въпреки че към момента СЗО приема, че Ковид може да се предаде от човек на човек в рамките на два метра както чрез капчици, така и чрез аерозоли, все още няма единно становище по отношение на предаването на вируса на закрито.

Екип от изследователи от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Университета в Бристол прегледаха 18 проучвания в няколко страни за предаване по въздуха. В изследване, публикувано тази седмица, те установяват, че хората могат да се заразят дори и когато са на повече от два метра разстояние.

Флахо призова правителствата да въведат задължително проветрение на обществените пространства, като се започне с училища, болници, обществен транспорт, офиси, барове и ресторанти.

„Точно както започнахме да филтрираме и пречистваме питейната вода в домовете в началото на 1900 г., би било хубаво някои домакинства да се оборудват с пречистватели на въздуха“, съветва експертът.
По публикацията работи: Ваня Славова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Регионалният министър: Ще направим всичко необходимо да завършим интерконектора с Гърция максимално бързо

Ще се направи всичко необходимо, за да бъде завършен интерконекторът с Гърция, заяви на брифинг служебният регионален министър арх. Иван Шишков. Той се среща днес с участниците в строителството на междусистемната газова връзка, предаде БГНЕС. От първия си работен ден новото правителство се занимава с това докъде е стигнало строителството на връзката...

публикувано на 08.08.22 в 11:16

Четирима моряци от кораба "Рожен" се прибраха във Варна

Капитанът на кораба "Рожен" Кирил Карапанов, третият помощник - капитан и двама мотористи, са се прибрали във Варна рано тази сутрин, съобщи кап. Александър Калчев, изпълнителен директор на параходство БМФ. Очаква се по-късно те да дадат пресконференция. Припомняме, че корабът "Рожен" напусна с конвой, заедно с други кораби, украинското..

публикувано на 08.08.22 в 11:03

Одобриха типови договори за управление на общинските дружества във Варна

Постоянната комисия по „Собственост и стопанство” към Общински съвет-Варна одобри типови договори за възлагане на управлението на общинските търговски дружества .   Причината се промени в Закона за публичните предприятия, уточни по време на днешното заседание председателят на местния парламент Тодор Балабанов : "Проведохме конкурси за избор..

публикувано на 08.08.22 в 10:58

Рогачево на протест за нов водопровод и питейна вода

Жители на крайморското село Рогачево в област Добрич излязоха на протест заради липса на редовно водоподаване в населеното място. Само за това лято при тях се отчитат 12 абсолютно сухи дни...Без капка вода от чешмите.  Желанието на местните хора е за постоянно решаване на проблема, който бележи тяхното съществуване, с периодично безводие..

публикувано на 08.08.22 в 10:45

ЦИК: Има достатъчно машини за гласуване

Необходимият брой машини за провеждане на изборите са налични още от миналата година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласуване. Това заяви пред бТВ председателят на ЦИК Камелия Нейкова, предаде БГНЕС. Тя добави, че към настоящия момент няма необходимост да бъдат доставяни нови машини. „На предходните избори имаше секции, където в..

публикувано на 08.08.22 в 10:02

В село Рогачево на протест заради безводие

Жители и гости на балчишкото село Рогачево излязоха на протест . Те блокираха за кратко пътя за курорта Албена за да изкажат изкажат своето недоволство от нередовното водоподаване в селото като това лято е имало период от 12 дни без вода. ВиК несгоди тормозят жителите на балчишкото село Рогачево Протестиращите настояват за трайно, бързо..

публикувано на 08.08.22 в 06:44

Адреси без ток на 8 август

В периода 08.08.2022 - 10.08.2022 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Провадия – ул. Св. Св. Кирил и Методий, ул. Гроздьо Желев, ул. Никола Вапцаров, ул. Черказка, ул. Христо Ботев. На 08.08.2022 от..

публикувано на 08.08.22 в 06:10