Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

Снимка: БГНЕС

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа.

Според Красимир Костов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР, извършването на несвойствени функции от полицаи и пожарникари също затруднява работата им.

"Служителите извършват много несвойствени дейности, с които трябва да се занимават други институции. Явно обаче те не успяват и МВР запълва тези пропуски. Давам за пример бежанската вълна от Украйна. Служителите изпълняваха изцяло функции на Агенцията за бежанците по регистриране и транспортиране на бежанци", коментира Костов и допълни, че поради тази причина е налице липсата на достатъчно полицаи и пожарникари по улиците, които да вършат основните си задължения.

Красимир Костов приветства гласуваните при актуализацията на бюджета 175 милиона лева за повишение на възнагражденията в МВР.

"Още от февруари ние протестираме с искане за повишение на заплатите, защото стартовото възнаграждение на един новопостъпил млад служител е 1100 лева. Затова и нашата професия започва да става неатрактивна. Депутатите си свършиха работата като гласуваха тези 175 милиона лева. Сега започва голямата борба с МВР как ще бъдат разпределени тези средства", каза Костов.

Той напомни, че са необходима спешна реформа в системата, която обаче да се направи след по-задълбочен анализ.

"Трябва да се направи задълбочен анализ с участието на служителите в МВР, синдикатите, граждани, експерти и политици. Ако се започне една такава реформа, тя трябва да е в рамките на поне 4 до 6 години", поясни Красимир Костов и припомни опитите на досегашните министри да реформират системата.

"Първо министър Цветан Цветанов започна с реформи, след това министър Йовчев и Румяна Бъчварова ни реформираха на 100 процента. Сега и министър Бойко Рашков, който каза че е успял да завърши реформата в системата на 98 процента", каза Костов. Една от последните реформи предвиждаше извеждането на пожарната от системата на МВР.

"Тогава се създаде една работна група, в която нямаше нито един пожарникар. И тези хора решиха, че пожарната трябва да излезе от структурите на МВР за да "олекне" министерството с 9000 човека. И никой не казва с какво тази мярка щеше да подобри работата на пожарната в помощ на гражданите", коментира още Красимир Костов.

По повод днешния празник, той пожела на всички служители на МВР да са здрави и да не се отчайват въпреки трудностите.

Чуйте разговора с Красимир Костов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново ГМО опитва да "нахлуе" на европейския пазар

Често се е случвало докато пазаруваме и видим плод или зеленчук с по-нетрадиционна форма, размер или ако е прекалено перфектен на вид, да чуем изречението „това е ГМО“. Какво представлява всъщност генно-модифицирания организъм? Това е организъм, чийто гени са променени от човека. Т.е гените на един организъм се включват в друг и му придават нови..

публикувано на 08.08.22 в 07:23

DJ Villy: Всеки си спомня как се е сдобил с първата си грамофонна плоча, но никой не помни първата си mp3-ка

DJ Villy е един от най-колоритните български диджеи. Кариерата му започва в родната Варна в средата на 90-те, а преди 12 години той се установява в Германия, където живее и до днес. Любовта му към музиката датира от ранна детска възраст, а в 4-ти клас започва да посещава уроци по барабани. Тогава мечтата му е да стане барабанист и..

публикувано на 07.08.22 в 12:41

Подир сянката на кондора с Изабела Шопова

„Подир сянката на кондора" е най-новата книга на Изабела Шопова и разказва за едно епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6 000-километрово пътуване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия.  Без маршрут, план и резервации. А както бързо става ясно – и без адекватна подготовка. Смелият..

публикувано на 05.08.22 в 10:09

Мира Радева: В България липсва нужната приемственост между поколенията в политиката

Четвърто служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и поема управлението на държавата до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 2 октомври т.г. и евентуално сформиране на редовен кабинет. Президентът представи състава на новия кабинет и тежките предизвикателства пред екипа на служебния премиер Гълъб Донев. Какви..

публикувано на 04.08.22 в 08:55

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна. Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се проведоха в края на миналия месец. „Вносът на зърно от..

публикувано на 03.08.22 в 09:00

Какво е животът? Времето, през което Сърцето се превръща в Душа

Писателката Неда Антонова представи най-новата си книга в Арт салона на Радио Варна по време на Алея на книгата в морския град.  "Пепел от мислеща тръстика" е есеистична книга, която обхваща целия житейски и творчески опит на Неда Антонова.  Нейните размисли за литературата, любовта, изкуството, смисъла на живота, Бог, книгите и още много теми, събрани в..

обновено на 01.08.22 в 11:59

Stefan Schmidt (VAN CANTO): "Никога няма да направим кавър на "Bohemian Rhapsody"

Интервю с Stefan Schmidt (VAN CANTO) Немската банда VAN CANTO никога не е идвала в България. Групата съществува вече 16 години и има 8 издания – акапела и ударни. Всички останали инструменти се изпяват. „To the Power of Eight” е последният албум на VAN CANTO и се появи през 2021 година. Stefan Schmidt, лидерът на групата, даде специално интервю..

публикувано на 01.08.22 в 21:15