Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествен водосвет и ритуал припомниха традициите по жътва в село Дропла (СНИМКИ)

8
Песните на самодейците от читалището огласиха житните ниви, а благопожеланията им към собствениците на земи бяха за берекет и здраве. „Много слънчеви дни и богата реколта“ – пожелаха жътварките от Дропла – село с прекрасна земя и невероятни стопани.
Снимка: Албена Иванова

Днес е денят, в който започва прибирането на хляба, и нека както предците ни, да се научим да „отсяваме зърното от плявата“. Народ, който тачи традициите си и помни миналото си, има бъдеще. Да си пожелаем отбелязването на жътвата да се превърне в традиционен празник за нас. С тези думи в полетата на балчишкото село Дропла местните дадоха официален старт на жътвената кампания.

Гости на дропленските земеделци, читалището и кметството бяха депутатите от Добричка област Мая Димитрова (БСП) и Хасан Адемов (ДПС), областният управител Галин Господинов, директорът на областната служба „Земеделие“ Десислава Иванова и общинската служба Таня Илиева, както и директорът на Добруджанския земеделски институт доц. Илия Илиев, общински служители, съветници, жители на селото. 

Те получиха символично първи сноп, оплетен с червен конец, украсен със златна пара, който се пази за берекет.


По-добра година очакваме в центъра на Добруджа – село Дропла - каза днес на откриването на жътвената кампания арендаторът Николайчо Маринов, в чието поле първо влязоха жътвари и комбайни. „Хлябът и истинските неща стават на село. Радвам се, че тук се осъществи този хубав празник – благодарение на самодейци, читалищен секретар, кмета, събрахме много хора. Както започна с веселие жътвата, нека да я завършим още по-хубаво и щастливо, безаварийно и успешно, в мир и здраве да произведем хляба за България“ – приветства Маринов, който е и председател на НЧ "Велко Ангелов-1940" - с. Дропла. 

Димитър Димитров е председател на най-голямата кооперация в Дропла – „Устрем“, обработват 17 хиляди декара. Миналата година е дала много добри резултати – средно по около 780 кг от декар при пшеницата, при царевицата – около тон, при слънчогледа – 370 кг, а рапицата – 350 кг/дка. 140 лева е изплатената рента, която е по-висока от средната за община Балчик за м.г. – 128 лв.Сега се надяват резултатите да не са по-ниски, тъй като времето е благоприятно, но не се наемат да правят прогнози отсега.

Агрономът на земеделското дружество „Агриком“ Иван Ганев определи последните две стопански години като равностойни. Надяват се на 800-850 кг от декар при пшеницата. По думите му тази стопанска година върви по-трудно – заради поскъпването на горивата, най-вече на торовете, което оскъпява производството. Миналата година са платили около 140 лева рента на декар. „Тази година зависи как се движи изкупната цена на пшеницата, която падна. Но ако се качи нагоре, ще се отрази благоприятно на рентите“ – коментира специалистът, отговарящ за обработката на 9000 декара.

Балчишките стопани са едни от най-стриктните, пожела безаварийна година началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Антон Антонов. Той посочи, че в последните две години не са регистрирани пожари в земеделски площи, няма палени стърнища. Техниката е подновена и по-безопасна, спазват се и правилата.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме света великомъченица Неделя

Света мъченица Неделя е родена в Мала Азия. Още от детството се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император..

публикувано на 07.07.24 в 09:11
Крепостта Овеч

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

обновено на 07.07.24 в 08:46

"Плувно лято" в Каварна

„Плувно лято – 2024 г“ се провежда в община Каварна през месец юли. Смените са четири и в тях се обучават на плувни умения деца от първи до четвърти клас от СУ „ Ст.Караджа“ и ОУ „ Й.Йовков“. Първа смяна приключи успешно с 18 деца от първи и втори клас, водени от Галя Тодорова – учител в СУ..

публикувано на 07.07.24 в 08:28

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37