Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

К.д.п.Денчо Добрев: БМКЦ-Варна организира курсове за моряци и при един желаещ

15
К.д.п.Денчо Добрев
Снимка: личен архив

Редовно провеждане на всички квалификационни курсове за моряци през цялата година и без прекъсване, поради набиране на хора, провежда Българският морски квалификационен център /БМКЦ/ във Варна. Това заяви в предаването „Новият ден“ новият изпълнителен директор на центъра к.д.п. Денчо Добрев. Той представи своята визия за развитието на центъра, като подчерта, че дори и един човек да заяви желание за обучение, ще бъде проведен курс. До сега се налагаше моряците да чакат да се събере група с определен брой хора, за да се проведе курс, но вече не е така, категоричен е капитан Добрев.

БМКЦ има много добра материална база и симулаторът е много добър, но се нуждаем от неща свързани с практическите упражнения на полигон, като нови системи за комуникации, защото при нас всичко трябва да отговаря на стандартите като за кораб, каза още кап.Добрев.

Той допълни, че интерес към обучението в центъра проявяват моряци от цял свят и за повишение на квалификацията си в БМКЦ заявка са дали моряци от Бангладеш, Холандия, водят се преговори и с Нигерия. Редовно на курсове в центъра се явяват и моряци от Италия и Сърбия.Четири кораба има в активите на БМКЦ – двата ферибота „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“ , учебният ветроходен кораб „Калиакра“ и пасажерският кораб „Атанас Димитров“.

УВК „Калиакра“ е с удължен клас до края на август, но плаване няма да бъде извършвано, защото е планирано да се направи класов ремонт на ветрохода. БМКЦ не може да поддържа кораба в добро състояние и да участва плавателният съд в регати, както преди години, обясни кап. Добрев и допълни, че целево финансиране за „Калиакра“ от държавата няма. Ремонтът, който сега ще бъде извършен ще е на стойност близо 100 000 лева, осигурени от центъра.


Фериботът „Героите на Севастопол“ е на плаване под ръководството на Параходство БМФ и извършва курсове от Варна до Поти.

Фериботът „Героите на Одеса“ вече три години стои вързан във фериботния терминал в Белослав. При него корпусът е добре, но всички системи, които се ползват на кораба, с годините се развалят. БМКЦ няма финансовата възможност да поддържа кораба в добро състояние, обясни кап. Добрев и допълни, че по негови груби сметки един първоначален ремонт на кораба ще струва най-малко към 3 милиона лева.

Капитан Добрев определи ситуацията със състоянието на пасажерския кораб „Атанас Димитров“ като „плачевна“. Корабът е вързан вече 7 години в трети канал и според директора на БМКЦ възстановяването му е невъзможно. За този кораб е възможна приватизация или да отиде за старо желязо, допълни кап. Добрев.


Капитан Денчо Добрев е роден през 1978 г. в Горна Оряховица. Завършва средно образование в Математическата гимназия във Варна. Има магистърска степен от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ със специалност "Корабоводене". Магистър по икономика с придобита квалификация по „Логистичен мениджмънт“ от ИУ-Варна. Започва кариерата си в Параходство БМФ, след което продължава в кипърската компания „Uniteam Marine“. Започва работа в БМКЦ като хоноруван преподавател през 2010 година. Назначен е за ръководител на отдел „Учебна дейност“ в центъра през 2021 година. От 2022 г. вече е изпълнителен директор на БМКЦ.


Всички снимки в публикацията са на БМКЦ-Варна.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заоблачаване и превалявания във вторник

Днес облачността ще е значителна, с превалявания. На повече места и по-интензивни краткотрайни валежи ще има следобед и вечерта. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен, следобед на места, главно в Югоизточна България и по Южното Черноморие, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури на повечето места ще са по-ниски..

публикувано на 27.09.22 в 05:55

42 са новите случаи на ковид във Варненска област

За последното денонощие новите случаи на коронавирус във Варненска област са 42 , показват данните на Единния информационен портал. Двуседмичната заболеваемост в цялата област е 84 болни на 100 хиляди население. В Добрич и областта новите случаи са 4, а в Бургаска област – 22. В цялата страна новозаразените са 1127, положителни са почти 15%..

публикувано на 27.09.22 в 05:52

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна в дните от 28 до 30 септември

Започва поредна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, съобщиха от дирекция „Екология и опазване на околната среда“ към Община Варна. В дните от 28 септември 22 г. до 30 септември 22 г. ще бъдат разположени мобилни събирателни пунктове на четири локации във Варна.  Гражданите ще могат да предават безвъзмездно следните видове..

публикувано на 26.09.22 в 17:15

Във Варна пристигнаха бюлетините за вота на 2 октомври

Общо 405 000 хартиени бюлетини за предстоящите парламентарни избори пристигнаха днес във Варна. 300 000 са осигурените бюлетини за град Варна.  Те ще бъдат съхранявани под охрана в районните администрации във Варна и в общините от областта. В Община Варна са образувани 407 избирателни секции. В 394 от тях ще се гласува с машини.  Снимки: Румен Сарандев..

публикувано на 26.09.22 в 16:30
Никола Стоянов

Никола Стоянов: Износът ни за Бавария надхвърля рекордните 1 млрд. евро

Износът на български стоки за федерална провинция Бавария през 2021 г. надхвърли 1 млрд. евро , което е рекорд в двустранния стокообмен. Това бе подчертано по време на среща между министъра на икономиката и индустрията на Република България Никола Стоянов и държавния министър по федералните въпроси и медиите и началник на Баварската държавна канцелария..

публикувано на 26.09.22 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Унищожени са над 170 кг храни след проверките на БАБХ по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1736 засилени проверки в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти , обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси и туристически обекти, предлагащи услугата „all inclusive“ на..

публикувано на 26.09.22 в 15:04

Над 150 семейства в Балчик с еднократна помощ за първокласници и осмокласници

Ед­нок­рат­на по­мощ от 300 лв. за уче­ни­ци, за­пи­са­ни в пър­ви и ос­ми клас в дър­жав­ни и об­щин­ски учи­ли­ща,  е одобрена до мо­мен­та на над 150 семейства в община Балчик, по­каз­ват дан­ни­те на местната дирекция „Социално подпомагане“.Кан­ди­дат­ства­не­то за то­зи вид под­по­ма­га­не про­дъл­жа­ва до 15 ок­том­ври, като до момента са се..

публикувано на 26.09.22 в 14:26