Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

GUIDE ME - новото списание за градска култура във Варна

Безплатното издание ще излиза в началото на всеки сезон

Идеята за съвременно печатно издание, съчетаващо в себе си вдъхновяващи разкази за местата, събитията и историите на Варна, гравитира в пространството от доста време. И ето, че моментът тя да види бял свят, настъпи.

В избрани градски локации вече може да се намери първият брой на списание GUIDE ME - безплатно печатно издание, на чиито страници е уловен ритъмът на града. Според авторите му идеята се ражда от любовта им към Варна и от убеждението, че този град има какво да предложи на любознателните си жители и гости. GUIDE ME ще следи и отразява онова, което заслужава да бъде споделено.

Освен създателят на списанието Боян Любенов, екипът включва още Джули Хаджолян - координатор, редактор и автор, Ирина Иванова - дизайнер и Инна Колева - художник. Преди дни те представиха първия брой пред обществеността във Варна, а Боян и Джули разказаха за пътя до тук.

Боби: GUIDE ME запълва празнината, която се отвори след спирането на списание "Ти си Варна". И вместо да чакаме да се появи нещо подобно, просто решихме да го създадем самите ние.

Какви рубрики ще съдържа списанието?

Джули: Няма точно определен шаблон, следваме дневния ред на града. Започваме с рубрики в темите изкуство и култура, през история и архитектура, до наука и технологии. Искаме да сме актуални и любопитни за нещата, които се случват днес в града.

Къде GUIDE ME може да бъде открит?

Боби: Гайдът се разпространява в над 75 обекта в целия град - ресторанти, барове, кафенета, магазини - в атрактивните места на Варна.

Темата на пилотното издание е "Кота 0". Какво искате да кажете с това?

Джули: Полагаме своята кота 0, полагаме основата на GUIDE ME и на нас като екип. Полагаме и едно ново начало за града ни, който в последните години се развива и може би списанието е средство този дух да се канализира още повече - да стане колективен и всички ние като общност да осъзнаем накъде се движи Варна.

Цялото интервю с Боян Любенов и Джули Хаджолян за предаването Улица "Събота" слушайте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05