Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

РЗИ-Варна: Морето по варненските плажове е с отлично качество на водата

Централен плаж Варна
Снимка: Д.Дончева

Отлична оценка на качеството на морската вода постави Регионалната здравна инспекция във Варна за 23 плажа от Златни пясъци до Обзор, отчитайки последния мониторинг от 20 и 21 юни т.г. Това обяви в предаването „Новият ден“ доктор Веселина Божилова, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Качеството на морската вода и във варненските градски плажове също е отлично и хората без притеснение могат да се къпят в морето, каза още д-р Божилова.

Тя съобщи, че ако излезе неблагоприятен резултат при изследването на морската вода, всички граждани ще бъдат навреме предупредени, за да не влизат в морето на съответния плаж.

Доктор Божилова коментира още, че през летния сезон е много трудно да се определи дали морската вода е причина за някакво инфекциозно заболяване, защото тя има собствени способности да се самопречиства, а когато човек е на плаж консумира различни храни и обикновено с не много чисти ръце. По нейните думи хората трябва да внимават каква храна купува от плажа и ако видят, че се продава храна по нерегламентиран начин, да проявят самоконтрол, както и да сигнализират в съответните служби – в случая това е Агенцията по безопасност на храните.ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи, руснаци и украинци на протест във Варна против екстрадирането на руснак, изгорил паспорта си

Българи, руснаци и украинци излязоха на протест пред съдебната палата на Варна, където съдът разглежда искане на руската държава за екстрадирането на руския гражданин Алексей Алчин, който от пет години е в страната ни, защото пред сградата на Генералното консулство на Русия е изгорил паспорта си. Според протестиращите, ако съдът одобри..

публикувано на 08.08.22 в 15:34

Нова автобусна линия за Добрева чешма и Телевизионната кула

Нова автобусна линия ще обслужва живеещите в селищните образования „Телевизионна кула” и „Добрева чешма” край Варна. Това решиха днес съветниците от постоянната комисия по „Транспорт” към Общинския съвет. Създаването на новата автобусна линия се налага заради отказа на превозвача от Община Аксаково, който обслужва тези райони, да признае превозните..

обновено на 08.08.22 в 14:36
Българска агенция по безопасност на храните

Кибератака към сайта и сървърите на БАБХ

Кибератака към сайта и сървърите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя е установена на 6 август 2022 г. и към момента не е възможно да се използва пълният набор от функционалности и услуги, предоставяни от БАБХ. Работи се за възстановяване на електронните услуги, уточняват от Агенцията. Кибератаката не оказва влияние върху..

публикувано на 08.08.22 в 14:35

Предстоят промени в транспортната схема на Варна

Комисията по транспорт одобри промени в транспортната схема на Варна, съобщиха от Варненския общински съвет. С една от тях ще бъде разрешен проблема с превоза на пътници по линии №26, 27 и 28, чиито превозните документи не се признават от оператора Ченсфилд-55“ ЕООД. За целта Комисията за разработване на маршрутните разписания към Община Варна..

публикувано на 08.08.22 в 13:11

Над 100 хиляди лева глоби за сметопочистващата фирма във Варна, актовете се обжалват

Над 100 хиляди лева глоби са наложени до момента на сметопочистващата фирма във Варна заради кризата с боклука. Това каза в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общински съвет-Варна Христо Атанасов. Той уточни, че от фирмата са обжалвали санкциите. "Както виждате,..

публикувано на 08.08.22 в 12:32
Снимката е илюстративна.

Регионалният министър: Ще направим всичко необходимо да завършим интерконектора с Гърция максимално бързо

Ще се направи всичко необходимо, за да бъде завършен интерконекторът с Гърция, заяви на брифинг служебният регионален министър арх. Иван Шишков. Той се среща днес с участниците в строителството на междусистемната газова връзка, предаде БГНЕС. От първия си работен ден новото правителство се занимава с това докъде е стигнало строителството на връзката...

публикувано на 08.08.22 в 11:16

Четирима моряци от кораба "Рожен" се прибраха във Варна

Капитанът на кораба "Рожен" Кирил Карапанов, третият помощник - капитан и двама мотористи, са се прибрали във Варна рано тази сутрин, съобщи кап. Александър Калчев, изпълнителен директор на параходство БМФ. Очаква се по-късно те да дадат пресконференция. Припомняме, че корабът "Рожен" напусна с конвой, заедно с други кораби, украинското..

публикувано на 08.08.22 в 11:03