Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Yes, СърФ!" #2 - Водни спортове за деца и младежи със специални възможности

На 10 юли за втори път във Варна плажът на Аспарухово ще срещне варненските деца и младежи с морето по един нов начин

За втора поредна година деца и младежи с различни възможности и потребности, както и техните семейства и възпитатели, ще се включат в “Yes, СърФ!” - събитие, което им дава възможност да се докоснат до различни водни спортове като сърф, уиндсърф, гмуркане, плуване, SUP и каяк. Спортовете и заниманията в морето имат благоприятно оздравително влияние върху децата, а сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, а също така подобрява умението за комуникация и себеизразяване. За безопасността и доброто прекарване на участниците ще се погрижат инструктори с опит и любов към водните спортове, докато на сушата ще се организират игри и творчески занимания за участниците и близките им.

Събитието е напълно безплатно и е подходящо за деца и младежи с различни форми на физически, психични, интелектуални или сетивни затруднения и техните близки и приятели. За организаторите е важно да знаят броя на участниците, както и да научат информация за тях, за да се подготви необходимата екипировка - различни видове дъски и принадлежности за адаптивен сърф, неопрени, спасителни жилетки и пособия. Затова призовават желаещите да участват да запазят своето място, като попълнят ТАЗИ ФОРМА ЗА УЧАСТИЕ до 8 юли 2022.

Организатори на "Yes, СърФ!" са Akasha Surf School, Сдружение “За теб, Образователна общност - Варна и варненската сърф общност "Young Guns". А всеки, който иска да допринесе за възможността деца и младежи със специални нужди да се докоснат до магията и силата на морето и да преживеят радост и удивление, може да подкрепи събитията "Yes, СърФ!" по банков път (Първа Инвестиционна Банка - IBAN: BG13FINV91501204080583, Сдружение "За теб"); чрез Paypal: office@foryoubg.org, основание: Yes Сърф; и като посети събитието на място и потърси дарителската кутия.

Илияна Стоилова от Akasha Surf School споделя повече за идеята, породила събитията "Yes, СърФ!":

"Yes, СърФ!" са еднодневни събития, чрез които представяме на деца и младежи богатството на морето - показваме им, че сърфът е достъпен за всички. В Akasha Surf School сме инструктори с дългогодишен опит, а от 7 години се занимаваме с хора с увреждания и специални нужди. Началото на инициативата "Yes, СърФ!" беше поставено миналата година с няколко организации от Варна, а идеята му е да разпространи водните спортове до всички хора със специални нужди, които не знаят как да достигнат до него.

Какво дават водните спортове на децата и младежите със специални нужди?

Дават им спокойствие и увереност. Родителите им ясно виждат какъв огромен потенциал притежават техните деца. А самите деца научават на какво са способни - нещо, което никога преди това не са си представяли. Всички заедно виждат с очите си един голям напредък.

Антонина Атанасова от сдружение "За теб" разкрива повече подробности за събитието на 10 юли:

На първото издание на "Yes, СърФ!" миналата година видяхме за първи път какъв е ефектът на водата върху група деца и младежи със специални нужди - деца с физически и интелектуални затруднения. А всичко започна като на шега - един ден се събрахме морски хора със сходни интереси и местните сърфисти предложиха да направим нещо за децата в града с помощта на Akasha Surf School, които имат опит в тази сфера. Няколко организации се обединихме около идеята и така се роди "Yes, СърФ!".

Какво точно представлява работата с младежите в "Yes, СърФ!"?

На всяко дете се обръща специално индивидуално внимание от инструктор по водни спортове. За голяма част от тези младежи това е първи досег до водата по този начин. Истината е, че българските плажове не са адаптирани за хора с двигателни проблеми. Но дори и за участниците, които нямат физически затруднения, а от друго естество, подкрепата във водата е много важна.

А заниманията на "Yes, СърФ!" само в морето ли са?

Категорично не - морето винаги предполага занимания и на плажа. Ще има творчески дейности на брега от всякакво естество, свързани с темата на събитието. Така че на всяко дете, което не е във водата, ще му бъде не по-малко интересно на брега.

Цялото интервю с Илияна Стоилова и Антонина Атанасова в предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от Варна помагат на връстници в избора на професия

Как да изберем най-добрата професия за себе си? С какво трябва да се съобразим при избора си на кариерно развитие? Достатъчно ли ще бъде наученото в клас при търсенето на работа? Отговорите на тези и други въпроси ще дадат младежи от Варна, участници в "Обучително ателие по предприемачество", на свои връстници, прохождащи в света на..

публикувано на 14.08.22 в 11:34

Заради скъпия газ: Фермери торят полетата си с утайка от кафе вместо с торове

Заради пандемията и последвалата война в Украйна цените на торовете в световен мащаб са поскъпнали неколкократно, а това принуждава фермерите да търсят алтернативен начин за наторяване на земеделските площи. Заради скъпият природен газ най-големият завод за торове в света, който се намира в Германия -..

публикувано на 13.08.22 в 17:35

Празник на дантелата в Калофер

С множество прояви от днес в Калофер започна празникът на дантелата . За поредна година майсторки ще демонстрират изграждането на уникалното фино плетиво. Участници от България, Франция, Хърватска, Испания, Словакия и Полша ще представят научни разработки в сферата на финото ръкоделно изкуство. Това ще стане в рамките на първата по рода..

публикувано на 13.08.22 в 15:43

Драконите са във Варна!

На площада пред градинката на "Севастопол" е разположен рекламния сет на новия сериал на НВО House of the Dragon (Домът на дракона). Сериалът е предистория на популярната сага "Игра на тронове", по романите на Джордж Р Р Мартин от поредицата "Песен за огън и лед". Действието в "Домът на дракона" ще се развиват около 200 години преди тези в Game of..

публикувано на 13.08.22 в 09:26

57 младежи прекрачиха прага на Морско училище

57 младежи и девойки прекрачиха прага на ВВМУ "Никола Вапцаров".  Те ще се обучават в шест специалности -  „Корабоводене“, „Военноморски комуникационни и радиотехнически средства“, „Корабни машини и механизми“, „Кибероперации“, „Мехатроника“ и „Медицинско осигуряване“. Кандидат-курсантите - 7 момчета и 11 момичета от Варна, София, Бургас, Пловдив,..

публикувано на 12.08.22 в 16:20

"Орлово гнездо" 2 търси спасение от корените

Варна. 12 август, 2022 г. ул. "Орлово гнездо" 2 Там, където корените на дърветата повдигат смело асфалта и ваят гнезда в пода на къщите. Сигнала до Радио Варна подаде Красимир Драгнев. Репортерът ни Ваня Славова отиде на място, да провери каква е картинката. Чуйте още в репортажа: На много места в морската столица съществуват подобни..

публикувано на 12.08.22 в 16:10
архив

За трета поредна година малки и големи ще нарисуват най-дългата рисунка във Варна

За трета поредна година варненци ще нарисуват най-дългата рисунка за празника на Варна. Всеки може да развихри въображението си и с четка в ръка и акрилни бои да изрази на бялото 150-метрово платно с какво  свързва морската столица. Художничката Надя Делчева, община Варна и Сдружението за славянска култура са организатори на събитието в Детския кът в..

обновено на 12.08.22 в 15:49