Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С тържествен водосвет и ритуал припомниха традициите по жътва в село Дропла (СНИМКИ)

8
Песните на самодейците от читалището огласиха житните ниви, а благопожеланията им към собствениците на земи бяха за берекет и здраве. „Много слънчеви дни и богата реколта“ – пожелаха жътварките от Дропла – село с прекрасна земя и невероятни стопани.
Снимка: Албена Иванова

Днес е денят, в който започва прибирането на хляба, и нека както предците ни, да се научим да „отсяваме зърното от плявата“. Народ, който тачи традициите си и помни миналото си, има бъдеще. Да си пожелаем отбелязването на жътвата да се превърне в традиционен празник за нас. С тези думи в полетата на балчишкото село Дропла местните дадоха официален старт на жътвената кампания.

Гости на дропленските земеделци, читалището и кметството бяха депутатите от Добричка област Мая Димитрова (БСП) и Хасан Адемов (ДПС), областният управител Галин Господинов, директорът на областната служба „Земеделие“ Десислава Иванова и общинската служба Таня Илиева, както и директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Илия Илиев, общински служители, съветници, жители на селото. 

Те получиха символично първи сноп, оплетен с червен конец, украсен със златна пара, който се пази за берекет.


По-добра година очакваме в центъра на Добруджа – село Дропла - каза днес на откриването на жътвената кампания арендаторът Николайчо Маринов, в чието поле първо влязоха жътвари и комбайни. „Хлябът и истинските неща стават на село. Радвам се, че тук се осъществи този хубав празник – благодарение на самодейци, читалищен секретар, кмета, събрахме много хора. Както започна с веселие жътвата, нека да я завършим още по-хубаво и щастливо, безаварийно и успешно, в мир и здраве да произведем хляба за България“ – приветства Маринов, който е и председател на НЧ "Велко Ангелов-1940" - с. Дропла. 

Димитър Димитров е председател на най-голямата кооперация в Дропла – „Устрем“, обработват 17 хиляди декара. Миналата година е дала много добри резултати – средно по около 780 кг от декар при пшеницата, при царевицата – около тон, при слънчогледа – 370 кг, а рапицата – 350 кг/дка. 140 лева е изплатената рента, която е по-висока от средната за община Балчик за м.г. – 128 лв.Сега се надяват резултатите да не са по-ниски, тъй като времето е благоприятно, но не се наемат да правят прогнози отсега.

Агрономът на земеделското дружество „Агриком“ Иван Ганев определи последните две стопански години като равностойни. Надяват се на 800-850 кг от декар при пшеницата. По думите му тази стопанска година върви по-трудно – заради поскъпването на горивата, най-вече на торовете, което оскъпява производството. Миналата година са платили около 140 лева рента на декар. „Тази година зависи как се движи изкупната цена на пшеницата, която падна. Но ако се качи нагоре, ще се отрази благоприятно на рентите“ – коментира специалистът, отговарящ за обработката на 9000 декара.

Балчишките стопани са едни от най-стриктните, пожела безаварийна година началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Антон Антонов. Той посочи, че в последните две години не са регистрирани пожари в земеделски площи, няма палени стърнища. Техниката е подновена и по-безопасна, спазват се и правилата.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ламбрин Сотиров: Варна е Царицата на Черно море

Варна е Царицата на Черно море. Тази титла тя придобива благодарение на Лигата за курорта Варна през 1925г. Онова, което мнозина не знаят е, че след Първата световна война ние излизаме не само с голямо поражение, но и с много голяма духовна рана защото имаме много жертви дадени в тази война. Това предизвиква т.нар. национална депресия. Тя е свързана и..

публикувано на 15.08.22 в 09:40

Младежи от Варна помагат на връстници в избора на професия

Как да изберем най-добрата професия за себе си? С какво трябва да се съобразим при избора си на кариерно развитие? Достатъчно ли ще бъде наученото в клас при търсенето на работа? Отговорите на тези и други въпроси ще дадат младежи от Варна, участници в "Обучително ателие по предприемачество", на свои връстници, прохождащи в света на..

публикувано на 14.08.22 в 11:34

Заради скъпия газ: Фермери торят полетата си с утайка от кафе вместо с торове

Заради пандемията и последвалата война в Украйна цените на торовете в световен мащаб са поскъпнали неколкократно, а това принуждава фермерите да търсят алтернативен начин за наторяване на земеделските площи. Заради скъпият природен газ най-големият завод за торове в света, който се намира в Германия -..

публикувано на 13.08.22 в 17:35

Празник на дантелата в Калофер

С множество прояви от днес в Калофер започна празникът на дантелата . За поредна година майсторки ще демонстрират изграждането на уникалното фино плетиво. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода..

публикувано на 13.08.22 в 15:43

Драконите са във Варна!

На площада пред градинката на "Севастопол" е разположен рекламния сет на новия сериал на НВО House of the Dragon (Домът на дракона). Сериалът е предистория на популярната сага "Игра на тронове", по романите на Джордж Р Р Мартин от поредицата "Песен за огън и лед". Действието в "Домът на дракона" ще се развиват около 200 години преди тези в Game of..

публикувано на 13.08.22 в 09:26

57 младежи прекрачиха прага на Морско училище

57 младежи и девойки прекрачиха прага на ВВМУ "Никола Вапцаров".  Те ще се обучават в шест специалности -  „Корабоводене“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически средства“, „Корабни машини и механизми“, „Кибероперации“, „Мехатроника“ и „Медицинско осигуряване“. Кандидат-курсантите - 7 момчета и 11 момичета от Варна, София, Бургас, Пловдив,..

публикувано на 12.08.22 в 16:20

"Орлово гнездо" 2 търси спасение от корените

Варна. 12 август, 2022 г. ул. "Орлово гнездо" 2 Там, където корените на дърветата повдигат смело асфалта и ваят гнезда в пода на къщите. Сигнала до Радио Варна подаде Красимир Драгнев. Репортерът ни Ваня Славова отиде на място, да провери каква е картинката. Чуйте още в репортажа: На много места в морската столица съществуват подобни..

публикувано на 12.08.22 в 16:10