Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Служители на МВР: Превърнахме се в министерство на всичките работи

Рискът, стресът и проблемите в системата на МВР бяха обсъдени на регионален форум във Варна, организиран от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).  На него бяха представени резултатите от изследвания по норвежки проект за професионалния стрес и рискът на работното място.

Един от анализираните проблеми беше лошото състояние на сградния фонд на МВР. Заместник-председателят на СФСМВР Генади Тенев и Стамен Нейчев от същата организация, дадоха примери с някои районни управления в София и Бургас.


Подобни примери бяха дадени и за служебното облекло на полицаи и пожарникари, което също беше изтъкнато като сериозен проблем.

Останалите проблеми, засегнати по време на форума бяха предпазните средства по време на пандемията и не на последно място натовареността и стреса на служителите. Често те вършат много неща наведнъж. От СФСМВР настояват да отпаднат несвойствените функции на служителите.

"Превърнали сме се в Министерство на всичките работи", беше един от коментарите по време на форума.

В рамките на проекта е била проведена и анкета сред работещите в системата на МВР за причините, водещи до демотивация. 71% от анкетираните са посочили като основен проблем заплащането. Следват слабата кадрова политика, лошите материални условия, липсата на доверие от обществото, както и намалелия с годините състав в системата на МВР.

Участниците във форума се обединиха около необходимостта от спешни реформи в системата на МВР, но това да става след задълбочен анализ, какъвто в последните години липсва.

„Всеки следващ министър прави нови реформи“, коментираха участници във форума. По думите им обаче, тези реформи са били неуспешни и неефективни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

143 години от основаването на Военноморските сили

"Трябва да се гордеем с постигнатото от Военноморските сили на България по отношение на модернизацията, военният ни флот се отличава с ясна визия, прагматизъм и реализъм по отношение на реално отчитане на ресурсите на държавата" - това заяви във Варна адмирал Емил Ефтимов-.началник на отбраната. Той присъства на официалната церемония по..

публикувано на 14.08.22 в 11:47

Цените на едро на храните отново нагоре

Цените на хранителните стоки на едро в страната са се повиши тази седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 1,03 на сто до 2,064 пункта. До началото на август ИТЦ повече от месец..

публикувано на 14.08.22 в 10:40

Отворени врати на кораби от състава на Военноморските сили

И днес варненци и гостите на морската столица могат да разгледат бойните кораби на Военноморските сили, разположени на Морска гара. Плавателните съдове  могат да бъдат посетени до 12.00 часа в неделя и следобед от 14.00 до 17.00 часа. Отворените врати за граждани са по повод 143-та годишнина на ВМС на Република България.

публикувано на 14.08.22 в 10:37

Ден на отворени врати във Военноморския музей

С Ден на отворени врати Военноморският музей във Варна отбелязва 137-ата годишнина от създаването на българския военен флот. Музеят посреща  с вход свободен  до 18.00 часа любителите на морската история, които ще могат да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция и кораб-музей „Дръзки“. Посетителите могат да видят и временната изложба..

публикувано на 14.08.22 в 10:25

Първо офицерско звание за курсантите от ВВМУ

Военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на двадесет курсанти, випускници на ВВМУ„Н. Й. Вапцаров, ” се провежда  в района на Морска гара - Варна. Церемонията е част от празничната програма на ВМС по случай 143 години от създаването на бойния ни флот. Даниела Стойнова разговаря с контраадмирал Кирил Михайлов -командир на военния..

публикувано на 14.08.22 в 09:53

В неделя ще превалява

Днес облачността ще е променлива до обяд до слънчево. През втората половина от деня ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Над отделни места главно Задбалкана и района на Странджа валежите ще са с по-интензивен характер. Ще духа слаб вятър от северозападна четвърт, който привечер..

обновено на 14.08.22 в 08:57
Затворен пазар в Мазари-Шариф след превземането от талибаните

Талибаните разпръснаха със сила протест на жени в Кабул

Талибаните в Афганистан разпръснаха със сила рядък по рода си протест на жени в Кабул, дни преди първата годишнина от завръщането на ислямската групировка на власт. Откакто завзеха властта в страната на 15 август миналата година, талибаните отмениха почти всички привилегии, извоювани от жените през..

публикувано на 13.08.22 в 16:30